Palmýra je opät slobodná, Rusi a Sýrčania vyhnali teroristov ISIS

Palmýra je opät slobodná, Rusi a Sýrčania vyhnali teroristov ISIS

Palmýra 3. marca 2017 (HSP/Foto:rusvesna)

 

Palmýra zopakovala osud Charkova v období Veľkej vlasteneckej vojny. Rovnako ako Charkov aj Palmýru bolo potrebné oslobodiť dvakrát. O oslobodení Palmýry informoval ruského prezidenta Vladimíra Putina minister obrany RF Sergej Šojgu

Palmýru získali po prvýkrát Rusi ešte v prvých mesiacoch svojej kampane, odovzdali ju Sýrčanom a v meste sa usadila sýrska posádka. Tú však pred niekoľkými mesiacmi vyhnali teroristi ISIS, ktorí prenikli od Mosulu. Podľa informácií viacerých odborníkov bolo znovudobytie Palmýry zlyhaním sýrskej rozviedky i armády. Sýrčania mohli predvídať, že v posledných mesiacoch svojej existencie Obamova administratíva siahne ku všetkým prostriedkom, len aby uškodila Sýrii a Rusku. Teroristi sa v Mosule zázračne uvoľnili a rýchlo sa presunuli ku Palmýre, ktorú prakticky dobyli priamo z chodu.

Reklama
Palmýra je opät slobodná, Rusi a Sýrčania vyhnali teroristov ISIS

Novú operáciu na oslobodenie Palmýry pripravili Rusi, a okrem sýrskych jednotiek sa bojov zúčastnila aj 5. légia, ktorú vycvičili priamo ruskí inštruktori a v ktorej bojuje viacero ruskojazyčných dobrovoľníkov. Okrem toho sa do akcie zapojili aj členovia jednotiek Specnaz, konkrétne ide o dve zoskupenia – Štít a Lovci ISIS.

Momentálne sýrske jednotky a ich spojenci, 5. légia a jednotky Specnazu likvidujú otrasených teroristov ISIS. Tým sa rúca postupne celý front, pretože na ich pozície tvrdo útočia aj Turci, Iračania, Američania, Kurdi i členovia sýrskej “umiernenej opozície”. Dokonca sa objavil materiál, v ktorom Abú Bakr al-Bagdádi doporučoval členom ISIS utiecť do horských oblastí a tam pokračovať v partizánskej forme boja. Neskôr však bola pravosť tohto al-Bagdádiho vystúpenia spochybnená.

Reklama

ISIS však má naozaj ťažkú pozíciu. Miesta, kde by sa mohli po porážke ukryť, nie sú bezpečné. Momentálne sa väčšina teroristov ISIS snaží dostať z oblasti Mosulu do Sýrie, pričom Palmýru už stratili a nahnuté to majú aj v oblasti Deir ez-Zor, kde síce získali niekoľko víťazstiev nad jednotkami “umiernenej opozície”, do oblasti sa však presúva elita sýrskej armády. Takisto v oblasti Rakky sa ich pozície nesmierne zhoršili, tlak Kurdov neustále rastie.

Palmýra je opät slobodná, Rusi a Sýrčania vyhnali teroristov ISIS

Pri pohľade na mapu vidieť, že ISIS formálne stále ovláda väčšinu sýrskej púšte, kde nikto nežije, chýba tam dostatok vody. Navyše, ak sa aj pokúsia teroristi v tejto oblasti ukryť, bude len otázkou času, kedy ich ruské letectvo či satelity vystopujú a v priestore, kde sa nemôžu ukrývať za štít z civilného obyvateľstva, bude ich koniec rýchly a nemilosrdný.

Teroristom sa navyše krátia zdroje, ak stratia posledné ropné polia, ktoré majú pod kontrolou, ostanú úplne bez financií.

Američania v posledných mesiacoch existencie Obamovej administratívy pri svojej ofenzíve proti Mosulu, (v meste tvorili veľkú časť jednotiek ISIS bývalí dôstojníci a vojaci Saddámovej armády, ktorý sa do Mosúlu uchýlili aj so svojimi rodinami), začali propagandisticky porovnávať americkú kampaň v Mosule s ruskou kampaňou zameranou na oslobodenie Aleppa v Sýrii.

Americká ofenzíva sa niesla spočiatku v znamení fanfár mainstreamových médií, keď sa však ukázalo, že iracké a americké vojská v Mosule majú problémy, táto kampaň sa potichu skončila. Nahradilo ju mainstreamové vymývanie mozgov v znamení poukazovania na ruskú nehumánnosť pri vedení bojových operácií v Aleppe. (Samozrejme, o obetiach irackého civilného obyvateľstva v Mosúle spôsobených americkým letectvom neodznelo v západných mainstreamových médiách ani slovo)

Reklama
Palmýra je opät slobodná, Rusi a Sýrčania vyhnali teroristov ISIS

V Mosule iracké jednotky trénované USA za pomoci špeciálnych jednotiek americkej armády a s pomocou Kurdov bojovali o Mosul niekoľko mesiacov, pričom západný Mosul stále nemajú pod úplnou kontrolou. To dosť vypovedá aj o kvalite irackých síl a americkom výcviku. Za ten čas, čo sa Američania a Iračania trápili v Mosule, Rusi a Sýrčania oslobodili Aleppo a dokázali stratiť a znovuoslobodiť Palmýru. Rusi a Sýrčania každý deň likvidujú bojovníkov ISIS a každý deň získavajú nové víťazstvá.

Sýrske špeciálne jednotky, ktoré počas vojny za chodu cvičili ruskí inštruktori, už operujú samostatne, sýrska armáda, ktorá získala výzbroj z Ruska, sa pod vedením ruských inštruktorov zlepšila, v sýrskom generálnom štábe sa zvyšuje bojová úroveň vyšších dôstojníkov, ktorým takisto pomáhajú Rusi.

To isté robia aj Američania v Iraku, ich úspešnosť je však pomerne nižšia. Pritom to nie je tým, že by Iračania na rozdiel od Sýrčanov boli menej bojaschopní. V čase Saddámovej existencie mal Irak jednu z najlepších a najskúsenejších armád v regióne. ktorá viedla dlhé boje s Iránom. O tom, že Saddámovi dôstojníci a vojaci vedia bojovať svedčí aj fakt, že mnohí bývalí Saddámovi vojaci a dôstojníci, ktorí bojujú v radoch ISIS proti nenávideným Američanom a protiamerickej vláde v Bagdade bojuje dobre, pretože s nimi majú Američania, Kurdi i Američanmi vycvičená regulérna iracká armáda veľké problémy.

Sýrske vládne jednotky nedokážu teroristi zastaviť ani pomocou samovražedných útokov “džihád automobilmi s výbušninami”. Táto prax však v Iraku slávi úspechy a teroristi ju úspešne využívali v zastavení postupu irackých jednotiek na dlhšiu dobu.

Problém, prečo sa Sýrčanom relatívne darí a Iračanom nie, tkvie v inom. Sýrčania vedia, že bojujú za svoju vlasť a za skončenie vojny, ktorú rozpútal Západ. Iračania vedia, že bojujú za Američanov, svoju proamerickú vládu a americké záujmy.

Reklama

A tento faktor, zdá sa, veľmi významne ovplyvňuje bojaschopnosť sýrskej i irackej armády.

Tu si môžete pozrieť video k článku:

Grigorij Ignatov

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali