Oravec: Legislatívna smršť je jednou z hlavných bariér podnikania

Oravec: Legislatívna smršť je jednou z hlavných bariér podnikania

Bratislava 19. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Nekončiaca legislatívna smršť, slabá vymožiteľnosť práva v SR, neúnosné a stále rastúce daňové a odvodové zaťaženie podnikateľov, to sú iba niektoré, ale už chronické problémy spôsobujúce stále sa zhoršujúce podmienky podnikania na Slovensku. Zhodli sa na tom vo štvrtok v Bratislave členovia Generálnej rady Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS).

Na snímke prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec

Ako povedal pre TASR prezident ZPS Ján Oravec, nie je to len o nedostatočnom fungovaní súdov, ale aj o nekvalitnom právnom rámci pre podnikanie. Podľa jeho slov na Slovensku trvajú súdne procesy nezriedka aj 10 rokov, ale schváliť zákon vedia poslanci aj za 2 dni, pričom by to malo byť naopak. “Každý doterajší minister spravodlivosti sa prioritne venoval zlepšovaniu súdnictva, a to bez úspechu a úplne zanedbal, keďže mu nezostal čas a energia na to, aby dostal pod kontrolu legislatívnu činnosť, ktorá sa vymkla akýmkoľvek limitom.”

Reklama

Štátna tajomníčka Ministerstva financií SR Dana Meager (SNS) vyzvala podnikateľov na efektívnejšiu spoluprácu a je prístupná každým rozumným návrhom. Ako zdôraznila, je predovšetkým na samotných podnikateľoch, ktorí, ako zdôraznila, napĺňajú štátnu pokladnicu, aby sa podieľali na príprave kvalitnej legislatívy.

ZPS víta iniciatívu Ministerstva hospodárstva SR, ktoré pripravilo ďalší návrh 25 opatrení na obmedzenie byrokracie, aj keď podľa združenia tieto prinesú len čiastkové zlepšenie podnikateľského prostredia. Združenie však považuje obsah a rozsah „balíčka“ za nie dostatočný a primeraný rozsahu problému, teda k tomu, aby sa prejavil na citeľnom znížení regulačného zaťaženia a byrokracie.

Reklama

“Štát ročne schvaľuje 400 – 700 právnych noriem, z toho 100 – 150 zákonov a noviel zákonov a cca 150 vyhlášok. Na základe našej analýzy len 10 vybraných zákonov obsahuje viac ako 1700 povinností pre podnikateľov. Zrušenie 35 povinností (1. balíček) a 25. povinností (2. balíček) je určitým zmiernením problému, ale nie jeho zásadným riešením,” zdôraznil Oravec.

Podľa ZPS sa balíček rovnako javí ako nedostatočný a nezodpovedajúci závažnosti problému aj pri pohľade na finančné náklady regulácie. Podľa predkladateľa by opatrenia z nového balíčka mali podnikateľom ročne ušetriť vyše 7 miliónov eur, administratívne náklady sa však pohybujú rádovo na úrovni stoviek miliónov eur z celkových 12 miliárd eur, ktoré musia platiť podniky a podnikatelia na základe existujúcej regulácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali