OTS: Naši paralympionici majú vlastnú poštovú známku

OTS: Naši paralympionici majú vlastnú poštovú známku

Bratislava 13. júla (TASR-OTS) – Novú poštovú známku „Paralympijské hry Londýn 2012“ dnes predstavili Jean – Jacques Ciazynski, člen predstavenstva generálneho partnera slovenských paralympionikov – SPP, Veľvyslankyňa Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Susannah Montgomerry, vedúca filatelistického obchodu a propagácie Slovenská pošta, a. s., POFIS Monika Podolská a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš. Jedinečnú poštovú známku vydala Slovenská pošta, a. s., k 28. júnu 2012, pri príležitosti už XIV. letnej paralympiády.

Na novej poštovej známke je zobrazený paralympijský športovec na vozíčku s dominantou Londýna v pozadí, tzv. „London Eye“, ktorá pripomína zrkadlenie kolesa vozíčka. Autorom výtvarného návrhu známky je akademický maliar Peter Uchnár.

Deň vydania: 28. 6. 2012 Nominálna hodnota: 0,90 € Rozmery známky: 44,1 x 26,5 mm Forma tlačového listu: TL Počet známok na tlačovom liste: 25 Počet známok v sérii: 2 Autor výtvarného návrhu známky: akad. maliar Peter Uchnár Tlačiareň: Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. Technika tlače: Ofset Náklad známok: 200 000 ks

SPP je od roku 2004 generálnym partnerom Slovenského paralympijského výboru a s hrdosťou sprevádzal slovenských reprezentantov už na dvoch zimných paralympiádách a dvoch letných paralympiádach, z ktorých priniesli spolu až 29 medailí.

Reklama

„Naša dlhodobá spolupráca so Slovenským paralympijským výborom má jedinečný charakter, ctí si všetky základné hodnotové princípy SPP, tradíciu, výnimočnosť a solidaritu. Naša spoločnosť dokazuje, že je spoľahlivý partner, ktorý neprehliada ani tých, ktorí sú akýmkoľvek spôsobom znevýhodnení, o to viac sú odhodlaní a vytrvalí zvíťaziť. Výkony všetkých športovcov na paralympijských hrách sú veľkou motiváciou nielen pre SPP. Našich paralympijských reprezentantov bude sprevádzať vlastný maskot, vlastná hymna a dokonca aj vlastná poštová známka. Verím, že im prinesú veľa šťastia a úspechov v Londýne,“ poprial športovcom člen predstavenstva SPP Jean – Jacques Ciazynski.

Spolu s poštovou známkou „Paralympijské hry Londýn 2012“ predstavili zástupca SPP, Slovenskej pošty a SPV aj unikátnu publikáciu „Paralympijské hry vo filatelii“, ktorá približuje vznik, rozvoj a tiež súčasnosť paralympijského hnutia, paralympijských hier a jeho osobností vo svete a na Slovensku cez optiku filatelie. Jej iniciátorom a zároveň autorom je Ervín Smažák, ktorý na objednávku SPV skompletizoval zbierku poštových materiálov s paralympijským motívom z celého sveta. Väčšina z nich bola vydaná pri príležitosti jednotlivých letných a zimných paralympijských hier. Publikácia je rozdelená do štyroch kapitol. V prvej sú chronologicky zdokumentované všetky paralympijské hry, ktoré sa konali od ich vzniku doteraz z pohľadu filatelie. V druhej kapitole sú spracované všetky poštové materiály, ktoré dokumentovali účasť a úspechy slovenských paralympionikov na paralympijských hrách od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. V tretej sú zhrnuté poštové materiály, ktoré vydala poštová správa Veľkej Británie ako usporiadateľskej krajiny najbližších hier. Posledná kapitola je obohatená o originály a príslušné textové komentáre poštových materiálov, ktoré vydala Slovenská pošta, a. s., na propagáciu XIV. PH v Londýne.

Reklama

XIV. PARALYMPIJSKÉ HRY LONDÝN 2012

– Hry sa uskutočnia od 29. augusta do 9. septembra 2012 v Londýne. – Oficiálnym maskotom podujatia je jednooká bytosť s mimozemským výzorom pod menom Mandeville. – Naši reprezentanti majú k 13. júlu, kedy zostáva do slávnostného otvorenia hier 47 dní, potvrdených 32 miesteniek – v atletike (3), boccii (5), cyklistike (5), lukostreľbe (4), plávaní (2), stolnom tenise (8), športovej streľbe (3), tenise na vozíku (1) a tlaku na lavičke (1). V porovnaní s Pekingom vypadlo jazdectvo, takže Slovensko v Londýne obsadí deväť športov. – Paralympijské súťaže v 21 športoch: atletika, basketbal na vozíku, boccia, cyklistika, džudo, futbal-5, futbal-7, goalball, handbike, jachting, jazdectvo, lukostreľba, plávanie, rugby, stolný tenis, streľba, šerm na vozíku, tenis na vozíku, tlak na lavičke, veslovanie, volejbal sediaci. – Na posledných letných PH v roku 2008 v Pekingu vybojovalo Slovensko šesť medailí. O dve zlaté sa postarali strelkyňa Veronika Vadovičová a dvojica Ján Riapoš – Rastislav Revúcky v stolnotenisovej súťaži družstiev. Tri strieborné medaily pridali Rastislav Tureček (handbike – časovka), Alena Kánová (stolný tenis – súťaž jednotlivcov) a Richard Csejtey s Miroslavom Jamborom (stolný tenis – súťaž družstiev). Jediný bronz získal Miroslav Jambor v stolnotenisovej súťaži jednotlivcov. – Slovenskí reprezentanti v doterajšej histórii samostatnej Slovenskej republiky vybojovali na deviatich paralympiádach (piatich zimných a štyroch letných) spolu 79 medailí, z toho 18 zlatých, 30 strieborných a 31 bronzových. – Účasť viac než 4000 športovcov zo 166 krajín sveta.

Do slávnostného otvorenia najväčšieho sviatku paralympijského športu zostáva už len 47 dní.

Viac na: www.spv.sk a https://www.facebook.com/SlovenskyParalympijskyVybor

Kontakt: Peter Bednár hovorca SPP tel.: 02/6262 4161 e-mail: press@spp.sk

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali