Plénum prelomilo veto a opäť odobrilo zákon upravujúci platy zdravotníkov

Plénum prelomilo veto a opäť odobrilo zákon upravujúci platy zdravotníkov

Bratislava 15. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Novela stanovuje minimálnu výšku  základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov

Poslanci Národnej rady SR dnes opätovne 78 hlasmi schválili zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje platy zdravotníkov. Právnu normu vrátil do parlamentu prezident Andrej Kiska a žiadal vypustiť paragrafy upravujúce výšku mzdových koeficientov pre jednotlivé zdravotnícke profesie. Poslanci mu nevyhoveli a novelu schválili v pôvodnom znení.

Reklama
Na snímke zdravotníci  ukazujú palce nadol po hlasovaní v parlamente, keď poslanci prelomili veto a opäť odobrili zákon upravujúci platy zdravotníkov
Na snímke zdravotníci ukazujú palce nadol po hlasovaní v parlamente, keď poslanci prelomili veto a opäť odobrili zákon upravujúci platy zdravotníkov

Ministerstvo zdravotníctva od januára tak avizuje prilepšenie vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Stáť by to malo 55 miliónov eur. Novela stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

Právna norma garantuje zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach. Na vyššie mzdy má ísť na budúci rok 55 miliónov eur. V štátnych nemocniciach by išlo na platy 18.000 zamestnancov, ktoré sú v súčasnosti vyššie v porovnaní s ostatnými, asi desať miliónov eur a na platy 20.000 zdravotníkov v ostatných nemocniciach zvyšných 45 miliónov eur.

Reklama

Zástupcom zdravotníkov sa však novela nepozdáva. Nepáči sa im, že sa netýka ich kolegov v ambulanciách, kúpeľoch či zariadeniach sociálnych služieb. Požadovali tiež, aby sa im zvýšili koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy, aby sa v plate zohľadňovali odpracované roky alebo započítavala materská či práceneschopnosť do času odbornej praxe. Sestry už na protest začali s podávaním výpovedí.

Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová ešte pred dnešným hlasovaním avizovala, že ak prejde novela v pôvodnom znení, výpovede sestier budú pokračovať. “Ak sa nedosiahne dohoda, sestry z nemocníc odídu. My sme s potešením prijali správu, že pán prezident vrátil zákon o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov, vnímame to ako ústretový krok. Čo nás neteší, je, že napriek požiadavke prezidenta vytvoriť priestor na diskusiu, sa tak neudeje,” povedala Lazorová.

Podľa jej slov je sestier na Slovensku nedostatok, chýba ich 12.000, a tie, čo podali výpovede, nie je kým nahradiť. “Ak takýto zákon prejde, sestier ani viac nebude. Je tu otázka, či rezortu zdravotníctva a celej tejto vláde záleží na tom, aby občania dostali kvalitnú a adekvátnu zdravotnú starostlivosť,” povedala Lazorová s tým, že zdravotnícki pracovníci nechcú výpoveďami dosiahnuť len adekvátnu mzdu, ale najmä zlepšenie pracovných podmienok.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zdôraznil, že cieľom tohto zákona je zvýšiť platy sestier a zdravotníckych pracovníkov. “Na tento účel vláda vyčlenila a garantuje 55 miliónov eur, čiže je finančne krytý. Potvrdzujú to aj nové platové dekréty, ktoré v týchto dňoch dostávajú sestry a zdravotní pracovníci. Hoci rešpektujeme právo prezidenta vracať zákony do parlamentu, musíme skonštatovať, že schválenie jeho návrhov by znemožnilo zvýšenie platov,” zdôraznil Fico.

Prezident Andrej Kiska v zdôvodnení vrátenia zákona upozornil, že rozpočtové krytie zákona nepovažuje za dostatočné. Poukázal na to, že v dôvodovej správe k návrhu zákona chýba vplyv na schválený rozpočet verejnej správy, ako aj na kapitolu ministerstva zdravotníctva v súvislosti s úpravou miezd v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali