PAHREBA: Moldavský Majdan: pestrofarebná revolúcia vyrobená na kyjevskej „kopírke“

PAHREBA: Moldavský Majdan: pestrofarebná revolúcia vyrobená na kyjevskej „kopírke“

Bratislava, 1. novembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Vitalie Plotnic)

 

Moldavský parlament schválil vo štvrtok návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Valéria Streleta, čím ju len po troch mesiacoch vo funkcii odvolal. V krajine odvolali už tretiu vládu v priebehu tohto roka. Panuje tam poriadny chaos.

Na snímke polícia zasahuje proti demonštrantom
Na snímke polícia zasahuje proti demonštrantom

Ahoj, Jožo. Počasíčko sa nám vydarilo, však? Už máš všetko porobené v záhrade?

Reklama

Viac-menej všetko. Predsa vždy na Všetkých svätých sa snažím dokončiť práce v záhrade.

Jasné, dnes je veľký sviatok. Pozeral som správy a napadlo mi, že je ešte veľa krajín, kde mnohých obyvateľov práce v záhrade trápia najmenej. Majú veľa iných starostí.

Reklama

Áno, a nech nad nimi všetci svätí držia ochrannú ruku… To by ozaj potrebovali.

Akurát v správach hovorili, že v Moldavsku odvolali premiéra. Buď to mám všetko popletené, ale tak sa mi zdá, že v Moldavsku už v tomto roku vládu odvolávali? Či nie? Možno si to mýlim s nejakým Arménskom či Čiernou Horou?

Nie, máš s pamäťou všetko v poriadku. Ozaj v Moldavsku v tomto roku vládu odvolávali, dokonca už dvakrát. Takže pred pár dňami tam „poletel“ už aj tretí premiér. Ak to takto pôjde, v Moldavsku vládu budú meniť každý kvartál… Život je pestrý. Vidíš, a v Čiernej Hore premiér sedí vo svojom kresle už štvrťstoročie. Asi sa mu to páči…

A čo robia tí Moldavci? Aký to majú volebný systém? A na Silvestra či na MDŽ budú zasa mať nového premiéra? Majú akýsi zvláštny rotačný systém – taký kolotoč.

Jednoducho je tam chaos. Čítal som, že návrh na vyslovenie nedôvery vláde predložila minulý týždeň opozícia po zatknutí expremiéra Vlada Filata pre rozsiahly bankový podvod. Toho Filata, ktorý bol premiérom v rokoch 2009-13, zatkli 15. októbra a obvinili z prijatia úplatkov vo výške 260 miliónov dolárov. Pekne, však? Išlo údajne o časť bankového podvodu, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk 1,5 miliardy dolárov. A stalo sa to v takej malej krajine. Vieš, koľko by dokázali ukradnúť vo väčších štátoch?

Reklama

No a čo bude teraz? Zasa nainštalujú nového premiéra a potom ho zasa odvolajú?

Je tam bordel aj vo vládnucej strane, nevedia urobiť poriadok ani vo vlastných radoch. Vodca koaličnej Moldavskej demokratickej strany Marian Lupu vyzval premiéra Valéria Streleta, aby rezignoval. Premiér to odmietol s tým, že by tak priznal vinu a dal za pravdu obvineniam z korupcie. Navyše by zavinil odklad rokovaní s Medzinárodným menovým fondom. Tak premiéra odvolal parlament, keďže nechcel odstúpiť dobrovoľne.

No a čo sa tam deje? Zo všetkých strán počúvam, že je to druhá Ukrajina. Mnohí porovnávajú udalosti v Moldavsku a na Ukrajine – vraj je tam vlastný – moldavský Majdan. Neviem, ale zatiaľ tam nehádžu molotovove koktaily na policajtov…

Možno aj k tomu príde. Ale situácia je dosť podobná. Hlavne to, že Moldavsko, ako aj Ukrajina, podlieha takpovediac dvojitému riadeniu. Je to taká istá oligarchická demokracia ako aj Ukrajina – ten istý model. Obidve vlády poctivo plnia rozkazy z Washingtonu. Obidve krajiny majú takisto vplyvného suseda, ktorý dosť ovplyvňuje ich vnútornú a medzinárodnú politiku a diriguje všetko, čo sa dá. Kým Ukrajina sa pozerá na Poľsko, Moldavsko je historicky závislé na Rumunsku. Rovnako obidve krajiny stratili časť svojho územia: z Ukrajiny „utiekol“ Krym a od Moldavska sa osamostatnilo Podnestersko. Navyše obidva štáty majú problémy s ďalšími regiónmi: Kyjev si nevie dať rady s Doneckou a Luhanskou republikou, ktoré sú formálne nezávislé, a Kišiňov – s Gagauzskom, ktoré naopak je iba formálne súčasťou Moldavska. Takže tých podobností je viac ako dosť.

A tak ako na Ukrajine, tak aj v Moldavsku ide o súboj proruských a proeurópskych síl? Polovica obyvateľstva by chcela do EÚ a druhá – Ruska, však?

Reklama

Je to iba čiastočná pravda. Samozrejme, časť obyvateľstva sa rozdelila na dva tábory – ako aj na Ukrajine. Avšak je to iba špička ľadovca. Úplne inú hru ako na Ukrajine hrá politická elita, ktorá obhajuje predovšetkým svoje záujmy vyjadrené pestrofarebnými bankovkami. Sú to akože proruské a akože proeurópske alebo prozápadné skupiny. Opakujem, je to iba prikrývka, maska, kamufláž. Prví sa tvária, že bojujú o to, aby sa Moldavsko dostalo do EÚ, a druhí – za zblíženie s Ruskom. Väčšinou je to fikcia. Ide im o vlastné záujmy, o moc a prachy. Akurát, že prví sa spoliehajú na pomoc zo Západu a druhí – z Východu. To je celý rozdiel. Ešte mi povedz, že súčasnej politickej špičke na Ukrajine ide o prospech obyvateľov krajiny a rozvoj štátu, že bojuje o to, aby ľud tejto nešťastnej krajiny bol šťastnejší.

Tak to by som netvrdil. Týmto chlapcom ide skôr o moc, korytá a teplé miestečka…     

Presne tak je to aj v Moldavsku. Tak ako na Ukrajine si oligarchovia „rozobrali na kusy“ celú krajinu a riadia regióny, tak v súlade s preverenou schémou pestrofarebných revolúcií v tom pokračujú aj v Moldavsku. Oligarchovia kontrolujú politické strany a podhadzujú politikom obhryzené kosti: bojujte za otočenie sa na Západ či na Východ a my v tom čase budeme potichu znásobovať svoje bohatstvo. To je taktika stará ako svet. Americký sen!..

Obávam sa, že niečo podobné sme už zažili aj my. Pred štvrťstoročím občania prišli na námestia, zaštrngali si kľúčmi a z rúk do rúk odovzdali moc: vytrhli ju z rúk komunistom a odovzdali ju oligarchom a politickým dobrodruhom. Z kaluže do blata…

Akurát vtedy sa u nás molotovove koktaily nevyrábali a sme dodnes hrdí na to slovko „nežná“ – na rozdiel od Kyjeva a Kišiňova. Aspoň v tom sme lepší – nepreliala sa u nás krv… A čo sa týka Ukrajiny a Moldavska – pozri sa, „Majdany“ sa tam konajú takmer podľa rovnakého scenára. Moci sa tam chopili akože proeurópski politici, zdemolovali opozíciu, ako slimáka na diaľnici rozšliapli konkurentov a všetko, čo zavádzalo na ceste, hrajú divadielko pod názvom Demokracia, keď jedných somárov striedajú druhí – rovnako naprogramovaní, rovnako dirigovaní zo Západu a spoza oceánu, rovnako nasmerovaní a rovnako tupí. Čo si myslíš, kam títo chlapci dotiahnu starý rozbitý voz s chudobným štátnym majetkom a gigantickými, takmer neriešiteľnými problémami? Ja si myslím, že iba do najbližšej priekopy.

Priznám sa, ani neviem, ako to tam vyzerá: aké sú tam strany, kto je s kým, kto je proti komu a čo to všetko znamená. Máš v tom aspoň nejaký prehľad?

Ani ja nie som odborník na Moldavsko. Ale niečo som si našiel na internete. Na vlne ostatných udalostí sa prudko zaktivizovali unionisti – moldavskí nacionalisti, ktorí žiadajú pripojenie sa Moldavska k Rumunsku. Za účelom zjednotenia všetkých prorumunských síl pred 3 týždňami na ministerstve vnútra Rumunska zaregistrovali novú politickú stranu pod názvom Pravica. Ale sú zatiaľ v menšine. Pravdepodobne sa moci chopí koalícia na čele s dvoma „proeurópsky orientovanými“ stranami – Socialistická strana a Občianska platforma Dôstojnosť a pravda. To sú tie strany, ktoré vyvolali súčasný moldavský Majdan. Postupuje presne tak, ako iniciátori najaktuálnejšieho kyjevského Tarifného Majdanu. Tiež žiadajú znížiť tarify a vymeniť vládu – je to presne ten istý scenár. Jedných zlodejov mienia vymeniť za druhých – ako v Kyjeve, tak aj v Kišiňove. Pričom v tomto Kišiňov už predbehol svojho staršieho brata – tam sa tie zmeny zrealizujú skôr.

Takže, ak tomu dobre rozumiem, je to jedno, kto sa dostane na čelo moldavskej vlády a všetko bude pokračovať v podobnom duchu, ako aj dnes?

Tak to ti páli… Moldavsko kráča tou istou cestou ako Ukrajina – vlastnoručná deštrukcia. Kým na Ukrajine určité sily ťahajú kus paplónu buď na východ alebo na západ, v Moldavsku je ešte aj tretia „ruka“, ktorá sa snaží všetko strhnúť do Rumunska… Ako na Ukrajine, tak aj v Moldavsku sa „rušňovodiči“ všetko snažia zamaskovať politickým bojom, demokratickými voľbami, zmenami vo vláde. Darmo. Môžeš síce popremiestňovať v byte nábytok, ale keď ti padá na hlavu strop, vlhnú steny a prepadáva podlaha, treba hasiť väčší požiar. Zasa chlapci nezačínajú tam, kde treba. Nie náhodou preto Majdan už dostal správnu nálepku – Majdown a chlapci, ktorí ho realizujú – majdowni. A ktovie, kedy sa pacient uzdraví…

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali