Opozícia podala návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Čisláka

Opozícia podala návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Čisláka

Bratislava 26. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Ministrovu hlavu žiada opozícia pre to, že podľa nej nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie

Minister zdravotníctva Viliam Čislák bude v priebehu týždňa čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Strany KDH, OĽaNO a SaS dnes totiž podali návrh na vyslovenie nedôvery.

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

 

Ministrovu hlavu žiada opozícia pre to, že podľa nej nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. Pod návrh sa podpísali okrem trojice strán aj poslanci z Mosta-Híd a nezaradení. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) má zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu do siedmich dní.

Reklama

“Minister Čislák nechce riešiť problémy v zdravotníctve, nechce stransparentniť procesy, ktoré sa tam dejú,” uviedol dôvody na návrh na odvolanie podpredseda KDH Július Brocka na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Pripomenul kauzu podpisovania zmlúv medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a firmou tety vtedajšieho šéfa štátnej poisťovne Marcela Foraia za milióny eur. “Prichádzajú nám informácie, že takéto tety Anky, ako prejav klientelizmu a rodinkárstva, sú na celom Slovensku,” doplnil Brocka, podľa ktorého Čislák nerobí nič pre to, aby systém vyčistil.

Ako dôkaz uviedol, že po kauze vo VšZP minister síce odvolal Foraia z čela poisťovne, ale dal do funkcie Miroslava Vaďuru, ktorý vo VšZP pôsobil, keď sa tam zmluvy podpisovali. Podľa Brocku o zmluvách vedel. “Je to pre nás dôkaz, že minister nechce riešiť plytvanie v zdravotníctve a škandály v zdravotníctve zametá pod koberec,” doplnil Brocka.

Líder OĽaNO Igor Matovič sa teší na to, ako príde premiér Robert Fico obhajovať “zlodejiny v zdravotníctve”. Podľa Matoviča predseda vlády nerobí nič pre to, aby zabránil okrádaniu pacientov. Poukázal, že pacienti si do nemocníc musia nosiť toaletný papier a príbor, hoci Slovensko dáva do zdravotníctva obrovské množstvo peňazí. “Dôvodom je, že slovenské zdravotníctvo systematicky rozkráda košická zdravotnícka mafia na čele s ujom Paľom,” vyhlásil Matovič. Podľa neho sú problémom zdravotníctva práve “ujovia Paľovia a tety Anky”. Minister Čislák sa podľa neho neusiluje tento problém riešiť, ale naopak, má podľa Matoviča odstrániť stopy.

V súvislosti s novým šéfom VšZP uviedol, že “tento človek, urobil tak bezcharakternú vec, že predával v pofidérnej súťaži pofidérnej firme heliport na Kramároch, miesto, kde majú pristávať helikoptéry s pacientmi, ktorí sú v ohrození života”. Vaďura podľa Matoviča nie je čistý človek.

Minister Čislák má dôveru premiéra Fica. Ten to povedal nedávno v TA3. “Má podporu takú, že od neho očakávam, že ešte využije silný mandát, ktorý má, aby prijal ďalšie systémové opatrenia, ktoré musíme prijímať v zdravotníctve,” vyhlásil premiér. Nemyslí si, že by minister urobil rozhodnutia, pre ktoré by ho bolo treba odvolávať. “Naopak, minister prijíma rázne personálne rozhodnutia, vôbec nezaváhal, keď išlo o Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, bývalý riaditeľ musel odísť, prijímajú sa ďalšie vážne rozhodnutia,” uviedol Fico. Dodal, že teraz minister pracuje na zvýšení platov pre zdravotníckych pracovníkov.

Reklama

Predseda vlády sa pýtal tiež, aký má význam odvolávať ministra pár mesiacov pred voľbami. “Čo chcú? Chcú klasický cirkus Humberto v parlamente, vyvolať tam veľkú hádku. Na toto sú oni experti,” konštatoval na adresu KDH. Podľa Fica chce hnutie návrhom na odvolanie iba vytvoriť politickú agendu a prekryť zvyšovanie platov pre zdravotné sestry.
Kresťanským demokratom zároveň odkázal, aby si pred pokusmi o odvolanie ministra najskôr upratali pred vlastným prahom. Pripomenul, že KDH malo ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Podľa Fica si pre svoje prepojenie na finančnú skupinu Penta vyslúžil prezývku Pentliarik.

Samotný minister Čislák vidí v útoku opozície politickú hru a odmieta obvinenia poslancov za KDH. Tému zdravotníctva považuje za citlivú hlavne pred voľbami a nechce, aby bola v tomto období zneužívaná. Pripomenul viaceré údajné kauzy politikov za KDH a odmietol, že by neriešil problémy transparentnosti v zdravotníctve.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali