Pellegrini: Zriaďovateľom škôl nič nebráni, aby doložili na zvýšenie miezd

Pellegrini: Zriaďovateľom škôl nič nebráni, aby doložili na zvýšenie miezd

Štrbské Pleso 27. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Peter Pellegrini zdôraznil, že na odmeňovaní učiteľov by mali mať podiel aj samosprávy

Na 7. zjazde Odborových zväzov pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktoré sa v týchto dňoch koná na Štrbskom Plese, súčasný predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini zdôraznil, že na odmeňovaní učiteľov by mali mať podiel aj samosprávy. „Často sa zabúda na to, že za mnohé veci je dnes už zodpovedná samospráva, a nie štát. Či už je to aj stav budov, ktoré sú vo vlastníctve miest a obcí. Zriaďovateľom škôl, teda mestám, obciam a vyšším územným celkom (VÚC), naozaj nič nebráni, ak považujú školstvo za svoju prioritu, aby doložili zo svojho rozpočtu prostriedky aj na zvýšenie miezd pedagógov,“ upozornil Pellegrini.

Reklama
Na snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas 7. zjazdu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách
Na snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas 7. zjazdu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách

Je to podľa neho na dlhšiu debatu, avšak povzbudil mestá a obce, ktorým to rozpočet dovoľuje, aby to, že školstvo je ich prioritou, prejavili aj takýmto zvýšením mzdových prostriedkov. „A to nielen na Vianoce, ale aj možno nejakým príplatkom každý mesiac,“ zdôraznil Pellegrini.

Na snímke minister školstva SR Juraj Draxler počas 7. zjazdu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách
Na snímke minister školstva SR Juraj Draxler počas 7. zjazdu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách

Súhlasí s ním aj súčasný minister školstva Juraj Draxler. Podľa neho, keď sa zavádzal dvojúrovňový model v školstve, boli diskusie o tom, že štát bude posielať len minimum peňazí a zriaďovatelia budú dokladať finančné prostriedky aj na platy tak, aby mohli podporovať školy, na ktoré sú v regióne hrdí. „Potom, ako sa dvojúrovňový model zaviedol, sa zavreli vody nad týmito diskusiami a v posledných rokoch každý volá po tom, aby centrálna vláda zabezpečila všetko, čo sa týka platov v školstve. Ja sa tomu nebránim, len upozorňujem na to, že tu bol nábeh na nastavenie iného modelu, ale pokojne môžeme zjednotiť kompetencie aj pod ministerstvo školstva. Koniec koncov jeden z kľúčových dokumentov, ktorý vychádza z dielne OECD, nás napríklad vyzýva k tomu, aby sme prevzali pod ministerstvo originálne kompetencie. Budú okolo toho ešte rozsiahle diskusie, my sa tomu však rozhodne nebránime,“ konštatoval Draxler.

Reklama
Na snímke zľava predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) Pavel Ondek a minister školstva SR Juraj Draxler  počas 7. zjazdu OZ PŠaV na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách
Na snímke zľava predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) Pavel Ondek a minister školstva SR Juraj Draxler počas 7. zjazdu OZ PŠaV na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách

Podľa predsedu školských odborov Pavla Ondeka je to predovšetkým o vôli jednotlivých zriaďovateľov, pretože priestor na zvýšenie miezd zo strany starostov či primátorov tu je. Zároveň si uvedomuje, že v niektorých prípadoch by aj vôľa bola, nie je však dostatok finančných prostriedkov v rozpočtoch samospráv. „Na ťahu sú však aj zástupcovia samospráv, ako budú narábať s podielovými daňami, ktoré vieme, že od budúceho roka majú byť vyššie. My chceme, aby školstvo malo jednu strechu, nebolo to roztrieštené, aby tzv. originálky prešli v rámci prenesených kompetencií. Cieľom je, aby taký, aký je tok pre finančné ohodnotenie zamestnancov základných a stredných škôl, bol aj pre materské školy, základné umelecké školy, školské kluby a iné zariadenia v školstve,“ dodal Ondek s tým, že nie všetci primátori, starostovia a zástupcovia VÚC sú rovnakí.

Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány na to reagoval, že každé takéto zvýšenie miezd pedagogických a nepedagogických zamestnancov je na individuálnom posúdení toho-ktorého mestského, obecného alebo krajského zastupiteľstva. „Z nášho pohľadu záleží to na ich možnostiach, ale trošku aj na zákone o rozpočtových pravidlách, ktorý pozná isté obmedzenie. Najmä vo vzťahu k rozpočtovému hospodáreniu miest a obcí, kde mestá a obce nemôžu robiť zmeny, ktoré by mali negatívne dosahy na rozpočet,“ objasnil Turčány.

Školstvo je podľa neho veľmi dôležitý systém verejnej správy, ale je jeden zo systémov. „Naše čísla hovoria jasne, aj v čase najväčšej krízy rokov 2008 – 2011 to boli práve mestá a obce, ktoré uberali každému a pridávali výdavky na vzdelávanie. Posledný rok dali samosprávy o 200 miliónov eur na podporu školstva viac, ako im ukladá zákon. Sme presvedčení, že mestá a obce považujú vzdelávanie za svoju prioritu. Tých, ktorí sa vydávajú inou cestou, je menej,“ uzavrel Turčány.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali