Otázka pomoci štátu s dekarbonizáciou U.S. Steelu stále nie je uzavretá, železiarne zatiaľ dosahujú rekordné výsledky

Otázka pomoci štátu s dekarbonizáciou U.S. Steelu stále nie je uzavretá, železiarne zatiaľ dosahujú rekordné výsledky

Bratislava 6. decembra 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR – Pavol Zachar, Roman Hanc)

 

Pomoc štátu pri dekarbonizácii výroby v košickom U.S. Steel, o ktorej v máji tohto roka rokoval minister financií Igor Matovič v centrále koncernu v americkom Pittsburghu, nemá ani po pol roku jasnejšie kontúry. O téme sa však podľa všetkého naďalej rokuje. Aspoň to naznačujú vyjadrenia štátu aj samotnej fabriky

Matovič U.S. Steel
Na snímke vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO)

„Ministerstvo financií SR je naďalej v úzkej komunikácii so spoločnosťou U.S. Steel vo veci investičného zámeru v košickej oceliarni. Keďže ekologické investície tohto typu sú bez štátnej podpory ťažko návratné až úplne nenávratné, spoločnosť U.S. Steel sa môže tiež uchádzať sa o štátnu podporu z Plánu obnovy a odolnosti, prípadne z iných schém,” reagoval na otázky k tejto téme pre agentúru SITA rezort financií.

Reklama

Samotné oceliarne potvrdili, že vláda spolupracuje pri hľadaní spôsobov, ako napredovať v oblasti ich dekarbonizácie. „Je to veľmi komplexná záležitosť a môžem potvrdiť len to, že vláda má evidentnú ochotu spolupracovať na dekarbonizácii priemyslu,” uviedol bez ďalších podrobností hovorca košickej fabriky Ján Bača.

Obe strany sa ešte na jar tohto roku bavili o podpore dekarbonizačných projektov za stovky miliónov eur. Faktom však je, že košický U.S. Steel sa počas posledného roka napriek pandémii koronavírusu paradoxne dostal do výrazne lepšej finančnej kondície. Hoci tak, ako zvyšok priemyslu, negatívne pociťuje rast cien vstupov, v posledných mesiacoch výrazne ťaží z rastu cien ocele.

Reklama

 

Rekordné výnosy

Dokazujú to aj hospodárske výsledky košickej fabriky koncernu U.S. Steel za prvé tri štvrťroky tohto roka, ktoré sa dostali na rekordné úrovne. Výnosy spoločnosti presiahli 3,1 miliardy amerických dolárov a medziročne tak stúpli až o vyše 120 %. Z vlaňajšej straty 27 miliónov dolárov sa tak košický U.S. Steel dostal za prvých deväť mesiacov tohto roka do zisku pred úrokmi a zdanením až 706 miliónov dolárov.

„Výsledky U.S. Steel Europe sa zlepšili vďaka silnejšej výkonnosti spracovateľského a stavebného sektora a vyšším predajným cenám napriek tomu, že vysoké úrovne dovozov ocele pretrvávajú,“ komentovala materská spoločnosť hospodárske výsledky košickej pobočky.

U.S.Steel Košice
Na snímke vstupný areál U.S.Steel Košice

Rozhodujúcim faktorom vyšších tržieb a tým aj zisku bol pritom práve výrazný nárast predajných cien ocele. Ani rezort financií a ani samotná firma však neodpovedali na otázku, či rekordné hospodárske výsledky nejako ovplyvnili samotné rokovania o pomoci štátu pri dekarbonizácii.

Minister financií Igor Matovič po májovej návšteve v Pittsburghu uviedol, že dekarbonizácia výroby je jediný spôsob ako zabezpečiť budúcnosť U.S. Steel v Košiciach. Znamenalo by to výmenu vysokých pecí na koks za elektrické pece. Výšku investície v prípade výmeny dvoch takýchto pecí a s tým súvisiacich liniek odhadol na približne 1,5 miliardy eur.

Reklama

„Je na mieste sa rozprávať, či by tento kľúčový výrobca a zamestnávateľ na východe Slovenska dostal pomocnú ruku z Fondu obnovy,” doplnil.

Spoločnosť U. S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U. S. Steel Corporation. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Momentálne má takmer 9 400 zamestnancov a ročne vyrobí 4,5 milióna metrických ton ocele.

(1 EUR = 1,1291 USD)

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali