Pod údermi Ruska Islamský štát trpí stratami a mení taktiku: 60 objektov a 200 bojovníkov za 24 h

Pod údermi Ruska Islamský štát trpí stratami a mení taktiku: 60 objektov a 200 bojovníkov za 24 h

Moskva,Damask 10. októbra 2015 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Hadi Al)

 

Bojovníci Islamského štátu v Sýrii utrpeli citeľné straty a menia taktiku, rozptyľujú sily a ukrývajú sa v osadách, oznámil v piatok novinárom námestník náčelníka Generálneho štábu OS RF generálporučík Igor Makušev

“Pod údermi ruských lietadiel trpia bojovníci citeľné straty a musia meniť taktiku, rozptyľovať svoje sily, dôkladne sa maskovať a ukrývať sa v osadách,” povedal Makušev.

Reklama
Na snímke z videa čierny hustý dym stúpa po leteckých útokoch vojenských stíhačiek v meste Kafr Nabel, v sýrskej provincii. Ruské bojové letectvo od 30. septembra v Sýrii podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), pričom podľa údajov ministerstva obrany ruské lietadlá zasiahli už viac cieľov
Na snímke z videa čierny hustý dym stúpa po leteckých útokoch vojenských stíhačiek v meste Kafr Nabel, v sýrskej provincii. Ruské bojové letectvo od 30. septembra v Sýrii podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), pričom podľa údajov ministerstva obrany ruské lietadlá zasiahli už viac cieľov

V týchto podmienkach ruské letectvo zvyšuje aj naďalej intenzitu úderov. Za ciele boli zvolené veliteľské stanovište a spojovacie uzly bojovníkov. Skladisko zbraní a paliva, a tiež základne na prípravu teroristov v provinciách Rakka, Latakia, Hama, Idlib a Aleppo.

Ruské letectvo zničilo 60 objektov Islamského štátu v Sýrii za deň.

Reklama

Ruské letectvo zničilo za posledných 24 hodinách 60 objektov teroristického hnutia Islamský štát v Sýrii a uskutočnilo 67 letov, oznámil to v piatok na brífingu námestník náčelníka generálneho štábu OS RF generálporučík Igor Makušev.

“Za posledných 24 hodín bolo z leteckej základne pri Latákii uskutočnených 67 bojových letov. Lietadlá Su-34M a Su-25SM zničili 60 objektov teroristov,” povedal.

Ruskí vojaci v Sýrii zničili 6 riadiacich stredísk a spojovacích uzlov bojovníkov, a tiež 16 ich opevnených priestorov a obranných pozícií.

“V dôsledku úderov bolo zničených šesť riadiacich stredísk a spojovacích uzlov, šesť skladísk munície a paliva, 17 táborov pre prípravu teroristov, tri podzemné bunkre bojovníkov v provincii Latakia, 16 opevnených priestorov a obranných pozícií so zbraňami a vojenskou technikou, 11 oblastí sústredenia rezerv banditských útvarov, opraváreň obrnenej techniky, 17 jednotiek automobilovej a tankovej techniky a dva raketomety,” povedal Makušev.

Bojovníci IS v Sýrii majú citeľné straty.

Reklama

V dôsledku úderu vojenského letectva RF na štáb islamistského zoskupenia Liva-al-Hak boli zlikvidovaní dvaja poľní velitelia Islamského štátu a asi 200 bojovníkov, oznámil námestník náčelníka generálneho štábu OS RF generálporučík Igor Makušev.

Na snímke ruského ministerstva obrany ruský stíhací bombardér SU-24M štartuje z leteckej základne Hmeimim v Sýrii  6. októbra 2015. Ministerstvo vo vyhlásení informovalo, že ruské lietadlá uskutočnili približne 20 náletov a zničili niekoľko zariadení Islamského štátu
Na snímke ruského ministerstva obrany ruský stíhací bombardér SU-24M štartuje z leteckej základne Hmeimim v Sýrii 6. októbra 2015. Ministerstvo vo vyhlásení informovalo, že ruské lietadlá uskutočnili približne 20 náletov a zničili niekoľko zariadení Islamského štátu

Priamym zásahom vysoko presných bômb KAB 500-S bol zničený štáb zoskupenia Liva-al-Hak. Podľa údajov rádiovej rozviedky boli v dôsledku úderu zlikvidovaný dvaja vysoko postavený poľný velitelia Isil a asi 200 bojovníkov,” povedal.

Od 30. septembra Rusko na žiadosť prezidenta Bašára al-Asada začalo vykonávať bodové letecké údery na objekty Islamského štátu v Sýrii, s využitím útočných lietadiel SU-25, frontových bombardérov SU-24M a SU-34.

Podľa najnovších údajov zasadili vojenské kozmické sily Ruska od začiatku operácie 140 úderov teroristom vrátane veliteľských stanovíšť, výcvikových táborov a muničných skladov. Okrem toho, štyri lode Kaspickej flotily uskutočnili 26 štartov križujúcich rakiet na pozície bojovníkov Islamského štátu v Sýrii. Presnosť zásahu cieľov predstavovala maximálne 5 metrov.

Ciele sú vyberané na základe údajov rozviedky Ruska, Sýrie, Iraku a Iránu.

Reklama

Veľvyslanec Sýrie v Rusku Riad Haddad už skôr potvrdil, že údery sú vykonávané práve proti teroristickým ozbrojeným skupinám, a nie proti opozícii alebo civilnému obyvateľstvu. Podľa jeho slov ruské letectvo už značne poškodilo okolo 40 percent infraštruktúry Islamského štátu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali