Opozícia žiada Smer, aby predložil finálne riešenia situácie vo Váhostave

Opozícia žiada Smer, aby predložil finálne riešenia situácie vo Váhostave

Bratislava 22. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Niekoľko návrhov sa chystá predložiť aj opozícia

Vládna strana Smer-SD by mala predložiť parlamentu finálne návrhy riešení situácie v súvislosti s reštrukturalizáciou stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Vyzvali ju k tomu v úvode piateho rokovacieho dňa 49. schôdze Národnej rady (NR) SR viacerí predstavitelia opozície.

Reklama
Na snímke vpravo poslanklyňa NR SR Lucia Žitňanská

“Kde sú finálne návrhy riešení?” pýtal sa Zsolt Simon (Most-Híd). Vládny Smer-SD ich podľa neho nemá. “Nikto z kolegov zo Smeru ich nevie predstaviť, lebo ich nemáte k dispozícii,” dodal Simon.

Podobne aj Igor Hraško z OĽaNO kritizoval poslancov vládneho Smeru-SD, že umelo predlžujú diskusiu o návrhu Občianskeho zákonníka v prvom čítaní. Podľa neho sa už o nej mohlo hlasovať v utorok (21. apríla) večer, ale v sále nebol dostatok vládnych poslancov. Vystúpenie podpredsedu parlamentu Miroslava Číža podľa neho len umelo predlžovalo čas.

Reklama

Lucia Žitňanská z Mosta-Híd upozornila, že parlament má presne týždeň na to, aby túto situáciu vyriešil. O týždeň 30. apríla totiž zasadne schôdza veriteľov, kde sa bude hlasovať o návrhu reštrukturalizačného plánu vo firme. “Finálny návrh vládnej strany Smer-SD by som rada videla na stole,” zdôraznila Žitňanská.

Hoci vláda predložila návrh novely Obchodného zákonníka plénu, premiér Robert Fico (Smer-SD) v ňom už avizoval viaceré zmeny. Napríklad by podľa neho mohli mať možnosť malí veritelia od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nevymazávali.

Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Aktuálne ale premiér uviedol, že sa má zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.

Po víkendovom stretnutí so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi pritom Fico avizoval, že vláda má záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Firma totiž plánuje v rámci reštrukturalizácie vyplatiť malým firmám a živnostníkom len 15 % z ich pohľadávok.

Niekoľko návrhov sa chystá predložiť aj opozícia. Spoločné majú to, že na splácaní dlhov Váhostavu-SK by sa mali podieľať aj jeho majitelia. Opozícia totiž viní premiéra z toho, že chce dlhy firmy odkupovať za peniaze daňových poplatníkov.

Reklama

 

Zmeny v reštrukturalizáciách súvisiace s Váhostavom sú v 2. čítaní

O zmenách v reštrukturalizáciách firiem, ktoré súvisia s prípadom stavebnej spoločnosti Váhostav-SK, budú poslanci diskutovať v druhom čítaní. Posunulo ich tam plénum Národnej rady (NR) SR počas dnešného hlasovania.

Aké konkrétne budú tieto zmeny, zatiaľ nie je jasné. Hoci je v parlamente predložený pôvodný návrh novely Obchodného zákonníka, vládny Smer-SD už avizoval, že sa zmení. Pozmeňujúce návrhy k nemu je však možné predkladať až v druhom čítaní.

 

Reklama

Žiadosť o riešenie Váhostavu-SK poputuje na výbor vo štvrtok

Opozičná žiadosť o zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť ku kauze Váhostav-SK bude jeho predsedovi Jaroslavovi Baškovi (Smer-SD) doručená vo štvrtok (23.4). Pre TASR to dnes potvrdil iniciátor návrhu Alojz Hlina (KDH), ktorý zozbieral dostatok potrebných podpisov. Baška bude mať následne sedem dní, aby členov výboru k tomuto bodu zvolal.

Najbližšie riadne rokovanie brannobezpečnostného výboru je naplánované na 30. apríla. Na programe má viacero zákonov. Opozícia by chcela na zasadnutí k Váhostavu-SK vidieť aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Chcú od nich odpovede, čo sa doteraz urobilo v kauze Váhostav-SK.

“Budeme sa pýtať, čo urobila polícia. Boli odobraté pasy konateľom Váhostavu-SK? Monitorujú ich pohyb, keď už neboli predvedení? Vie polícia, kde je Juraj Široký? Boli zaistené počítače? Je veľa otázok, ktoré budeme klásť,” dodal Hlina s tým, že jedna vec je, že premiér Robert Fico (Smer-SD) rozpráva do televíznych kamier o tom, ako sa bude situácia riešiť, druhá vec je, čo sa už skutočne urobilo.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali