Pápežove výzvy mladým ekonómom sveta virtuálne spojeným v Assisi

Pápežove výzvy mladým ekonómom sveta virtuálne spojeným v Assisi

Vatikán 23. novembra 2020 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TK KBS)

 

V

pápež František
Na snímke pápež František
Assisi vyvrcholilo trojdňové virtuálne sympózium „Františkova ekonomika“ s účasťou vyše 2000 mladých ekonómov a podnikateľov z celého sveta

Na záver trojdňového programu sa im v sobotu 21. novembra prihovoril vo videoposolstve Svätý Otec František. Prinášame myšlienky z jeho príhovoru.

Reklama

 

„Drahí mladí, príjemný podvečer!

Reklama

Ďakujem vám, že ste tu, za všetku odvedenú prácu, za nasadenie počas týchto mesiacov, i napriek zmenám programu. Nedali ste sa odradiť, naopak, videl som úroveň reflexie, kvalitu, serióznosť a zodpovednosť, s akou ste pracovali: nezanedbali ste nič z toho, čo vám dodáva radosť, čo vás znepokojuje, rozhorčuje i podnecuje k zmene.

Pôvodná myšlienka bola stretnúť sa v Assisi, aby sme sa inšpirovali v stopách sv. Františka. Cez tvár Ukrižovaného u sv. Damiána i cez ďalšie tváre – ako bola tvár malomocného – Pán mu ide v ústrety, povolal ho a zveril mu poslanie; zbavil ho idolov, ktoré ho izolovali, bezradností, ktoré ho paralyzovali a uzatvárali ho do obvyklej slabosti onoho „vždy sa to takto robilo“ – a toto je slabosť – alebo tiež nasladlého a nespokojného smútku tých, ktorí žijú iba pre seba, a daroval mu schopnosť dať zaznieť spevu chvály, vyjadreniu radosti, slobody a sebadarovania. Preto toto virtuálne stretnutie v Assisi pre mňa nie je cieľovým bodom, ale počiatočným podnetom pre proces, ktorý sme pozvaní prežívať ako povolanie, ako kultúru a ako spojenectvo. Ako povolanie, kultúru a spojenectvo.

 

Povolanie z Assisi

„Choď, František, oprav môj dom, ktorý, ako vidíš, je rozpadnutý.“ Toto boli slová, ktoré pohli mladým Františkom a stávajú sa mimoriadnou výzvou pre každého z nás. Keď sa cítite povolaní, zapojení a v úlohe protagonistov tej „normálnosti“, ktorú treba vytvárať, viete povedať „áno“, a toto je nádejné. (…)

Reklama

Viete, že je naliehavo potrebné iné podanie (naratív) ekonómie (…), je potrebné vziať zodpovedne na vedomie skutočnosť, že «súčasný svetový systém je neudržateľný z rozličných hľadísk» (Laudato sí’, 61) a zraňuje našu sestru zem, veľmi ťažko zneužívanú a ošklbávanú, a to spolu s najchudobnejšími a vyraďovanými. Ide to pospolu: ošklbeš zem, a objaví sa tu množstvo vyradených úbožiakov. Oni sú prvými poškodenými… a tiež sú prvými, na ktorých sa zabúda. (…)

… ste povolaní zanechať konkrétnu stopu vo vašich mestách a na univerzitách, v práci a odboroch, v podnikoch a hnutiach, vo verejných i súkromných úradoch, s múdrosťou, odhodlaním a presvedčením, aby ste sa dostali k jadru a srdcu tam, kde sa vypracovávajú a rozhodujú témy a paradigmy (Porov. Evangelii gaudium, 74). To všetko ma viedlo k tomu, aby som vás pozval k realizácii tohto spojenectva. Vážnosť súčasnej situácie, ktorú pandémia COVID-u ešte viac vyostrila, si vyžaduje svedomitosť všetkých sociálnych aktérov, nás všetkých, medzi ktorými vy máte prvoradú úlohu: dôsledky našich činov a rozhodnutí pocítite na vlastnej koži, preto nemôžete zostať mimo tých miest, kde sa vytvára, nehovorím že vaša budúcnosť, ale vaša súčasnosť. Nemôžete odísť preč odtiaľ, kde sa tvorí súčasnosť a budúcnosť. Buď ste do toho zapojení, alebo vás história obíde pomimo.

 

Nová kultúra

Potrebujeme zmenu, chceme zmenu, snažíme sa o zmenu (porov. Príhovor na Svet. stretnutí ľudových hnutí, Santa Cruz de la Sierra, Bolívia, 9. júla 2015). Problém vyvstáva, keď si všímame, že na mnohé ťažkosti, ktoré nás sužujú, nemáme adekvátne a inkluzívne odpovede; ale naopak nepríjemne pociťujeme roztrieštenosť v analýzach a diagnózach, čo má za výsledok zablokovanie akéhokoľvek možného riešenia. V podstate nám chýba potrebná kultúra, ktorá by umožňovala a stimulovala otvorenosť rozličných náhľadov, vlastých určitému typu myslenia, určitému typu politiky, určitému typu vzdelávacích programov, a chýba nám tiež taká duchovnosť (spiritualita), ktorá by sa nenechala uzavrieť v nejakej jedinej dominantnej logike (porov. Laudato si´, 111).

Reklama

Ak je naliehavosťou nájsť odpovede, treba nevyhnutne podnecovať k rastu a podporovať vodcovské skupiny (skupiny líderšipu), schopné vytvárať kultúru, rozbiehať procesy – nezabudnite na toto slovo: rozbiehať procesy – naznačovať trasy, rozširovať obzory, vytvárať spolupatričnosť. Každé úsilie o spravovanie, ozdravovanie a zlepšovanie nášho spoločného domu, ak chce byť významným, si vyžaduje meniť „spôsob života, spôsoby výroby a spotreby a strnulé štruktúry moci, ktoré dnes riadia spoločnosť“ (Centesimus annus, 58). Bez práce na tomto nedosiahnete nič.

Potrebujeme komunitné a inštitucionálne vodcovské skupiny, ktoré by sa mohli zaoberať problémami bez toho, že by zostali ich väzňami či väzňami svojich vlastných neuspokojení, a takto odolávali podvoleniu sa – často nevedomému – určitým (ideologickým) logikám, ktoré nakoniec ospravedlňujú a paralyzujú každú činnosť voči nespravodlivostiam. Spomeňme napríklad, ako dobre poznamenal Benedikt XVI., že hlad „nepramení natoľko z materiálneho nedostatku ako skôr z nedostatku sociálnych zdrojov, z ktorých ten najdôležitejší má inštitucionálnu povahu“ (Caritas in veritate, 27). Ak budete schopní tento problém vyriešiť, budete mať otvorenú cestu do budúcnosti. (…)

Sociálna a hospodárska kríza, ktorú mnohí znášajú na vlastnej koži, a ktorá zadlžuje súčasnosť i budúcnosť zanedbaním a vylúčením mnohých detí a dospievajúcich i celých rodín, neznesie, že by sme dali prednosť sektorovým záujmom na úkor spoločného dobra. Musíme sa tak trochu vrátiť k mystike (znovuobjaveniu zmyslu) spoločného dobra. (…)

Aké náročné je napredovať k skutočným riešeniam, keď sa diskredituje, očierňuje a vytŕha z kontextu ten, kto nezmýšľa ako my! Táto diskreditácia, očierňovanie alebo dekontextualizácia rečníka, ktorý nezmýšľa ako my, je spôsob zbabelého bránenia sa pred rozhodnutiami, ktoré by sme mali urobiť na riešenie mnohých problémov. Nikdy nezabúdajme, že „celok je viac ako jeho časti a je tiež viac ako ich jednoduchý súčet“ (Evangelii gaudium, 235), a že „samotný súčet individuálnych záujmov nikdy nie je schopný vytvoriť lepší svet pre celé ľudstvo“ (Fratelli tutti,105). (…)

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali