Peter Weiss dáva nastupujúcej vláde odporúčania

Peter Weiss dáva nastupujúcej vláde odporúčania

Bratislava 25. októbra 2023  (TASR/HSP/Foto:Screenshot)

 

Politici nastupujúcej slovenskej vlády by mohli využiť tradíciu prvých zahraničných ciest k českému partnerovi a vysvetliť svoje pozície a postoje aj v Prahe, kde pred voľbami zaznievali obavy z vnútropolitického vývoja na Slovensku. Pri príležitosti nadchádzajúceho 105. výročia založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov to v TASR TV povedal bývalý veľvyslanec SR v Česku Peter Weiss

Peter Weiss
Na snímke Peter Weiss

Na základe vyjadrení českého prezidenta Petra Pavla aj premiéra Petra Fialu podľa neho možno konštatovať, že česká strana má záujem na pokračovaní výnimočných vzťahov aj po septembrových parlamentných voľbách. “Vzťahy medzi reprezentáciami Českej republiky a Slovenskej republiky boli aj v minulosti veľmi dobré bez ohľadu na to, čo volebný cyklus priniesol,” skonštatoval Weiss. Poukázal napríklad na veľmi dobré vzťahy Roberta Fica (Smer-SD) ako predstaviteľa strany, ktorá má v názve sociálnu demokraciu, a Mirka Topolánka, predstaviteľa pravicovej ODS.

Reklama

Tieto vzťahy majú podľa Weissa základ vo veľmi jasne definovateľných spoločných politických a ekonomických záujmoch, ale aj v dlhej spoločnej histórii. “Navzájom sme si najvýznamnejším obchodným partnerom. Sme spolu v EÚ a NATO, spolu pôsobíme vo V4,” pripomenul Weiss. Dodal, že s novou vládou v Poľsku sa môže meniť aj poľská politika v rámci Vyšehradskej štvorky, v ktorej si svoju pozíciu bude hľadať aj Slovensko. Weiss poukázal na to, že máme na výber, či sa budeme politicky orientovať viac na Maďarsko, ktoré má dlhodobo komplikované vzťahy s Európskou úniou, alebo na českých a poľských partnerov.

Aj keď Slováci a Česi riešili v minulosti množstvo vzájomných problémov, vždy ich podľa Weissa napokon dokázali prekonať. “Hoci sme sa preli napríklad o podobu spoločného štátu, nikdy sme si neublížili, nemali sme územné spory, v našej histórii neboli hroby a dôvod na pomstu,” poznamenal s tým, že rozdelenie spoločného štátu ostáva vo svete jedným z mála pozitívnych precedensov na to, ako sa to dá realizovať rozumným a mierovým spôsobom.

Reklama

Historicky si oba národy podľa neho navzájom veľmi pomohli. “Keď v roku 1918 chceli, aby mocnosti odsúhlasili vznik spoločného štátu, museli ukázať, že tento spoločný štát bude životaschopný,” komentoval Weiss vznik prvej Československej republiky, postavenej ešte na idei spoločného československého národa.

Poznamenal, že počas viac ako sedem desaťročí trvajúcej histórie došlo k nebývalému rozvoju na oboch stranách rieky Morava. Ideu federácie postavenej na dvoch rovnocenných subjektoch sa však podľa neho nikdy nepodarilo úplne realizovať. Myslí si, že spôsob, ako by sa to dalo, naznačil český expremiér Petr Pithart. Podľa neho sa Česi mali prihlásiť najprv k svojej štátnosti a nie sa hlásiť rovno k federálnej. A potom, ako dva rovnocenné subjekty hľadať narovnanie vzájomných vzťahov so Slovákmi “podstatnou rekonštrukciou federácie zdola”.

Weiss doplnil, že koncepcia sa však nepresadila a keďže politické reprezentácie oboch štátov nenašli ani žiadnu inú, na ktorej by sa zhodli, došlo od 1. januára 1993 k rozdeleniu spoločného štátu a vzniku dvoch samostatných republík.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:12

Nemeckí vyšetrovatelia skonfiškovali 35,5 tony kokaínu za približne 2,6 miliardy eur. Ide o dosiaľ najväčšie množstvo tejto drogy zhabanej nemeckými úradmi v súvislosti s jediným prípadom. Informovala o ňom v pondelok miestna polícia a prokuratúra.

19:10

Mimoriadna štátna pomoc na podporu poľnohospodárskej prvovýroby a akvakultúry bola oproti pôvodne plánovaným 8 miliónom eur navýšená na takmer 13 miliónov eur. Po vyhodnotení žiadostí o tom v pondelok informovali Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) s tým, že oprávneným žiadateľom sú už zasielané zmluvy.

18:51

Plavidlá ruského vojenského námorníctva v pondelok podľa plánu opustili kubánske hlavné mesto Havana, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho korešpondenta na Kube.

18:50

Český premiér Petr Fiala sa na neformálnom summite v Bruseli bude usilovať o to, aby ČR získala v budúcej Európskej komisii silné portfólio. Povedal to v pondelok pred odletom do Bruselu. Kandidátov na najvyššie posty v EÚ sa chce pýtať na ich vízie o ďalšom smerovaní Únie.

18:50

Britský herec Theo James sa stal veľvyslancom dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Oznámilo to v pondelok UNHCR.

18:08

Dánsky priemysel spojený s produkciou bravčového mäsa sa obáva, že ak Čína obmedzí jeho dovoz z Európskej únie (EÚ), tvrdo ho to zasiahne. Uviedla to v pondelok lobistická skupina Dánska rada pre poľnohospodárstvo a potraviny. Vyzvala zároveň na nájdenie riešenia do 4. júla.

18:07

Deväť ľudí zomrelo a 17 je nezvestných v dôsledku prívalových dažďov a zosuvov pôdy v čínskych pobrežných provinciách Kuang-tung a Fu-ťien. V provincii Kuang-tung na juhovýchode Číny prišlo o život 5 ľudí a 15 je nezvestných, uviedli miestne orgány krízového riadenia. V mesto S’-šuej napršalo 369 milimetrov zrážok v priebehu 24 hodín. Záplavy prinútili úradníkov zvýšiť stupeň pohotovosti a vyslať do oblasti helikoptéry, aby evakuovali obyvateľov a doručili zásoby. 

18:06

Aktuálne hodnotenie Slovenska zo strany medzinárodných ratingových agentúr nie je prekvapujúce. Všetky tri najväčšie nechali v poslednom čase rating nezmenený. Vyzerá to tak, že v prípade SR zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, zhodnotili ekonomickí analytici oslovení TASR.

17:30

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa stretla v pondelok so svojim maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Témou ich rokovaní boli okrem iného aj výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu.

17:22

Polícia v Zimbabwe zatkla a obvinila opozičného lídra Jamesona Timbu a ďalších vyše 70 ľudí z výtržníctva počas súkromného stretnutia, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu. V pondelok to uviedol jeho právnik.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali