Opozícii zámer nevyšiel, minister Juraj Draxler ostáva vo funkcii

Opozícii zámer nevyšiel, minister Juraj Draxler ostáva vo funkcii

Bratislava 21. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Opozícia na čele s SaS uviedla tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra. V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ostáva vo vládnej funkcii. Zámer opozície vysloviť mu nedôveru dnes podľa očakávania nevyšiel. Za odvolanie Draxlera na mimoriadnej schôdzi parlamentu hlasovalo len 35 poslancov zo 110 prítomných.

Reklama
Opozícii zámer nevyšiel, minister Juraj Draxler ostáva vo funkcii.Po takmer osemhodinovej diskusii s návrhom na odvolanie ministra súhlasili všetci prítomní opoziční poslanci, členovia vládneho Smeru-SD boli proti
Opozícii zámer nevyšiel, minister Juraj Draxler ostáva vo funkcii.Po takmer osemhodinovej diskusii s návrhom na odvolanie ministra súhlasili všetci prítomní opoziční poslanci, členovia vládneho Smeru-SD boli proti

Po takmer osemhodinovej diskusii s návrhom na odvolanie ministra súhlasili všetci prítomní opoziční poslanci, členovia vládneho Smeru-SD boli proti.

Opozícia na čele s SaS uviedla tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra. V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun.

Reklama

V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC Jozef Kováč falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné. “Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal a nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup navodzuje dojem, že chcel celú kauzu zamiesť pod koberec,” tvrdí opozícia.

Rezort školstva v utorok na základe výsledkov kontroly v MPC informoval, že pri prevode peňazí MPC na fiktívny účet pochybili okrem spomínaného riaditeľa ekonomického oddelenia MPC aj ďalšie osoby, a to dve finančné manažérky národného projektu MRK II, s ktorými už bol ukončený pracovný pomer. Ministerstvo tiež uviedlo, že peniaze by sa mali vrátiť.

V prípade Iuventy SaS zdôrazňovala, že minister Draxler nechal budovu vyhlásiť za nadbytočný majetok, resp. budova bola takto vedená počas jeho pôsobenia. “To navodzuje presvedčenie, že ide o pokus dokončiť proces zmocnenia sa majetku Iuventy slúžiaceho školskej mládeži,” uviedli opoziční poslanci.

Na margo personálnej politiky ministra iniciátori schôdze uvádzajú, že javí znaky vypovedajúce o nekompetentnosti a presadzovaní spriaznených ľudí. “Či ide o výber riaditeľa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde personálne spory prakticky paralyzovali činnosť tejto organizácie, alebo o nekompetentné vedenie Iuventy, kde tlaky na politické nominácie zjavne ustúpili potrebe kvalifikovaného a kompetentného výberu vedenia,” tvrdia poslanci.

Draxler reagoval, že v kauze MPC ministerstvo od začiatku konalo a peniaze vyplatené na falošný účet nikdy neboli stratené. Preto sa ani nemohli zázračne deň pred mimoriadnou schôdzou NR SR nájsť. “Podnikli sa potrebné kroky a peniaze sa hneď vtedy v auguste zadržali na účtoch bánk. Preto tvrdenie, že sa zrazu našli, je úplný nezmysel,” zdôraznil minister. Podľa jeho slov sa doteraz vyjednávalo o tom, ako rýchlo sa môžu financie vrátiť do MPC. Na margo ekonóma Jozefa Kováča, ktorý bol prepustený ako prvý hneď na začiatku, Draxler povedal, že práve on podpísal platbu zo štátnej pokladnice na iný účet, ako bol likvidačný list faktúry.

Reklama

V prípade budovy Iuventa Draxler označil za hlúposť, že ju ministerstvo vyhlásilo za prebytočný majetok. “Urobila to samotná Iuventa, aby budova mohla prejsť na vlastný úrad ministerstva,” vysvetlil s tým, že rezort sa snaží scentralizovať úradníkov v rámci vlastného úradu ministerstva aj priamo riadených organizácií. “Takto sa podarilo v Bratislave uvoľniť budovy troch bývalých škôlok,” vyhlásil.

V súvislosti s údajne nekompetentnou personálnou politikou na ministerstve, ktorú mu opozícia vyčíta, Draxler povedal, že posledné zásadné organizačné zmeny na ministerstve boli ešte za ministrovania Petra Pellegriniho (Smer-SD). “Odvtedy všetky organizačné zmeny prichádzali na základe podnetov z externého prostredia či zo samotných sekcií alebo odborov. Žiadne hlboké rozsiahle zmeny na ministerstve som nerobil. Mimochodom, tieto zmeny nevybočujú z priemeru iných ministrov,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali