Orbán v Štrasburgu k otázke trestu smrti: Nezaviazali sme sa nič nenavrhovať

Orbán v Štrasburgu k otázke trestu smrti: Nezaviazali sme sa nič nenavrhovať

Štrasburg/Budapešť 19. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Christian Lutz)

 

Orbán požaduje, aby Maďarsko mohlo slobodne rozhodovať, o čom bude diskutovať

Maďarsko nepodpísalo žiadny dokument, ktorý by zakazoval navrhovať akúkoľvek otázku. Vyhlásil to dnes v Štrasburgu pred novinármi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý pricestoval na plenárne rokovanie Európskeho parlamentu, kde chce obhajovať maďarské postoje v diskusii europoslancov o kritizovaných vyjadreniach jeho vlády týkajúcich sa obnovy trestu smrti a migrácie.

Reklama
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

“Táto diskusia vlastne bude o otázke slobody slova a názoru v Maďarsku. Chceme, aby neexistovali žiadne tabuizované témy a aby sme my mohli rozhodovať o tom, o čom budeme hovoriť,” dodal podľa agentúry MTI Orbán.

Diskusiu o Maďarsku v EP zaradili do programu po tom, ako záležitosť prerokovali výbory EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

Reklama

Orbán v reakcii na lúpežné prepadnutie v Kaposvári, pri ktorom páchateľ koncom apríla brutálne zavraždil 21-ročnú predavačku trafiky, vyhlásil, že doživotný trest odňatia slobody už nemá dostatočný odstrašujúci účinok, preto treba nechať otvorenú otázku obnovenia trestu smrti.

Maďarský premiér po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov vo francúzskej metropole z 12. januára vyhlásil, že doterajšia politika Európskej únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou. Imigráciu treba podľa neho zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. “Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať,” dodal Orbán.

Nevôľu vyvolal aj dotazník týkajúci sa migrácie, ktorý iniciovala Orbánova vláda. Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) vyzvala maďarskú vládu, aby zrušila “národnú konzultáciu” v otázke prisťahovalectva. Bruselská organizácia vyjadrila znepokojenie nad listom premiéra a textom dotazníka, v ktorom “sa premiér perverzným spôsobom pokúša priamym spojením migrácie a terorizmu kriminalizovať migrantov a roznecovať populizmus”.

Úvodný text a formulovanie otázok dotazníka podľa ETUC jasne ukazujú, že maďarská vláda sa stavia proti všetkému, čo znamená Európa, navyše ide aj proti základným princípom ľudskosti. Odpovede na 12 otázok dotazníka, ktoré vytlačili a rozoslali v počte osem miliónov, očakáva vláda do 1. júla.

Európa by mala zostať Európanom a Maďarsko Maďarom, povedal na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu  Orbán, ktorý obhajoval maďarské postoje v diskusii europoslancov o kritizovaných vyjadreniach jeho vlády týkajúcich sa obnovy trestu smrti a migrácie.

Reklama

Podľa agentúry MTI maďarský premiér vyhlásil, že by bolo potrebné prehodnotiť súčasné dohody a vrátiť členským krajinám únie právo rozhodovania o tom, či chcú migrantov.

“Prisťahovalcom nedokážeme poskytnúť pracovné miesta,” prezentoval Orbán maďarský postoj. Navrhol, aby európski politici rozdelili migrantov na kategóriu prenasledovaných utečencov a na migrantov, ktorí prichádzajú kvôli vidine lepšej životnej úrovne. “Európania posudzujú rozdielne voľný pohyb pracovnej sily v rámci únie a jav prisťahovalectva zvonka,” dodal Orbán.

Predseda EP Martin Schulz poznamenal, že dohody EÚ síce nepochádzajú od Boha, ako formuloval v prejave Orbán v súvislosti s diskusiou o treste smrti, avšak existuje Božie prikázanie – Nezabiješ!

Predseda liberálnej frakcie EP Guy Verhofstadt povedal, že Orbán pokračuje vo svojich provokačných vyhláseniach. Okrem tém týkajúcich sa trestu smrti a migrácie kritizoval belgický politik maďarského premiéra aj za jeho zahraničnú politiku spriaznenú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Verhofstadt v súvislosti s migráciou Orbánovi pripomenul, že v roku 1956 na Západe prijali “s veľkou láskou” množstvo maďarských utečencov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali