Plénum sa pozrie na kompetencie prezidenta aj novú nemocnicu v Bratislave

Plénum sa pozrie na kompetencie prezidenta aj novú nemocnicu v Bratislave

Bratislava 9. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nové kompetencie pre hlavu štátu navrhuje poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc

Nové kompetencie pre prezidenta SR, sfunkčnenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ako aj debata o výstavbe novej nemocnice v Bratislave. Aj tieto témy čakajú na poslancov Národnej rady SR v rámci tretieho rokovacieho týždňa 46. schôdze NR SR. Plénum musí otvoriť ešte 29 bodov z celkového počtu 80.

Reklama
Na snímke poslanci NR SR vpravo Igor Matovič a vľavo Miroslav Kaduc

Nové kompetencie pre hlavu štátu navrhuje poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc. Je presvedčený, že prezident musí mať možnosť aktívne zasiahnuť, ak vláda neplní to, čo ľuďom sľúbila, preto mu treba dať prostredníctvom novely Ústavy SR právo navrhovať zákony podobne, ako to môže robiť vláda a parlament. “V poslednom období prezident Andrej Kiska opakovane využil právo vetovať návrh zákona prijatý parlamentom, pričom dôvody, ktoré uviedol, sa javili viac ako odborne relevantné a vyvažujúce politické záujmy vládnej strany,” tvrdí Kadúc, podľa ktorého sa Kiska stal aktívnym a dôležitým činiteľom na politickom poli, čo je vzhľadom na vysoký stupeň legitimity jeho moci akceptovateľné a prirodzené.

Hovoriť sa bude aj o spoločnej iniciatíve Igora Matoviča (OĽaNO) a Daniela Lipšica (nezaradený), ktorí chcú sfunkčniť súčasný zákon o preukazovaní pôvodu majetku ešte z dielne Roberta Fica (Smer-SD) ako opozičného poslanca. Tvrdia totiž, že aktuálny právny stav sa dá ľahko obísť. Ich návrh novely preto zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú v našej legislatívne presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

Reklama

Vo štvrtok (12.2.) príde na rad trojica noviel z dielne ministerstva zdravotníctva. Na definitívne hlasovanie čaká návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Právna norma zavádza nové pravidlá pre poplatky u lekára. Podľa ministerstva sa už nemajú platiť za vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení či za objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do desiatich dní.

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje. Iné ako schválené poplatky nebudú môcť vyberať.

Novelu však kritizuje opozícia, ale aj niektorí poslanci vládnej strany. Napr. Anton Martvoň (Smer-SD) povedal, že návrh novely je z právneho hľadiska zlý. V právnej norme sa totiž podľa neho píše, že ministerstvo zdravotníctva (MZ) určí maximálnu výšku poplatku, jeho konkrétnu výšku má určiť samosprávny kraj. “Bude vážny problém, ak to VÚC, teda krajské zastupiteľstvo, neschváli. Oni predseda nemajú povinnosť niečo schvaľovať. Čo ak sa nedohodnú? Potom bude problém. Aký cenník bude platiť? Dnes je to na pleciach MZ a je to riešené elegantne,” upozornil Martvoň.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) predloží poslancom aj informáciu o novej nemocnici v Bratislave, ktorá by sa mala stavať formou PPP projektu. Nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý hovorí o vybudovaní univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie za asi štvrť miliardy eur má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Opozícia projekt kritizuje.

ml

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali