Pezinok, Malacky a Senec zverejnili zoznam odberových miest na testovanie

Pezinok, Malacky a Senec zverejnili zoznam odberových miest na testovanie

Bratislava 30. októbra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič, Branislav Račko, SITA-Svet zdravia, TASR-Martin Baumann)

 

Okresné mestá v bratislavskom kraji zverejnili informácie o odberových miestach na celoplošné testovanie na koronavírus

testovanie, právnici, nesúhlas
Ilustračné foto

V Pezinku bude 13 odberových miest, v Malackách 12 a v Senci predbežne 10 odberových miest.

Reklama

“V meste Pezinok bude plošné testovanie prebiehať na 13 odberných miestach, deväť z nich bude v exteriéri,” uviedlo mesto na svojej webovej stránke a dodalo, že novinkou bude odberné miesto formou drive-in v Kameňolome. Malacky na svojej stránke zverejnili zoznam 12 odberových miest v meste.

Mesto Senec zatiaľ zverejnilo desať odberových miest.

Reklama

“Do dnešného dňa mesto nemá informácie o schválení či neschválení navýšenia odberových miest. Netrpezlivo čakáme a pripravujeme sa na ich otvorenie, ” uvádza mesto na sociálnej sieti a pridáva zoznam desiatich miest s odporúčanými ulicami, podľa bydliska testovaných.

 

Banskobystričania sa môžu otestovať na 66 odberných miestach

Mesto Banská Bystrica je pripravené na celoštátne testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu, ktoré sa uskutoční počas najbližšieho víkendu v sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra

primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko
Na snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko

Šesťdesiatšesť odberných miest a dve mobilné odberové jednotky budú k dispozícii pre obyvateľov od 7:00 do 22:00. Ako na dnešnom brífingu uviedol prvý viceprimátor Jakub Gajdošík, v súčasnosti vybavujú odberové miestnosti potrebným materiálom a exteriér jednotlivých objektov osvetlením.

Pracovníci banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva vyhodnocovali a posudzovali všetky odberné miesta s dôrazom na odber a väčšinu činností v exteriéri, aby bola dodržaná maximálna bezpečnosť. V spolupráci so Slovenským červeným krížom mesto zriadilo tiež dve mobilné odberné jednotky. Jedna zabezpečí testovanie obyvateľov v sobotu v mestskej časti Iliaš a v nedeľu sa presunie na testovanie takmer 600 zahraničných študentov Univerzity Mateja Bela ubytovaných na internátoch na Tajovského ulici. Druhá mobilná odberná jednotka v sobotu zabezpečí odbery v lokalite Senica, kde žijú marginalizované komunity a v nedeľu bude k dispozícii v centre tejto mestskej časti.

Reklama

„Podarilo sa nám zabezpečiť dostatočný počet administratívnych pracovníkov. Pokiaľ ide o zdravotnícky personál, ktorý má na starosti štát, Ozbrojené sily SR evidujú nedostatok zdravotníkov a potrebný počet do všetkých odberných miest ešte nie je naplnený. Veríme, že potrebné kapacity sa ozbrojeným silám podarí naplniť a celoplošné testovanie na COVID-19 zrealizovať do úspešného konca,“ konštatoval prvý zástupca primátora.

„Vyzývame Banskobystričanov, aby boli zodpovední k svojmu zdraviu a zdraviu svojich blízkych a prišli sa dať otestovať. Prosíme ich, aby brali ohľad na ťažko zdravotne postihnutých a imobilných ľudí a počas čakania v radoch ich pustili dopredu,“ doplnil druhý viceprimátor Milan Lichý.

Mesto predpokladá, že v niektorých lokalitách budú odberné miesta preplnené a inde bude naopak kapacita voľnejšia. Počas víkendu preto bude obyvateľov informovať prostredníctvom stránky na sociálnej sieti a webovej stránky www.banskabystrica.sk o tom, ako sú ktoré odberné miesta kapacitne využité. Banskobystričanom radnica odporúča, aby sa riadili časovým harmonogramom testovania podľa priezviska.

 

V meste Humenné pripravili na testovanie 24 odberových miest

Mesto Humenné zriadilo na prvé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, ktoré sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu, na svojom území spolu 24 odberových miest

Reklama
Mobilné odberové miesto stavebne upravili
Humenská nemocnica stavebne upravila mobilné odberové miesto, aby dokázalo lepšie odolávať nepriaznivému počasiu a pripravila ho tak na nadchádzajúce zimné obdobie

Budú pritom kopírovať volebné miestnosti z tohtoročných volieb do Národnej rady SR. Ako informovala Veronika Lattová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, v súvislosti s vymedzenými volebnými miestnosťami určenými na odber však oproti voľbám nastali tri zmeny. Priestory Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy nahradí Obchodná akadémia, namiesto kaštieľa Vihorlatského múzea bude testovanie prebiehať v Mestskom kultúrnom stredisku a Denné centrum na Laboreckej ulici 26 nahradí Základná škola Laborecká.

„Otestovať sa bude možné na ľubovoľnom odbernom mieste, nerozhoduje trvalý pobyt. Apelujeme však na občanov, aby prednostne využívali odberné miesto prislúchajúce ich volebnej miestnosti,“ uviedla Lattová.

Ako dodala, snaha je mať čo najviac odberových miest v exteriéri. Všetky odberové miesta v interiéri sú priechodné, majú teda samostatný vstup a výstup.

„V súčasnosti prebieha špecifikácia a kontrola jednotlivých odberných miest Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Zabezpečená bude počas testovania pravidelná dezinfekcia a vetranie,“ ubezpečila Lattová s tým, že na každom odberovom mieste budú dvaja administratívni pracovníci.

V prípade potreby sú k dispozícii aj náhradníci.

„Vzhľadom na to, že zdravotníci a dobrovoľníci sa na celoplošné testovanie registrovali prostredníctvom elektronického formulára, samospráva aktuálne nedisponuje konkrétnymi informáciami,“ dodala.

Odberové miesta budú pracovať v sobotu 31. októbra aj v nedeľu 1. novembra od 7:00 do 22:00 s prestávkami od 12:00 do 13:00 a od 17:00 do 18:00. Posledné stery budú realizovať do 21:30 hod. Aby bol priebeh testovania bezproblémový, posilnia sa hliadky mestskej polície na území mesta.

„Prostredníctvom mestskej webovej, facebookovej stránky a Humenskej televízie budú občania informovaní o stave a počte čakajúcich na daných odberných miestach,“ uviedla Lattová.

 

Bratislavská mestská časť Dúbravka bude o obsadenosti testovacích miest informovať online

Bratislavská Dúbravka bude o obsadenosti testovacích miest informovať online

Reklama
Zaťovič
Na snímke mestský poslanec Martin Zaťovič

“Mestská časť pripravuje špeciálnu webovú stránku, na ktorej môžu obyvatelia počas nasledujúceho testovacieho víkendu sledovať odberné miesta a ich vyťaženosť,” uviedla v tlačovej správe hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová a dodala, že údaje na stránku budú dopĺňať dobrovoľníci s približne hodinovou aktualizáciou.

“Celkovo sa mestskej časti prihlásilo okolo 170 dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili rôznou formou pomoci,” doplnila hovorkyňa.

Aktuálne informácie o testovaní bude možné počas víkendu vyhľadať aj v ďalších mestských častiach. Staré mesto pripravuje interaktívnu mapu v rámci svojej aplikácie SOM Staré Mesto, ktorá bude priebežne zobrazovať situáciu na jednotlivých odberových miestach.

Nové Mesto bude obyvateľov informovať o aktualitách na svojej internetovej stránke a v rámci aplikácie SOM Nové Mesto.

Podobnú iniciatívu avizovali aj ostatné mestské časti. Ružinov a Petržalka naviac vyzvali obyvateľov, aby sa testovania podľa možnosti zúčastňovali v určenom abecednom poradí.

Reklama

Informačná stránka Dúbravky vznikla vďaka dobrovoľníkovi, ktorý ju venoval ako pomoc obyvateľom a mestskej časti. Jej adresa je www.dubravka.korona-test.sk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali