Liptovský Mikuláš patrí k lídrom v cykloprojektoch na severnom Slovensku, aktuálne pracuje na mestskej cyklotrase

Liptovský Mikuláš patrí k lídrom v cykloprojektoch na severnom Slovensku, aktuálne pracuje na mestskej cyklotrase

Liptovský Mikuláš 12. septembra 2017 (HSP/Foto:Facebook-Mesto Liptovský Mikuláš)

 

Už dva roky mesto Liptovský Mikuláš pripravuje projekty a vysporiadava pozemky, po ktorých bude viesť vnútromestská cyklotrasa. Na bicykli tak budeme môcť prejsť novými cyklochodníkmi a cyklokoridormi z Alexyho ulice cez centrum mesta, trasa bude viesť po ulici 1. mája, pokračovať  pešou zónou cez Kukučínovu a Hodžovou až na Štefánikovu. Následne sa napojí na II. etapu cyklochodníka popri Váhu, ktoré v tomto čase mesto práve stavia po hrádzi rieky.

 

Reklama

Popri mestskej cyklotrase zrekonštruujeme aj chodníky

Súčasťou stavby mestskej cyklotrasy je aj cyklistický mobiliár. Mesto ho vystavia pri železničnej stanici, v  Rohonczyho záhrade, v parku Márie Rázusovej Martákovej a na Alexyho. Okrem toho mesto zrekonštruuje celý úsek Alexyho ulice juh s cestou a chodníkom, chodník doplní o cyklochodník a priestor pre pozdĺžne státie vozidiel. V severnej časti Alexyho sa urobí rekonštrukcia chodníka na cyklopeší a takáto rekonštrukcia chodníka čaká aj ulicu 1.mája.  Radnica popri výstavbe mestskej cyklotrasy kompletne zrekonštruuje aj severný úsek Bernolákej a Štefánikovu.

Reklama

 

Prvý projekt už čaká na schválenie

Mesto rozdelilo celú plánovanú mestskú cyklotrasu na tri projekty. Prvý zahŕňa trasu z ulice 1. mája na železničnú stanicu, druhý projekt je robený na Alexyho ulicu a posledný na Štefánikovu. „Projekt z ulice 1. mája na stanicu sme už podali formou žiadosti o nenávratný finančný príspevok  na vyšší územný celok a čakáme na jeho schválenie. V ďalšom kole výzvy sa zapojíme so žiadosťami na realizáciu ďalších dvoch etáp. Dôvodom rozdelenia projektu na tri boli majetkoprávne vzťahy a prvotný nízky objem finančných prostriedkov pre Žilinský samosprávny kraj, ktorý neumožňoval realizovať celý projekt naraz. V júni však došlo k navýšeniu objemu financií  pre výzvu v ďalších hodnotiacich kolách, preto sa ideme so žiadosťami o zapojiť aj s ostatnými úsekmi mikulášskej cyklotrasy,“ vysvetlila Jana Kormaníková z mestského úradu.

 

Mesto žiada o nenávratné financie vo výške jeden a pol milióna

Reklama

Projekt s názvom Mikulášska cyklotrasa ako ekologická alternatíva dopravy by mal stáť bezmála 1,5 milióna eur. Na prvú jeho časť  požiadalo mesto o nenávratné finančné prostriedky vo výške 502 370 eur, ďalšie žiadosti vo výške 461 941 eur a 403 337 eur budú zaslané do tretieho kola  (september 2017) rozdeľovania prostriedkov. V prípade schválenia žiadosti o nenávratné financie by realizácia 1. etapy cyklotrasy mohla začať po ukončení procesu verejného obstarávania, najskôr to bude na jar 2018.

 

Primátori a starostovia chcú byť ešte silnejší, Liptovský Mikuláš inicioval založenie združenia

Primátori Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku spolu so starostami Uhorskej Vsi, Závažnej Poruby,  Liptovského Jána a Podturne sa rozhodli spojiť v budovaní cyklochodníka. Zakladajú združenie obcí s cieľom spojenia síl v presadzovaní  získavania finančných prostriedkov na budovanie cyklotrás na Liptove. „Združenie zakladáme vo verejnom záujme, chceme ním spojiť obce na tejto trase , aby bol náš hlas v žiadosti o financie silnejší a aby sme vďaka získaniu väčšieho množstva prostriedkov na projekt mali možnosť zrealizovať celý,“ vysvetlil primátor Ján Blcháč, ktorý inicioval spojenie sa s okolitými obcami. Primátori a starostovia chcú vybudovať cyklotrasu z Liptovského Mikuláša až do Liptovského Hrádku, mala by byť v dĺžke približne deviatich kilometrov.

Okrem mestskej cyklotrasy a trasy z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku chce mesto iniciovať aj výstavbu cyklochodníka na brehu Liptovskej Mary.

Reklama

Redakciu informovala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali