Radičová: Odvolávanie Jána Figeľa je absurdné

Radičová: Odvolávanie Jána Figeľa je absurdné

Bratislava 16. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Podľa bývalej premiérky Radičovej je útok na Jána Figeľa zlomyseľnou lžou 

Odvolávať Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu NR SR za to, že zastavil predražené projekty a vysúťažil štandardné európske ceny, je absurdné. Na sociálnej sieti to napísala expremiérka Iveta Radičová, za ktorej vlády bol Figeľ ministrom dopravy. Práve z tohto obdobia pochádzajú kontrakty medzi štátom a Váhostavom-SK, ktoré boli podľa vládneho Smeru-SD uzatvorené za nereálne nízke ceny.

Reklama
Na snímke bývalá premiérka SR Iveta Radičová

“Politik musí zniesť viac útokov ako bežný občan. Preto som sa naučila, ako v takomto prostredí prežiť a mať chuť napriek mnohým podpásovým podrazom robiť zmysluplné veci. Politika je aj súboj, konflikt a používanie moci. Ale útok nemá mať podobu zlomyseľnej lži, moc nemá byť zneužívaná a má predovšetkým chrániť verejný záujem,” apeluje Radičová. Verejný záujem je podľa jej slov zodpovedné používanie našich peňazí.

“Otvorená súťaž, v ktorej účasť bola dobrovoľná, určila ceny diaľnic, ktoré zodpovedajú cenám v Rakúsku, Nemecku či odporúčaným cenám podľa prepočtov Európskej komisie pre SR a vyjadreniam Jána Počiatka, že tieto ceny sú reálne. Podľa Smeru-SD (Ľubomír Vážny) sú diaľnice cez PPP o 50 až 70 percent drahšie,” odkázala.

Reklama

 

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň od rána zdôrazňuje, že Smer-SD chce Figeľa odvolať pre jeho fígle na ministerstve

Odvolávanie šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR slúži na odpútanie pozornosti od hľadania riešení pre veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizácii. Myslia si to nezaradení poslanci NR SR Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov.

Na snímke poslanci NR SR zľava Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov

“Vyzývame Smer-SD a opozičné strany, aby ukončili tento kabaret a vrátili sa k hľadaniu systémových riešení, ktoré povedú k tomu, aby sa kauza Váhostav už nikdy neopakovala,” uviedli dnes vo svojom stanovisku.

K odvolávaniu Figeľa pristúpili sociálni demokrati v rámci mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce vláda prijať opatrenia na ochranu veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizáciách. K týmto krokom pristúpil kabinet v súvislosti so situáciou v stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Tá neplatila svojim dodávateľom, dnes je v reštrukturalizácii a malým veriteľom chce vyplatiť 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda chce dať veriteľom viac.

Reklama

Za problémami dodávateľov Váhostavu-SK vidí Smer-SD práve Jána Figeľa. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si nič iné ako odvolanie nezaslúži.

Opozícia sa za Figeľa postavila. Tvrdí, že Smer-SD chce z neho urobiť obetného baránka. Odvolanie si podľa opozície nezaslúži, keďže to bol práve on ako minister dopravy, kto ušetril Slovensku milióny eur na diaľniciach. Podľa opozície ho chce Smer-SD odvolať práve preto, že sociálnym demokratom prekazil “megakšeft” s diaľnicami.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň od rána zdôrazňuje, že Smer-SD chce Figeľa odvolať pre jeho fígle na ministerstve, ktoré priviedli viac ako 1000 dodávateľov Váhostavu-SK do finančných problémov.

 

Poslanci opozície sa za Jána Figeľa postavili

Reklama

Odvolávanie lídra KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR je ako pamätná tzv. noc dlhých nožov z 3. na 4. novembra 1994, keď Vladimír Mečiar a jeho ľudia naplnili odkaz najvyššieho zo Zlatej Idky. V dnešnej rozprave k návrhu na Figeľovo odvolanie to v úvode druhého rokovacieho dňa 49. schôdze parlamentu povedal Peter Osuský (SaS). V danú novembrovú noc parlamentná väčšina odvolala množstvo funkcionárov v štáte.

Na snímke podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH)

“Starého psa novým kúskom nenaučíš. Tento návrh je ukážkou tej politickej kultúry, ktorú reprezentuje podpredseda NR SR Miroslav Číž (reprezentuje 45 predkladateľov návrhu za Smer-SD). Je to pravý politický kulturista,” odkázal. Podľa Osuského je totiž pozoruhodné, že sa odvoláva podpredseda NR SR za niečo, čo o ňom bolo známe už v momente, keď ho parlament aj hlasmi Smeru-SD do funkcie zvolil. “Je to zvláštne,” povedal člen liberálov.

Do rozpravy k návrhu na odvolanie Figeľa je prihlásených ešte desať poslancov. Po skončení debaty príde na rad samotné hlasovanie v tajnej voľbe. Poslanci opozície sa za Figeľa postavili. KDH, OĽaNO a Most-Híd avizovali, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahnu svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Pridala sa aj SaS, jej poslanci však žiadne funkcie nemajú.

Prakticky to teda znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa má na protest vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa vzdá funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. “A vládnite si sami až do volieb,” odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.

Smer-SD chce Figeľa odvolať pre to, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. “Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny,” povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.

 

Jozef Mikloško sa ospravedlnil za odhad koalície KDH a Smeru-SD

Poslanec NR SR za KDH Jozef Mikloško sa dnes v pléne ospravedlnil za svoj dávnejší odhad, že KDH pôjde po voľbách do koalície so Smerom-SD, lebo to inak nemôže byť. Urobil tak počas rozpravy k návrhu vládnej strany na odvolanie šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mikloško (KDH)

“Ospravedlňujem sa, predpoveď nevyšla, aj keď za rok sa ešte všeličo môže stať. V politike nikdy nemôžeš hovoriť nie, vždy sú alternatívy. V Smere-SD sú aj normálni ľudia, po voľbách môže prísť iné rozdanie kariet. Je fakt, že pravicová vláda bola zlepencom,” priznal Mikloško. Július Brocka (KDH) sa vzápätí pýtal, či je niekto v rokovacej sále parlamentu, kto si myslí, že po týchto udalostiach je možné ísť so Smerom-SD do koalície.

Mikloško ešte začiatkom roka v rozhovore pre Aktuálne.sk povedal, že si spoluprácu KDH so Smerom-SD vie predstaviť a dokonca je presvedčený, že to inak ani nemôže skončiť. “V roku 2016 Smer nebude mať väčšinu a niekoho bude k vláde potrebovať. Mal by sa dovtedy zbaviť ľudí, ktorí boli zapletení do káuz a ktorí v tomto volebnom období málo pracovali. Smer má aj sociálne, ba aj kresťanské krídlo, aj keď niekedy ťahá príliš doľava, ale aj doprava. V Európe sú dobré príklady pravo-ľavých vlád, napríklad v Nemecku,” povedal pre spravodajský server. Mikloško si zároveň nemyslí, že by takáto koalícia znamenala koniec pre KDH.

Reklama

Figeľ vtedy slová svojho straníckeho kolegu komentovať nechcel. “Predstavivosť môže byť rozmanitá, KDH sa ale rozhodne na úrovni kompetentných orgánov,” zopakoval. Brocka vtedy s úsmevom podotkol, že Mikloško vedie v parlamente modlitebný krúžok a v poslednom čase sa s ním chodia modliť najmä poslanci Smeru-SD. “Možno z toho to usudzuje,” dodal.

 

SNS: Hašterenie v parlamente pre Váhostav-SK dehonestuje Slovensko

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva politickú elitu, poslancov z vládnej strany i opozície, aby sa spojili a riešili problémy spoločnosti. “Hašterenie a zloba, ktoré sa dejú v Národnej rade SR, dehonestujú Slovenskú republiku vo vzťahu k občanom i zahraničiu. Pre tieto šarvátky však zostávajú neriešené strategické záležitosti štátu. Túto výzvu schválilo Predsedníctvo SNS na dnešnom zasadnutí,” uviedla pre TASR hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

Na snímke predseda SNS Andrej Danko

Aj v súvislosti s kauzou Váhostav-SK vyzýva podľa nej SNS na vecný a odborný dialóg. “Kým neschopnosť riešiť skutočné problémy sa zakrýva riešením personálnych otázok, Slovensku utekajú skutočné strategické záležitosti,” vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. “Odďaľuje sa riešenie zákona o reštrukturalizácii, nikto sa nezaoberá strategickými podnikmi, predajom akcií Slovak Telekomu a neodkupovaním akcií Slovenských elektrární do rúk štátu. Vláda napríklad doteraz nedala Enelu ponuku na odkúpenie 66 percent ich akcií,” upozornil.

Reklama

Pri riešení strategických otázok tohto typu by podľa neho malo byť Slovensko jednotné. “Budúcnosť malého Slovenska nielen v Európskej únii, vo svete súperiacich mocností, stojí a padá na jednote. Scény a hystéria, ktoré vidíme v parlamente, vedú k dezilúziám ľudí o schopnosti prijímať zákony a riadiť štát. Ľudia potrebujú viac, ako len vidieť hádky, potrebujú riešenia, pretože len pragmatické a odborné riešenia kompetentných pomôžu k riešeniu dennodenných problémov občanov, živnostníkov, malých rodinných firiem, rodín, dôchodcov,” uviedol Danko.

Dialóg je podľa neho možný len vtedy, ak osobné ambície jednotlivcov ustúpia do úzadia. “Preto SNS vyzýva poslancov, aby sa správali dôstojne, aby nedehonestovali svoj mandát, aby nedehonestovali Národnú radu SR a najmä, aby pripravovali skutočné riešenia v prospech občanov,” uzavrel.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali