Odklad úverových splátok prešiel do druhého čítania. Niektorí poslanci však ľudí varujú a ostro kritizujú návrh zákona: Dohoda vlády s bankami je blaf, zaplatíte viac

Odklad úverových splátok prešiel do druhého čítania. Niektorí poslanci však ľudí varujú a ostro kritizujú návrh zákona: Dohoda vlády s bankami je blaf, zaplatíte viac

Bratislava 7. apríla 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Návrh umožniť úverovým klientom odložiť si bez zápisu do úverového registra splátky prešiel v parlamente do druhého čítania. O odklad splátok úverov budú môcť maximálne na deväť mesiacov požiadať bežní ľudia, ale aj SZČO, či malé a stredné firmy

Ilustračné foto

Zároveň sa zvýši limit na bezkontaktné platby bez použitia PIN kódu z pôvodných 20 eur na 50 eur. O odloženie splátok musí klient sám požiadať, nepôjde o plošný odklad splátok. Môže tak však urobiť kedykoľvek počas trvania epidémie, nemusí to byť hneď po prijatí zákona.

Reklama

Podmienkou je, že žiadateľ nesmie byť v omeškaní so splácaním úveru viac ako 30 kalendárnych dní ku dňu doručenia žiadosti. Rovnako tak dlžník nesmie byť v omeškaní so sumou najmenej 100 eur pri inom úvere u toho istého veriteľa. O odloženie splátok môžu požiadať klienti bánk, ktorými sú fyzické osoby, živnostníci a malé a stredné podniky, ktoré majú do 250 zamestnancov. Žiadosť môže podať ktorýkoľvek z dlžníkov úveru. Cieľom je, aby žiadosť mohla podať nielen osoba, ktorej bol úver poskytnutý, ale aj spolužiadateľ.

Z predloženého návrhu vyplýva, že úver sa predĺži a úroky sa klientovi skumulujú za to obdobie, za ktoré nebude platiť. Úver sa bude teda aj po dobu odkladu splátok ďalej úročiť.

Reklama

Toto ostro kritizovali viacerí opoziční poslanci ako aj exminister financií Ladislav Kamenický. “Žiadnemu klientovi sa neoplatí odložiť si splátku úveru, ak nebude v existenčných problémoch,” uviedol v rámci rozpravy Kamenický. Podľa neho by sa banky pri svojich ziskoch mali v tejto situácii správať solidárne a úroky za odklad splátok by mali odpustiť.

Aj viacerí finanční odborníci považujú odklad splátok za krajné riešenie, keďže týmto krokom splácanie úveru odsúvame na neskôr. Nejde teda o odpustenie dlhu. Klienti majú pri neschopnosti splácania úveru okrem odkladu splátok na výber aj iné možnosti. Jednou z nich je napríklad predĺženie lehoty splatnosti úveru. Ďalšou možnosťou riešenia problému je refinancovanie. Vždy podľa analytikov platí, že ak splácate hypotéku či spotrebný úver, je potrebné komunikovať s bankou.

 

Taraba: Koronavírus koalícia zneužíva na presadzovanie záujmov

Poslanec Tomáš Taraba na sociálnej sieti upozornil na to, že aj keď oficiálne rokujú o zákone, ktorý má klientom dať možnosť odložiť splátky pri úveroch o najviac 9 mesiacov, v skutočnosti ide o zákon, ktorý akoby napísali banky samotné.

Reklama

“Priatelia, ak si odložíte úvery o 9 mesiacov, tak aby ste vedeli, úroky budete musieť o 9 mesiacov dlhšie platiť. Takže banky budú na tom ešte lepšie, pretože sa vám úver predraží o úroky za 9 mesiacov a rozvrhnú Vám ich do ďalších splátok,” napísal. 

Taraba, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke ĽSNS, hovorí, že vláde navrhli, aby začala konečne bojovať za ľudí. “Ak rozhodnutiami vlády boli odrezaní ľudia a podnikatelia od príjmov, tak tu počúvame, ako jemne treba rokovať s bankami. Navrhujeme, aby nielen úver, ale aj úrok počas tej doby bol odpustený. Poslanec koalície nám povedal, že veď čo je to nejakých 60 EUR mesačne, že to sú smiešne peniaze.”

Na záver príspevku informoval ešte o jednej zaujímavosti z parlamentu. Koalícia dnes navrhla, aby nemusel platiť zákon o zálohovaní plastových fliaš, aby netrpeli predajcovia nápojov. “Koho ideme teraz zachraňovať? Coca Colu? Čo má toto spoločné s koronavírusom?,” pýta sa Taraba.

 

Tomáš:Dohoda vlády s bankmi je blaf, ľudia zaplatia viac 

Reklama

Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) v rámci rozpravy v parlamente pripomenul, že zisk bánk za minulý rok presiahol 640 miliónov eur. Podľa zverejnených údajov bol čistý úrokový výnos bánk za minulý rok 1,72 miliardy eur.

“Tak mi povedzte, milí kolegovia, čo tá vláda vyrokovala s tými bankami? Čo strácajú? Čím prispievajú ku kríze koronvírusu? Tým, že odložia splátky ľuďom? Ďakujeme veľmi pekne. Tí ľudia si tie splátky potom aj tak zaplatia a zaplatia úroky za to odložené obdobie.”

Tomáš upozornil na to, že celková cena úverov sa nakoniec len predraží. “Čo ste vyrokovali s tými bankami? Nič. Nič ste nevyrokovali.”

Podľa Tomáša všetci v súčasnej situácii prispievajú, len banky majú na Slovensku opäť “výsostné postavenie”. Koalícii odkázal, aby s bankami prerokovala opatrenia smerom k ekonomike. “Už konečne rokujte! Dnes máte na stole otvorený list renomovaných ekonómov, tých vašich, pravicových, od Mikloša až po Eichlera, ktorí tvrdia, že vaše opatrenia sú slabé.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali