Maas o situácii v Afganistane: Tu nie je čo prikrášľovať. Všetci sme zle odhadli situáciu. Merkelová: Misia v Afganistane nebola tak úspešná, ako sa očakávalo

Maas o situácii v Afganistane: Tu nie je čo prikrášľovať. Všetci sme zle odhadli situáciu. Merkelová: Misia v Afganistane nebola tak úspešná, ako sa očakávalo

New York 16. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Rahmat Gul,SITA/AP-Christian Mang/Pool via AP,TASR/AP-Thanassis Stavrakis,SITA/AP-Susan Walsh,TASR/DPA-Christoph Soeder,SITA/AP-Michel Euler, Pool)

 

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby sa zjednotilo s cieľom bojovať proti “globálnej teroristickej hrozbe” v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP

Taliban
Bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú pred Medzinárodným letiskom Hámida Karzaja 16. augusta 2021 v Kábule

“Medzinárodné spoločenstvo sa musí zjednotiť s cieľom uistiť sa, že Afganistan už nikdy viac nebude použitý ako platforma alebo útočisko pre teroristické organizácie,” povedal Guterres na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Reklama

“Nemôžeme a nesmieme obyvateľov Afganistanu opustiť,” napísala OSN na Twitteri.

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Reklama

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

 

Merkelová: Za odchod vojakov z Afganistanu môže sčasti domáca politika USA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok uviedla, že za stiahnutie vojakov západných krajín z Afganistanu môže sčasti domáca politika v Spojených štátoch. Pre agentúru AFP to uviedli zdroje z vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Angela Merkelová
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

Na stretnutí vedenia bloku CDU/CSU Merkelová podľa AFP poznamenala, že rozhodnutie NATO ukončiť po dvoch desaťročiach vojenskú misiu v Afganistane “v konečnom dôsledku urobili Američania”. Čiastočne za to môžu “vnútropolitické dôvody”, dodala.

“Vždy sme hovorili, že ak Američania zostanú, zostaneme aj my,” povedala Merkelová podľa účastníkov zasadnutia. “Odchod vojsk (USA) vyvolal dominový efekt,” uviedla. Vyvrcholilo to tým, že sa Taliban opäť dostal k moci. “Pre všetkých, ktorí stavali na pokroku a slobode – predovšetkým ženy – sú to trpké udalosti,” povedala.

Reklama

Teraz je podľa Merkelovej zamerať sa na evakuáciu nemeckých občanov a Afgancov, ktorým zo strany Talibanu hrozí nebezpečenstvo. Berlín odhaduje, že evakuovať bude nevyhnutné 2500 afganských zamestnancov nemeckej ambasády či tých, čo pracovali pre nemeckú armádu – v prípade 600 z nich nie je známe, či sa už nenachádzajú v tretích krajinách. Do bezpečia je nutné prepraviť i ďalších 2000 Afgancov – najmä ľudskoprávnych aktivistov a zamestnancov mimovládnych organizácií. Dovedna môže ísť až o 10.000 osôb vrátane ich rodinných príslušníkov.

 

Rakúsko žiada vytvorenie deportačných centier pre migrantov v okolí Afganistanu

Rakúsko – ktoré dosiaľ trvalo na tom, že v deportáciách imigrantov do Afganistanu bude pokračovať i po prevzatí moci Talibanom – v pondelok naznačilo ako alternatívu vytvorenie “deportačných centier” v susedných krajinách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rakúsko bolo jednou zo šiestich členských krajín EÚ, ktoré minulý týždeň varovali Európsku komisiu (EK) pred zastavením deportácií neúspešných žiadateľov o azyl do Afganistanu. Medzičasom tri z nich – Dánsko, Nemecko a Holandsko – svoj postoj v tejto záležitosti zmenili.

“Ak nebudú deportácie možné pre reštrikcie, ktoré nám stanovuje Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, je potrebné zvážiť alternatívy,” uviedol rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v spoločnom vyhlásení so šéfom diplomacie Alexandrom Schallenbergom.

Reklama
Karl Nehammer
Na snímke rakúsky minister vnútra Karl Nehammer

“Deportačné centrá v regióne okolo Afganistanu by boli jednou z možností. Vyžaduje si to silu a podporu EK,” uviedol Nehammer s tým, že to chce navrhnúť na stredajšom online zasadnutí ministrov vnútra členských krajín EÚ. V utorok budú zase o situácii v Afganistane rokovať ministri zahraničných vecí krajín EÚ.

“Potrebný je spoločný európsky postup, ako na situáciu v Afganistane a hroziacu utečeneckú a migračnú vlnu reagovať v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky,” žiadajú ministri, ktorých citovala agentúra APA.

Viacerí členovia rakúskej ľavicovej strany Zelených, ktorá je v koaličnej vláde s konzervatívnou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza, volajú po ukončení deportácií do Afganistanu. Krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), naopak, tvrdí, že za dva mesiace sa nerealizovali žiadne deportácie z krajiny.

 

Maas o situácii v Afganistane: Zle sme odhadli situáciu

Nemecká vláda, spravodajské služby aj medzinárodné spoločenstvo zle odhadli situáciu v Afganistane. V pondelok to vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorého citovali agentúra DPA a AFP.

Heiko Maas
Na snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas

“Tu nie je čo prikrášľovať. My všetci – spolková vláda, spravodajské služby, medzinárodné spoločenstvo – sme zle odhadli situáciu… Nepočítali sme s možnosťou, že afganské ozbrojené sily nie sú pripravené postaviť sa Talibanu… Bol to nesprávny úsudok nás všetkých,” povedal Maas počas tlačovej konferencie v Berlíne.

Nemecko patrí medzi krajiny pokúšajúce sa evakuovať svojich občanov z hlavného mesta Afganistanu, ktoré v nedeľu obsadilo militantné hnutie Taliban. Berlín tiež prisľúbil pomoc mnohým Afgancom, ktorí pracovali v rôznych funkciách pre nemeckú vládu vrátane jej vojenských operácií a teraz môžu čeliť prenasledovaniu zo strany Talibanu. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung by mala nemecká spolková vláda prijať zhruba 10.000 Afgancov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová by mala o situácii v Afganistane prehovoriť v pondelok večer o 18.45 h SELČ.

 

Merkelová: Misia v Afganistane nebola tak úspešná, ako sa očakávalo

Misia v Afganistane nebola tak úspešná, ako sa očakávalo, vyhlásila v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informovala o tom agentúra AFP.

Reklama

Misii NATO pod vedením USA sa podľa nemeckej kancelárky podarilo teroristickej skupine al-Káida zabrániť, aby zopakovala útoky, aké 11. septembra 2001 zasiahli Spojené štáty, píše AFP.

Merkelová pôsobenie medzinárodných síl v Afganistane označila za “sklamanie”, napísala agentúra DPA.

Kancelárka pripomenula, že militantné hnutie Taliban opätovne získalo kontrolu nad celou krajinou. “To je nadmieru trpký vývoj situácie,” povedala.

Z pôsobenia v Afganistane je podľa Merkelovej potrebné “poučiť sa”.

 

Reklama
Macron: Z Afganistanu sa nesmie znova stať útočisko pre teroristov

Afganistan by sa nemal znova stať “útočiskom pre teroristov”, vyhlásil v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

“Toto je kľúčové pre medzinárodnú bezpečnosť a mier,” povedal Macron. Francúzsko podľa jeho slov urobí všetko pre to, aby Rusko, USA a Európa “účinne spolupracovali”, pretože majú rovnaké záujmy.

Európska únia podľa Macrona vytvorí iniciatívu s cieľom chrániť členské krajiny pred prílevom migrantov z Afganistanu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali