Pan Ki-mun: OSN bola najdôležitejšou organizáciou v čase jej založenia a je ňou aj dnes v tomto kritickom čase pre ľudstvo

Pan Ki-mun: OSN bola najdôležitejšou organizáciou v čase jej založenia a je ňou aj dnes v tomto kritickom čase pre ľudstvo

Bratislava 19. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Pan Ki-mun poukázal, že OSN denne poskytuje podporu miliónom ľudí vrátane utečencov

Sedemdesiat rokov Organizácie Spojených národov (OSN) pripomína výstava v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave, ktorú dnes otvoril minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák spolu s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

Reklama
Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun
Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun

“Táto výstava je silnou pripomienkou toho, ako vznikla OSN a ako sme odvtedy pokročili,” povedal Pan Ki-mun. Pripomenul, že OSN vznikla s cieľom ochrániť mier. “Pokračujme v našej spoločnej veci za lepšiu budúcnosť pre ďalšie generácie, aby sme všetci mohli žiť dôstojný život,” vyhlásil pri otváraní výstavy.

Zdôraznil, že OSN bola najdôležitejšou organizáciou v čase jej založenia a je ňou aj dnes v tomto kritickom čase pre ľudstvo. “Sme opäť v kľúčovom momente v histórii ľudstva. OSN sa podarilo zachrániť množstvo životov, ale vojny naďalej zúria. Počty utečencov sú vyššie než kedykoľvek od konca 2. svetovej vojny,” poukázal Pan Ki-mun s tým, že OSN denne poskytuje podporu miliónom ľudí vrátane utečencov.

Reklama

Pripomenul aj prijatie agendy 2030, teda ciele udržateľného rozvoja. Do roku 2030 by mal byť zabezpečený dôstojný život pre všetkých. “Všetci sa rodíme so skutočnými ľudskými právami a ľudskou dôstojnosťou,” uviedol s tým, že planétu Zem musíme zachovať aj pre budúce generácie.

Pan Ki-mun spolu s Lajčákom pripomenuli, že OSN vznikla po 2. svetovej vojne ako inštitúcia na zachovanie mieru na svete. “OSN sa narodila v najtemnejších momentoch civilizácie. Do vienka dostala náročnú misiu obrániť budúce pokolenia pred hrozbou vojny. Jej nenahraditeľnou a jedinečnou úlohou sa tak stala najmä ochrana svetového mieru a bezpečnosti,” povedal Lajčák.

Prínos OSN je podľa jeho slov nespochybniteľný. “Dokážeme si tých 70 rokov bez OSN vôbec predstaviť?” zamyslel sa šéf slovenskej diplomacie. Poukázal na mierové dohody uzavreté vďaka mediácii OSN, na mierové operácie OSN aj očkovanie, ktoré zachránilo mnoho detí.

Za jednu z najväčších výziev považuje Lajčák zabezpečenie dôstojných podmienok života, pocit bezpečia, ochranu práv, priestor na rozvoj, vzdelanie a podnikanie. Rozvoj však musí byť v súlade s prírodou. V tejto súvislosti aj on spomenul prijatie agendy 2030. Slovensko podľa Lajčáka oceňuje boj za udržateľný život, boj proti chudobe či úsilie zastaviť klimatické zmeny.

Zároveň poukázal na potrebu formovať OSN tak, aby dokázala efektívnejšie čeliť aktuálnym hrozbám. V tejto súvislosti pripomenul ozbrojené konflikty, terorizmus, extrémizmus a radikalizmus, ktoré vyháňajú tisícky ľudí z domovov a pre ktoré klesá pocit bezpečia.

Reklama

Lajčák zdôraznil, že na mierových misiách OSN sa zúčastňujú aj slovenskí vojaci a policajti. Slovensko sa tiež podľa ministra podieľa na humanitárnych a rozvojových projektoch. “Sme lídrom v takej kritickej oblasti, ako je reforma bezpečnostného sektora,” doplnil a poukázal aj na prínos slovenských diplomatov.

Šéf slovenskej diplomacie si želá, aby OSN ďalej slúžila budúcim generáciám pre mier, bezpečnosť a prosperitu. “Pre sedem miliárd ľudí,” uzavrel. OSN je medzinárodná organizácia združujúca štáty, ktoré sa zaviazali spolupracovať pri podpore zásad a cieľov vytýčených v jej Charte. Oficiálne OSN vznikla 24. októbra 1945. Zakladajúca listina OSN je nosným pilierom súčasných medzinárodných vzťahov. Slovensko ako súčasť bývalého Československa bolo jedným zo zakladajúcich štátov OSN.

 

Pan Ki-mun: Problematika migrácie nemá byť len európska, ale globálna otázka

Generálny tajomník sa dotkol aj témy migrácie. Označil ju za jednu z najdôležitejších globálnych otázok súčasnosti. Podľa neho by to nemala byť len európska otázka, ale treba ju riešiť celosvetovou solidaritou a súcitom. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom v Bratislave.

Reklama

Je si vedomý toho, že v štátoch, ktoré čelia migračnému náporu, to prináša domáce výzvy, ktoré vyplývajú z politických, sociálnych a ekonomických úloh. “Ale títo bezmocní ľudia utekajú do vašich krajín pred vojnou a prenasledovaním, lebo sa boja o svoju bezpečnosť,” upozornil s tým, že im treba poskytnúť život zachraňujúcu pomoc.

Poukázal na to, že v súčasnosti sú viac ako štyri milióny ľudí utečencami. Keďže sa nepodarilo vyriešiť príčinu a dôvody, pre ktoré opúšťajú svoje domovy, treba im teraz poskytnúť pomoc. Pan Ki-mun si váži angažovanie sa Európskej únie v tejto otázke. Dúfa, že keď sa stretnú lídri na novembrovom summite EÚ – Afrika v La Vallette na Malte, schvália širšie a komplexnejšie riešenie. Vyzýva na to najmä v súvislosti s prichádzajúcou zimou, ktorá situáciu utečencov ešte zhorší. “Rátam s líderstvom EÚ,” poznamenal.

Lajčák potvrdil pripravenosť Slovenska spolupracovať na probléme migrácie. “Sme presvedčení o potrebe spoločného medzinárodného úsilia, ktoré bude zamerané na dlhodobé strategické udržateľné riešenia vrátane odstraňovania príčin nelegálnej migrácie,” zdôraznil.

Vláda na zmiernenie migračnej krízy vyčlenila dva milióny eur do príslušných programov a fondov OSN. Ide o súčasť 21-miliónového balíka, ktorý odsúhlasila. Ďalší príspevok v sume 600 000 eur pôjde na prevenciu konfliktov, mediácie a tzv. dobré služby generálneho tajomníka OSN vrátane podpory pre reformu bezpečnostného sektora. “Je to veľmi veľkorysý prejav podpory, ktorý uľahčí a pomôže práci OSN zachraňovať životy,” konštatoval Pan.

Minister poukázal na to, že medzinárodné spoločenstvo v súčasnosti čelí čoraz komplexnejším globálnym, regionálnym aj národným výzvam. “Tie zasahujú štáty, spoločenstvá, ale aj životné prostredie či kultúrno-historické dedičstvo. Žiadnu z nich nie je možné vyriešiť bez spoločného úsilia a zapojenia OSN,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali