Paríž je bezpečný, tvrdí Valls a vyzval turistov, aby sa vrátili

Paríž je bezpečný, tvrdí Valls a vyzval turistov, aby sa vrátili

Paríž 1. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Peter Dejong)

 

Hlavné mesto krajiny potrebuje príjmy z cestovného ruchu

Francúzska metropola Paríž je dva týždne po sérii teroristických útokov pre turistov opäť bezpečná. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie premiéra Manuela Vallsa pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Hlavné mesto krajiny potrebuje príjmy z cestovného ruchu. Valls preto poslal odkaz celému svetu aj obyvateľom Francúzska a vyzval turistov, ktorí zrušili cestu do Paríža: “Príďte do Paríža! Mesto je bezpečné,” vyhlásil. “Utrácajte peniaze, žite, choďte do kina, do divadla. To je náš odkaz a je to aj odpoveď na teroristické útoky.”

Islamskí extrémisti a samovražední atentátnici 13. novembra zaútočili na viaceré miesta v Paríži vrátane koncertnej sály a kaviarní. Pri útokoch zahynulo 130 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia. Francúzska vláda rozmiestnila takmer 10.000 vojakov a policajtov v uliciach Paríža a v jeho okolí a vyhlásila výnimočný stav.

Reklama

Novembrové úroky s veľkou pravdepodobnosťou poškodili ekonomiku, ale Valls podľa vlastných slov dúfa, že druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny prípadné straty do konca roka dobehne.

“Sledujeme dôsledky útokov. Dúfam, že do konca roka aj vďaka Vianociam získame späť to, čo sme stratili počas uplynulých dvoch týždňov,” povedal.

Francúzska vláda zatiaľ ponechala svoju prognózu hospodárskeho rastu pre tento rok bez zmeny a naďalej očakáva, že dosiahne 1,1 %.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:53

Prezident USA Joe Biden bude v pondelok hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o plánovanej ofenzíve izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom.

16:37

Najmenej jeden z podozrivých z útoku na nemeckého poslanca Európskeho parlamentu (EP) je členom pravicovej politickej scény, informovala v pondelok polícia v Sasku.

16:33

Jedna z najbohatších rodín v Holandsku chce každý rok prostredníctvom siete charitatívnych organizácií splácať dlhy 1000 rotterdamským rodín, ktoré sa ocitli v núdzi.

16:20

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa v tomto roku znížia trikrát, pričom k prvej redukcii dôjde v júni. Uviedol to v pondelok člen Rady guvernérov ECB a predseda predstavenstva lotyšskej centrálnej banky Gediminas Šimkus.

16:07

Kyjev v pondelok vyzval svojich spojencov, aby neuznali Vladimira Putina za legitímneho prezidenta Ruskej federácie. “Ukrajina nevidí žiadny právny dôvod na to, aby bol (Putin) uznaný za demokraticky zvoleného a legitímneho prezidenta Ruskej federácie,” uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

16:06

V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú, ktorá sa pri svojej práci zameriava na región Blízkeho východu. Oznámil to v pondelok jej syn Vasilij Polonskij.

16:04

Británia si v pondelok pripomína prvé výročie korunovácie kráľa Karola III., ktorý nastúpil na trón po smrti svojej matky Alžbety II. Pri tejto príležitosti však nie sú naplánované žiadne oficiálne podujatia.

Prvé výročie od korunovácie britského kráľa Karola III. a Kamily
Príslušníci kráľovského jazdeckého delostrelectva Spojeného kráľovstva odpaľujú 41 sálv pri príležitosti prvého výročia od korunovácie britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily v Londýne v pondelok 6. mája 2024.
16:02

Poľská vláda uvítala pondelňajšie rozhodnutie Európskej komisie (EK) o chystanom ukončení konania proti Poľsku v oblasti právneho štátu. Ten už podľa nej nie je v krajine ohrozený.

15:50

Rusko oficiálne pohrozilo Veľkej Británii údermi na jej územie v prípade, že Ukrajina zasiahne ruské územie britskými raketami.

„Odpoveďou na údery Kyjeva na Ruskú federáciu s použitím britských zbraní by mohli byť údery na britské vojenské objekty aj mimo Ukrajiny,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Veľkú Britániu, aby sa „zamyslela nad katastrofálnymi dôsledkami nepriateľských krokov Londýna a okamžite vyvrátila Cameronove vyhlásenia“.

15:33

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Philip Lane uviedol, že najnovšie ekonomické údaje z eurozóny posilnili jeho presvedčenie, že inflácia sa vracia k dvojpercentnému inflačnému cieľu. To zvyšuje predpoklad, že ECB pristúpi k prvému zníženiu úrokových sadzieb na zasadnutí v júni.

15:32

Európska únia (EÚ) neustúpi od prijatia tvrdých opatrení na ochranu svojej ekonomiky a bezpečnosti v súvislosti s napätými obchodnými vzťahmi s Čínou. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po trojstranných rokovaniach v Paríži s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Macron Si Ťin-pching Leyenová
Zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron, čínsky prezident Si Ťin-pching a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová odchádzajú po spoločnom stretnutí v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 6. mája 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali