Orbánov „poetický“ revizionizmus. Vyplakávanie, osočovanie, ale hlavne neustála pripravenosť znova odobrať susedom ich územie

Orbánov „poetický“ revizionizmus. Vyplakávanie, osočovanie, ale hlavne neustála pripravenosť znova odobrať susedom ich územie

Bratislava 19. júna 2020 (HSP/Foto:TASR/DUNA/MTI-Szilard Koszticsak)

 

Prejav maďarského premiéra Viktora Orbána venovaný stému výročiu Trianonu jasne ukázal, že maďarské politické elity majú napriek striedaniu sa politických garnitúr jednu konštantu. Tou je trianonská trauma. Iste, prejav Viktora Orbána nebol explicitný. Neobsahoval konkrétne požiadavky, jeho posolstvo však bolo jednoznačné – na maďarskom národe sa pred sto rokmi udiala krivda, ktorú si oni veľmi dobre pamätajú

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Prejav bol  na jednej strane plný idealizácie maďarského národa, dejinnej reflexie tisícročnej uhorskej koruny, na strane druhej takmer v každom riadku bola deklarovaná pachuť zrady, ktorú na dobrom maďarskom národe spáchali podlé západné veľmoci. „Tisícročnému historickému Uhorsku napokon bodli nožom do chrbta sprisahania v Budapešti. Západ znásilnil tisícročné hranice a dejiny strednej Európy.“ Orbán ďalej konštatuje, že Trianon „nás zovrel medzi neobrániteľné hranice, vzal nám naše prírodné bohatstvo, odrezal od zdrojov, z našej krajiny urobil celu smrti.“ A trpko dodáva, že nové hranice koloniálne mocnosti narysovali rovnako ako v Afrike či na Blízkom Východe – podlo, cynicky a bez morálnych obáv. Trauma,  ktorú dohodové mocnosti spôsobili Maďarku stále trvá a Viktor Obrán až prekvapivo otvorene zdôrazňuje, že toto Západu nikdy nezabudnú.

Reklama

V tejto súvislosti si však neodpustil zopár štipľavých poznámok na margo mocností, ktoré z veľkého Uhorska urobili malé Maďarsko. Trocha prepiato, ale čiastočne pravdivo konštatuje: „V porovnaní so Západnou Európu je Maďarsko  ostrovom pokoja a bezpečnosti.“ A v zapätí: „Neexistuje už ani britské ani francúzske impérium. To, čo z nich zostalo, sa momentálne nachádza v multikultúrnom zajatí ich kolónií, ktoré sa  im teraz mstia. Pred spravodlivosťou dejín neuniknú ani najväčší.“

Okrem vyplakávania nad zlým osudom a vierolomnými politickými partnermi však jeho prejav obsahuje aj viacero mobilizačných pasáží. „Dejiny nie sú milosrdné. Neodpustia slabosti. Bez borcov zanikneme. Keď poslúchneme vlažných nápadníkov, stratíme sa. Keď povolíme silám nezhody, stratíme sa. Maďari si už nikdy nemôžu dovoliť luxus slabosti. Nám vždy môže patriť iba to, čo dokážeme aj ochrániť. To je zákon, to je náš osud. Preto pre nás každý zápas trvá až dovtedy, pokiaľ ho nevyhráme. Preto nezanikli dejiny Maďarov ani pri Moháči, ani pri Világoši, ani pri Trianone a preto budú opäť žiariť všetky kamene na korune Svätého Štefana.

Reklama

Práve pri  tomto citáte z prejavu Viktor Orbán odhodil masku. Miesto hrubých a rukolapných vyjadrení jeho aj slovenských adlátusov typu Pála Csákyho, poetickou metaforou povedal, že napriek viacerým pádom vo svojej histórii, už spomínaný Moháč, či Világoš a, samozrejme, aj najnovší Trianon, sa Maďari vždy dokázali postaviť a bojovať za veľkosť a celistvosť svätoštefanskej koruny.

Maďarská zahraničná politika pracuje s dlhodobými víziami. A to, ako už bolo spomenuté, bez ohľadu na striedajúce sa politické garnitúry. A, bohužiaľ, musíme konštatovať, že je aj čiastočne úspešná. Iste, maďarský revizionizmus zatiaľ nedokázal natrvalo rekonštruovať Veľké Maďarsko, ale obe viedenské arbitráže by mali byť pre všetkých susedov Maďarska veľkým mementom.

Dlhodobá koncepcia maďarskej zahraničnej politiky je nasledovná. Vždy je argumentačne a medzinárodným lobingom pripravená na zdôvodnenie zmeny či úpravy hraníc. Medzivojnové obdobie nech nám je mementom. Koniec dvadsiatych rokov a celé tridsiate roky sa niesli v znamení „rothermeriády“. Maďarská zahraničná politika si našla svojho protektora v lordovi Rothermerovi, vplyvnej osobnosti britského verejného života a zároveň najväčšieho tlačového magnáta v Británii. Práve ten celé desaťročie senzibilizoval nielen britskú, ale aj európsku spoločnosť, vsugerúvajúc jej, že  Maďarom sa udiala krivda, ktorú treba odčiniť. No a potom už len stačilo, aby si maďarská diplomacia našla silného spojenca vo fašistickom Taliansku a územné nároky voči Slovensku, a neskôr aj voči Rumunsku sa stali realitou.

Ako sa síce ukázalo, táto „revízia“ nemala dlhé trvanie, neprežila Parížsku mierovú konferenciu v roku 1947, ale zlé príklady tiahnu, a tak je maďarská diplomacia vždy v pohotovosti, čaká, kým ich susedia nie sú náhle oslabení, čaká na okno príležitostí, keď sa ich revizionistická politika naplní a zároveň sú presvedčení, že ono skôr či neskôr nastane. Aj preto sa záver prejavu premiéra Viktora Orbána niesol, verím, že v planom proroctve:  „Áno, my sme tí, ktorí otočia osud Maďarska. Môžeme dúfať, že naša generácia, štvrtá generácia od Trianonu ešte naplní svoje poslanie a Maďarsko privedie až k bránam víťazstva. Ale rozhodujúcu bitku musí vybojovať generácia po nás, piata generácia po Trianone. Definitívne kroky majú vykonať oni.“

Je dobré, že Viktor Orbán mal takýto prejav, vďaka nemu vieme, aké sú jeho skryté plány. Ostrosť a nebezpečnosť jeho prejavu nezakryl ani jeho štýl, ktorý môžeme bez váhania nazvať „poetickým“ revizionizmom.

Reklama

Roman Michelko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali