Pellegrini: Budem v plnej miere podporovať politiku moderného patriotizmu

Pellegrini: Budem v plnej miere podporovať politiku moderného patriotizmu

Myjava 20. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Poslanci sa zišli pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra na slávnostnom zasadnutí Národnej rady v Myjave

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini bude v plnej miere podporovať politiku moderného patriotizmu. Je totiž presvedčený, že moderný patriotizmus by sa mal stať hodnotou, ktorú budeme vlastným príkladom upevňovať a odovzdávať nasledujúcim generáciám. Vyhlásil to dnes počas slávnostného zasadnutia NR SR v Myjave. Poslanci sa zišli pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra.

Reklama
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini počas pietneho aktu kladenia vencov pred Múzeom Slovenských národných rád v Myjave
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini počas pietneho aktu kladenia vencov pred Múzeom Slovenských národných rád v Myjave

“Na jednej strane budeme robiť všetko pre to, aby aj nové generácie pamätali na naše tradície, kultúru a historické osobnosti. Zároveň budeme podporovať všetky moderné a úspešné projekty, vedcov, podnikateľov, športovcov a umelcov, ktorí šíria dobré meno Slovenska všade vo svete,” deklaroval Pellegrini.

Predseda parlamentu tvrdí, že slovenské dejiny nemajú inú osobnosť, ktorá by ovplyvnila osud nášho národa takým výrazným spôsobom, ako Ľudovít Štúr. “Ľudovít Štúr sa narodil do zložitej a turbulentnej doby. Rozpadal sa starý spoločenský poriadok rozdeľujúci spoločnosť na stavy, na šľachtu a poddaných, na mocných a bezmocných, na privilegovaných a bezprávnych. Bola to doba, kedy sa formovali moderné národy, čo v prostredí multietnického Uhorska viedlo k narastaniu rozporov a konfliktov,” uviedol šéf parlamentu s tým, že bolo nevyhnutné odpovedať na výzvy novej doby, aktivizovať a meniť slovenskú spoločnosť a odhodlane brániť jej národné záujmy.

Reklama

“Ľudovít Štúr stál pri zrode väčšiny symbolov našej národnej identity a štátnosti. Bol hlavným iniciátorom kodifikovania spisovnej slovenčiny. Jeho zásluhou začali vychádzať prvé slovenské politické noviny. V okruhu jeho študentov na bratislavskom lýceu vznikol text slovenskej hymny. Bol jedným z hlavných tvorcov prvého slovenského politického programu – Žiadostí slovenského národa,” rekapituloval Štúrove zásluhy Pellegrini. Ako predseda NR SR je hrdý najmä na to, že i pri vzniku prvej Slovenskej národnej rady 18. septembra 1848 stál na jej čele triumvirát Hodža, Hurban a Štúr.

“Niet divu, že za 160 rokov od Štúrovej smrti si odkaz tohto veľkého politika, jazykovedca, novinára a filozofa chceli privlastniť, prispôsobiť a prekrútiť všetky politické režimy, ktoré sa u nás vystriedali. To viedlo k tomu, že Ľudovít Štúr sa vo vnímaní širokej verejnosti postupne zmenil na antikvárnu postavu z učebníc dejepisu a slovenčiny,” konštatoval s dôvetkom, že sa z neho stal viac symbol než reálna historická osobnosť.

Na otázku, čím môže byť aktuálny odkaz Ľudovíta Štúra dnes, si Pellegrini odpovedal, že na prvom mieste je to jeho postoj k vzdelaniu. “Už ako 14-ročný ovládal štyri jazyky, neskôr ich počet zdvojnásobil. Navštevoval tie najlepšie školy tej doby, študoval v Nemecku, na univerzite v Jene. S novými poznatkami a skúsenosťami sa vrátil naspäť do vlasti, lebo vedel, že ho tu ľudia naliehavo potrebujú,” povedal predseda parlamentu. Preto tvrdí, že Štúrov životný príbeh môže slúžiť i ako výzva mladým ľuďom, aby sa aktívne snažili ovplyvňovať verejný život vo svojom okolí a vo svojej krajine.

To, o čom Štúr a jeho súčasníci snívali a o čo sa snažili, sa podľa Pellegriniho v 20. storočí stalo skutočnosťou. “Sme moderným národom, žijeme vo vlastnom štáte. Začlenili sme sa medzi vyspelé a prosperujúce európske krajiny, v ktorých majú všetci ľudia garantované svoje ľudské, občianske práva a v ktorých sú garantované i práva národnostných a náboženských skupín. Mohlo by sa zdať, že v 21. storočí už pred nami nestoja žiadne výzvy. Ale myslím si, že keby dnes žil Ľudovít Štúr, určite by nám zopakoval slová, ktoré napísal na začiatku roka 1846 v úvodníku Slovenských národných novín s názvom Neopúšťajme sa,” dodal Pellegrini. Štúr tam vyzýval svojich krajanov, aby sa nespoliehali na druhých, aby stavali v prvom rade na sebe, aby na sebe neustále pracovali a zdokonaľovali sa.

Na slávnostnom zasadnutí NR SR sa okrem poslancov a niektorých členov exekutívy zúčastnili aj bývalí prezidenti SR Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster, predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová ako aj predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali