Počasie počas jarných prázdnin prispelo k zvýšenej návštevnosti Vysokých Tatier

Počasie počas jarných prázdnin prispelo k zvýšenej návštevnosti Vysokých Tatier

Vysoké Tatry 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Top sezóna

Hotelieri vo Vysokých Tatrách hodnotia jarné prázdniny veľmi pozitívne, návštevnosť tamojších lyžiarskych stredísk je porovnateľná s tzv. top sezónou. „Jarné prázdniny tento rok priniesli opäť niekoľko prekvapení. Niekoľko rokov dozadu sa za druhý tzv. zlatý týždeň vo Vysokých Tatrách považoval týždeň prázdnin západného Slovenska. Posledné roky sa už o prvú priečku bili Východniari a Západniari. Tento rok sa do boja viac zapojili aj Stredoslováci a všetky tri týždne môžeme považovať takmer za vyrovnané a veľmi silné,“ zhodnotila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Reklama
Ilustračné foto

Rozhodujúcimi faktormi v porovnaní s minulým rokom boli najmä výrazne lepšie podmienky na lyžovanie. Lyžiari si počas jarných prázdnin užívali zjazdovky s viac ako metrom snehu. „Dôležitú úlohu v návštevnosti zohralo aj počasie, ktoré bolo takmer dokonalé a návštevníci si tak mohli užiť slnkom zaliate svahy,“ dodala hovorkyňa Tatry mountain resorts, a. s., Zuzana Fabianová.

Ubytovatelia hodnotia jarné prázdniny v porovnaní s minulým rokom tiež lepšie. Vyťaženosť ubytovacích zariadení bola 80 až 90 %, pričom hotely a penzióny zamerané na rodiny s deťmi hlásia aj 100-% obsadenosť. Viaceré novinky mali pozitívny vplyv i na návštevnosť v popradskom akvaparku, ktorá bola počas jarných prázdnin na rovnakej úrovni ako v roku 2014. Minulú zimnú sezónu zaznamenal akvapark v Poprade vyšší nárast návštevnosti, nakoľko podmienky na lyžovanie neboli ideálne a rodičia uprednostnili prežívanie voľných chvíľ s deťmi v termálnych bazénoch.

Reklama

„Okrem lyžovačky a zábavy v akvaparku si rodiny urobili výlet na Hrebienok, kde navštívili Tatranský ľadový dóm, zohriali sa čajom na Rainerovej alebo Zamkovského chate, odfotili sa pri maxi snehuliakoch na Skalnatom plese alebo sa prešli okolo jazera Štrbské pleso. Veľká časť rodičov zobrala deti aj do Spišskej Soboty či navštívili SKI múzeum v Tatranskej Lomnici,“ vymenovala najviac navštevované atrakcie regiónu Maťašovská.

Veľmi spokojní s jarnými prázdninami sú aj v lyžiarskom stredisku Ždiar – Strednica, kde sa návštevnosť oproti vlaňajšiu zvýšila až o 30 %. „To sú pre nás veľmi dobré správy vo fáze rozvoja strediska. K zvýšenej návštevnosti prispela i nová sedačková lanovka. Počasie bolo priam ideálne a stále aj je, lebo snehu máme dostatok, všetko je v prevádzke. My sme top sezónu v podstate na prelome rokov nemali, keďže sme začali lyžovať až 29. decembra, takže z týchto troch týždňov sa tešíme,“ zhodnotil pre TASR šéf strediska Marián Bekeš. Prekvapením podľa neho bolo, že do Ždiaru zavítalo aj viac Stredoslovákov, čo sa po minulé roky nestávalo. Najsilnejší bol východniarsky týždeň jarných prázdnin, stred a západ boli zhruba na rovnakej úrovni. Najviac bolo slovenských návštevníkov, asi 10 % tvorili Poliaci, prišlo však aj dosť Maďarov, Rumunov i Čechov.

Koncom jarných prázdnin sa ale zimná sezóna vo Vysokých Tatrách nekončí. „Podmienky na lyžovanie sú stále výborné a už čoskoro otvorí popradský akvapark wellness centrum, ktoré bude najväčšie na Slovensku,“ zdôraznila Maťašovská. Tatranci veria, že aj Veľká noc sa z pohľadu návštevnosti vydarí.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali