Parlamentné subjekty na kampaň minuli takmer 12 miliónov eur

Parlamentné subjekty na kampaň minuli takmer 12 miliónov eur

Bratislava 31. marca 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Milo Fabian)

 

Parlamentné subjekty na kampaň minuli takmer 12 miliónov eur. Najdrahšie volebné kampane v tohtoročných parlamentných voľbách mali strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) 2 998 233,58 eur, koalícia Progresívne Slovensko (PS)/Spolu 2 824 276,49 eur a strana Za ľudí 2 674 847,88 eur. Vyplýva to zo záverečných správ o nákladoch volebnej kampane, ktoré strany doručili ministerstvu vnútra

Ilustračné foto: Billboardy strán pred blížiacimi sa Parlamentnými voľbami 2020 v meste Martin. Martin, 18. január 2020

Rezort zatiaľ nezverejnil záverečné správy dvoch parlamentných subjektov – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina ako aj ďalších mimoparlamentných strán. Podľa informácií agentúry SITA celkové volebné náklady hnutia OĽaNO boli takmer 2,5 milióna eur a Sme rodina niečo vyše 1,2 milióna eur.

Reklama

Strany, ktoré sa dostali do parlamentu, teda dohromady minuli takmer 12 miliónov eur. Ak sa k tomu pripočítajú aj volebné náklady neparlamentných subjektov, ktoré už zverejnilo ministerstvo vnútra, tak strany na kampaň minuli viac ako 22 miliónov eur.

Najväčšou položkou v kampani Smeru-SD boli „ostatné náklady“, ktoré predstavovali 1 327 485,13 eur z celkovej sumy takmer 3 milióny eur. Na prieskumy Smer-SD minul 140 832 eur. Viac na prieskumy dala len koalícia PS /Spolu 173 528 eur.

Reklama

Strany PS a Spolu tvorili koalíciu, každá z nich vykázala náklady na kampaň osobitne. Spoločne ich voľby vyšli na 2 824 276,49 eur. Napríklad za inzerciu a reklamu obidve strany dohromady minuli 1 054 853,51 eur.

Volebné náklady strany Za ľudí boli 2 674 847,88 eur. Najviac investovala do plagátov – 1 328 694,69 eur. Táto suma tvorila takmer 50 percent všetkých volebných nákladov.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) zaplatila za kampaň 1 558 594,41 eur. Na inzerciu a reklamu dala SaS viac ako polovicu výdavkov 908 776 eur.

Volebné náklady strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) boli 957 155,30 eur. Na prieskumy ĽSNS neminula ani euro. Najväčšiu sumu strana uhradila za volebné plagáty 406 849,05 eur.

Slovenská národná strana (SNS) investovala do kampane 1 935 776,99 eur. Najväčšie náklady mala na plagáty – 732 538,85 eur. Na prieskumy minula 12-tisíc eur.

Reklama

Dobrá voľba vyčíslila svoju kampaň na 1 330 816,35 eur. Inzercia a reklama ju stála najviac, a to 542 176,03 eur.

Strana Vlasť s lídrom Štefanom Harabinom utratila celkovo 1 284 362,57 eur. Najväčšou položkou kampane bola platená inzercia a reklama 634 266,79 eur.

Most-Híd minul na voľby 1 751 327,35 eur. Konkurenčný subjekt, Maďarská komunitná spolupatričnosť, vynaložil 1 048 282,50 eur.

Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku uviedla, že v kampani minula 0 eur.

Strany mohli na svoju volebnú kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Do tejto sumy sa započítavajú aj náklady na propagáciu, ktoré strana vynaložila 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb. Teda v čase od 9. mája do 4. novembra 2019.

Reklama

Politické strany museli podľa zákona o volebnej kampani najneskôr dovčera doručiť rezortu vnútra záverečné správy o nákladoch na volebnú kampaň. V prípade, že by strana správu nedoručila, ministerstvo vnútra uloží strane pokutu od 10-tisíc do 100-tisíc eur.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali