Päť dôkazov, že internetová cenzúra je podobnou hrozbou pre ľavicu ako pre pravicu

Päť dôkazov, že internetová cenzúra je podobnou hrozbou pre ľavicu ako pre pravicu

Bratislava 17. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Matt Rourke)

 

Zablokovanie účtov krajne pravicového aktivistu Alexa Jonesa viacerými mediálnymi platformami a sociálnymi sieťami minulý týždeň bolo príčinou osláv mnohých liberálov. Ako sa však už dlhšie ukazuje korporácie ako Facebook a Twitter sú spriahnuté s mnohými vládami a cenzúrujú obsah podľa ich predstáv a niekedy nezáleží na tom, či ide o nežiaduci pravicový či ľavicový obsah. Prinášame päť očividných príkladov:

Ilustračné foto

1. Cenzúra Facebooku vo Venezuele

Reklama

V máji spoločnosť Facebook spolupracovala s Atlantickou radou v snahe odstrániť “neoprávnený obsah” na platforme. Táto organizácia je financovaná rôznymi vládami NATO a niekoľkými výrobcami zbraní ako Raytheon, Lockheed Martin a Northrop Grumman. V rade sa pohybujú mená ako Henry Kissinger a generál a bývalý šéf CIA Michael Hayden, ktorý dlho loboval za zmenu režimu v Sýrii ako aj vo Venezuele. Dodajme, že Atlantická rada dlhodobo podporuje viaceré venezuelské pro-opozičné skupiny.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že Facebook spolupracovala s touto skupinou a odstránil zo svojej platformy stránku Telesur, ktorá patrila medzi špičkové latinskoamerické informačné servery v angličtine bez akéhokoľvek vysvetlenia. Stránka bola obnovená o dva dni neskôr, pričom spoločnosť Facebook uviedla ako príčinu zablokovania údajnú “nestabilitu na platforme”.

Reklama

Telesur je jedným z posledných  veľkých médií, ktoré informujú o udalostiach vo Venezuele spôsobom, ktorý je v rozpore s americkou vládnou pozíciou a americkým hlavným prúdom.

Nebol to však len Telesur. Spoločnosť Facebook odstránila stránky patriace nezávislým analytikom vo Venezuela a Haiti, ktorí sú tiež známi ľavicovými postojmi kritickými voči americkej zahraničnej politike v Latinskej Amerike a karibskej oblasti.

 

2. Facebook plní izraelské príkazy

Minulý rok novinár Glenn Greenwald uviedol, že zástupcovia Facebooku sa stretli s izraelskými vládnymi predstaviteľmi, aby určili, ktoré účty palestínskych aktivistov by mali byť vymazané. Izraelská vláda sa vyhrážala, že prijme zákony, ktoré prinútia Facebook, aby dodržiaval vládne príkazy na vymazanie problémových kont, ak to neurobil dobrovoľne.

Reklama

Samozrejme, spoločnosť Facebook okamžite kapitulovala a zrušila požadované účty. Z približne 158 žiadostí, ktoré Tel Aviv predložil Facebooku (len za štyri mesiace), aby odstránil nechcený palestínsky obsah, bolo 95 % z nich v krátkom čase zablokovaných. Napriek mnohým protestom používateľov Facebook pokračoval v mazaní politicky neprípustných účtov, no často nemorálny, neakceptovateľný a nebezpečný obsah ako výzvy k vraždám a podobne ponechal nezmazaný.

 

3. Cenzúra Google a Facebooku na ľavicových či socialistických webových stránkach

Portál World Socialist Web Site zverejnil minulý rok, že zmeny algoritmov spoločnosti Google vážne negatívne ovplyvnili ľavicové socialistické a protivojnové webové stránky. Analýza spoločnosti WSWS zistila, že 13 takýchto webových stránok bolo zmazaných v priebehu šiestich mesiacov po tom, čo spoločnosť Google zmenila svoje algoritmy, ide o nárast o 55 percent. Spoločnosť WSWS zaznamenala v apríli až júli minulého roka 74-percentný pokles prevádzky. Zmeny tiež ovplyvnili servery ako Alternet, ktoré v období od apríla do septembra zaznamenali pokles návštevnosti o 71 %, Democracy Now (50 % pokles) a Truth-out.org (49 % pokles).

Podobne aj stránka Police the Police (venovaná odhaľovaniu americkej policajnej brutality) a Free Thought Project (ktorý sa zameriava na transparentnosť vlády) tiež zaznamenali, že v roku 2018 ich Facebook stránka zaznamenala výrazný pokles zobrazení po tom, čo Facebook urobil zmeny v jeho “newsfeed” a zavedení algoritmov vyhľadávania v snahe bojovať proti “falošným správam”. Návštevnosť stránky klesla z 12-15 miliónov ľudí týždenne na približne 4 milióny – a internetová stránka musela v dôsledku toho prepustiť niekoľkých pracovníkov.

Reklama

 

4. Cielenie na ľavicové protesty?

Zvláštny príklad záväzku Facebooku blokovať “falošné správy” a podporovať priaznivú online atmosféru pre všetkých predstavuje rozhodnutie zrušiť stránky o udalostiach proti rasizmu a stránku antifašistických protestov vo Washingtone D.C.

Podujatie “No Unite the Right 2-DC” (zhromaždenie proti predchádzajúce akcii  “bielych” nacionalistov vo Washingtone) bolo zrušená po tom, čo Facebook rozhodol, že ide o “koordinované nežiaduce správanie”. Takáto formulácia by pri tom mohla byť použitá na všetky druhy zhromaždení.

Nešlo pritom o žiadny výnimočný či potenciálne nebezpečný protest. Organizátor podujatia uviedol vo vyhlásení: “Toto je skutočný protest vo Washingtone D.C. Nie je to George Soros. Nie je to Rusko. Sme to len my. ”

 

5. Twitter  zakazuje protivojnových aktivistov

Twitter si vyslúžil vlnu kritiku za to, že zablokoval alebo obmedzil konzervatívne účty tak, aby bolo ťažšie nájsť na platforme ich tweety. Navyše, Twitter nedávno zablokoval účty Daniela McAdamsa, výkonného riaditeľa protivojnového Ron Paul Institute a Scotta Hortona, editora internetovej stránky AntiWar.com. McAdams uviedol, že on a Horton boli zablokovaní po tom, ako obhajovali bývalého amerického diplomata Petra Van Burena, ktorý bol po stretnutí s novinárom Jonathanom M. Katzom v jednom z jeho tweetov reagoval sarkasticky. Katz oznámil, že “propaguje násilie” a Twitter neskôr odstránil celý Burenov účet.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali