Pellegrini bude rokovať s Gajdošom a Lajčákom o dohode o obrannej spolupráci s USA

Pellegrini bude rokovať s Gajdošom a Lajčákom o dohode o obrannej spolupráci s USA

Bratislava 21. marca 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Diskusia o bilaterálnej dohode o obrannej spolupráci Slovenskej republiky so Spojenými štátmi americkými a o finančnej pomoci USA pre slovenské letiská, čaká v piatok premiéra Petra Pellegriniho s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a ministrom obrany Petrom Gajdošom. Informoval o tom dnes Pellegrini na zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti s tým, že nemá vedomosť o tom, že by bolo už niečo definitívne dojednané. Podľa neho zmluva s USA nie je problém

Na snímke vľavo premiér SR Peter Pellegrini a vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš

“Nemám vedomosť o tom, že by bolo niečo dojednané, je na nás, či k nám príde kosmodrom. Nabádam na zdržanlivý prístup,” vyhlásil. Ubezpečil, že zmluvu preštudujú a v prípade, ak to budú nevýhodné podmienky, alebo by bola ohrozená naša suverenita, alebo by sa malo naše územie otvoriť niekomu, kto by si tu robil čo chce, vláda by takéto rozhodnutie nikdy neprijala.

Reklama

“Toto tu nie je žiadny problém. Takých ponúk a zmlúv chodí kvantum,” uviedol. Myslí si, že musíme hľadať balans. “Ak chceme byť akceptovaný hráč, musíme brať aj dávať. Ale nejdeme uzavrieť nevýhodnú zmluvu,” vyhlásil. Podľa neho však nemôžeme byť len člen NATO. “Slovensko ale neprijme a nevyrokuje zmluvu, ktorou by sa Slovensko dostalo do područia iného štátu,” podotkol s tým, že “vyjednávať sa môže o hocičom, ale máme suverénnu zahraničnú politiku a keď povieme, že ďakujeme, tak nikto nám za to nemôže nič urobiť”.

Návrh dohody o obrannej spolupráci s USA nie je podľa ministra diplomacie Miroslava Lajčáka finálnou dohodou, USA netrvajú na aktuálnom znení a rokovania pokračujú. Povedal to na dnešnom rokovaní výboru Lajčák s tým, že o dojednávanie medzinárodnej zmluvy ho požiadalo ministerstvo obrany. “Bolo stretnutie s americkým tímom, boli tam zástupcovia všetkých ministerstiev SR,” priblížil Lajčák. Minister očakáva, že v piatok na stretnutí vrátime debatu do štandardných rámcov. Lajčák si myslí, že podpis tejto zmluvy je pre SR dobrý a posunie nás z hľadiska našej kredibility, ale rozhodujúce slovo má rezort obrany.

Reklama

Lajčák zdôraznil, že americká strana akceptuje, že prípadná dohoda je rámcovou dohodou a že na jej implementáciu bude vždy potrebné, aby s konkrétnym dosiahnutím konkrétneho bodu dohody súhlasila vláda aj Národná rada SR. Podľa neho podobnú dohodu majú s USA mnohé štáty NATO. “Rokovania o dohode nie sú tajné, neobsahujú utajované skutočnosti. Návrh dohody zatiaľ neexistuje. rokuje sa o jednotlivých okruhoch. Pokiaľ zhoda na texte dohody bude, bude predložená vláde a Národnej rade SR,” vyhlásil Lajčák, ktorý nerozumie náhlej zmene postoja ministerstva obrany. “Chcem sa ohradiť voči obvineniam na adresu nášho rezortu. Máme plné právo zmeniť náš postoj, ale mali by sme si to vyjasniť vo vnútri a informovať našich partnerov.,” uviedol.

Člen výboru a podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška považuje informácie Lajčáka za nepodložené. “Argumentovať, že hovoríme o modernizácii letísk, keď v zmluve nachádzame členenie, že peniaze majú ísť na upravenie letiskových plôch. Je tam čiastka na vybudovanie 30 muničných skladov Spojených štátov amerických v okolí Malaciek, ktoré SR podľa mňa nepotrebuje,” povedal Paška. “Ak rokuje vláda o takomto vybavení, tak sa pýtam, od koho má vláda mandát? Hovoríme o chúlostivých veciach bez toho, aby sme sa opýtali ľudí, či je súhlas na takéto budovanie pre cudziu armádu,” vyhlásil Paška. Žiada, aby sa zmluva o spolupráci dostala na rokovanie Zahraničného výboru NR SR či na rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Lajčák opätovne zdôraznil, že doposiaľ nie je žiadna finálna zmluva na stole. “V SNS si to vyjasnite, ale mňa do toho neťahajte. Nevystupujeme ako dôveryhodná krajina pre našich spojencov,” povedal Lajčák.

Poslanec z poslaneckého klubu Mosta-Híd Martin Fedor dôveruje ministerstvu zahraničných vecí, vláde aj parlamentu. “O čom diskutujeme teraz?” pýtal sa. Podľa neho bude čas na diskusiu vtedy, keď sa dohoda dostane na rokovanie parlamentu. Poslanec za SaS Martin Klus rovnako stojí na strane rezortu diplomacie. Podľa opozície si SNS touto témou naháňa politické body. Poslanci vo výbore dnes zobrali informácie Lajčáka na vedomie.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali