Podivná parkovacia politika v Petržalke

Podivná parkovacia politika v Petržalke

Bratislava 16. októbra 2015 (HSP/Foto:Miroslav Sečany)

 

Dôležitá informácia pre Petržalčanov: v utorok 20.10.2015 o 17.00 hod. sa bude konať v DK Zrkadlový háj verejná diskusia o parkovaní. Príďte povedať starostovi Bajanovi, čo si o ňom a jeho podivnej parkovacej politike myslíte

Obyvatelia Petržalky podporte prosím túto petíciu
Obyvatelia Petržalky podporte prosím túto petíciu

V Petržalke je dlhodobý problém s parkovaním. Autá pribúdajú, no verejné parkovacie miesta ubúdajú. Parkovacích miest je málo a existujúce parkoviská sa zastavujú polyfunkčnými objektmi. Preto treba túto situáciu riešiť. Mestské zastupiteľstvo schválilo novú parkovaciu politiku – takzvané rezidentné parkovanie. Majú byť označené rezidentné a abonentné parkovacie miesta na existujúcich parkoviskách. Za poplatok si môžeme kúpiť kartu, aby ste tu mohli parkovať. Na tomto novom parkovacom systéme nie je nič zlé, keby sa nová parkovacia politika v Petržalke robila transparentne a v prospech obyvateľov Petržalky. Namiesto toho sa starosta Petržalky rozhodol, že spolu s pochybnou schránkovou firmou sprivatizuje naše parkoviská a budú na nich zarábať milióny z našich peňazí. Ďalší obrovský tunel, na ktorý sa máme vyzbierať my, bežní občania.

Reklama

Starosta Bajan podpísal za chrbtom svojich poslancov zmluvu s firmou košických podnikateľov z  EEI. Mestská časť sprístupní bežné verejné parkovanie len ,,rezidentom”(obyvatelia s trvalým pobytom v Petržalke) alebo ,,abonentom”(obyvatelia mimo Petržalky), ktorí si zaplatia ročné karty. Poplatok bude ročne 60 eur – možno, uvidíme, aj tak zaplatíme a parkovať budeme naďalej po starom. Nájdeme si niekde voľné miesto a zaparkujeme auto. S jediným rozdielom – parkovacie miesta sa označia a dopravnou značkou sa zakáže „divoké parkovanie“ čiže parkovanie mimo označených parkovacích miest. O ,,systém” sa nemá starať mestská časť ale súkromná firma EEI, ktorá za to dostane od mestskej časti milióny eur, ktoré samospráva vyzbiera práve od nás.

Firma EEI sa už pokúsila preraziť v Starom Meste, no neuspela. Napriek tomu sa nevzdala a vrhla sa na Petržalku. K starostovi Bajanovi, ktorého podporuje Smer. No a tam krásne uspela. Potichu, bez verejnej debaty a bez poriadnej verejnej súťaže. Bajanov úrad vyhlásil súťaž. Prihlásili sa traja záujemcovia. Dvoch z nich úrad vyradil, takže sa otvárala len jedna obálka šťastnej firmy EEI. Poslanci Petržalky nemali takmer nijaký prístup k informáciám. Bajan ich odbil tým, že prebieha ,,súťaž”. No a deň na to už Bajan podpisoval zmluvu s EEI. Je tu podozrenie, že nový parkovací systém je podvod, ktorý má do praxe uviesť poskok Smeru Bajan, ktorý taktiež vyzerá ako obyčajný podvodník. Nový parkovací systém totiž nevymýšľali úradníci samosprávy, ale vymysleli ho podnikatelia z EEI pre svoj biznis tak, aby im sedel presne na mieru a aby na ňom z našich poplatkov zarobili čo najviac peňazí. A Bajan len prikývol.

Reklama

Na novom parkovacom systéme nevidím nič zlé, pokiaľ  bude slúžiť výlučne pre dobro občanov Petržalky. Preto som sa s podporou politickej strany PRIAMA DEMOKRACIA rozhodol zorganizovať petíciu s nasledujúcim textom:

My, v petícii podpísaní obyvatelia mestskej časti Bratislava – Petržalka (oprávnení voliči), týmto žiadame, aby obecné zastupiteľstvo vyhlásilo hlasovanie obyvateľov obce (miestne referendum) na území mestskej časti Bratislava – Petržalka o nasledovných otázkach v oblasti parkovacej politiky:

  1. Súhlasíte s tým, aby obyvatelia s trvalým pobytom v mestskej časti Bratislava – Petržalka mali parkovanie v celej mestskej časti Bratislava – Petržalka na jeden byt jedno motorové vozidlo bez poplatku, pričom až parkovanie každého ďalšieho motorového vozidla bude spoplatnené?
  2. Súhlasíte s tým, aby realizáciu a prevádzku rezidentného a abonentného parkovania zabezpečovala iba mestská časť Bratislava – Petržalka a nie externá súkromná spoločnosť z dôvodu, aby nedochádzalo k odlivu finančných prostriedkov do súkromných rúk?
  3. Súhlasíte s tým, aby finančné prostriedky získané z predaja rezidentných a abonentných kariet boli výlučne určené len na výstavbu nových parkovacích miest, pričom parkovacie miesta bude spravovať iba mestská časť Bratislava – Petržalka a nie súkromná externá spoločnosť?

Obyvatelia Petržalky podporte prosím túto petíciu. Petičné podpisy sú platné aj na internete na stránke www.peticie.com/petrzalka. Môžete si tam aj stiahnuť a vytlačiť podpisové hárky. Oslovte rodinu, priateľov, susedov a známych. Podpísané hárky odovzdajte do rúk, alebo pošlite na adresu jedného z členov petičného výboru, poprípade na adresu priamej demokracie: PRIAMA DEMOKRACIA (PD) politická strana, Balkánska 118, 851 10 Bratislava. Petíciu budem papierovo zbierať aj na spomínanej verejnej diskusii v DK Zrkadlový háj.

Miroslav Sečany

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali