Ombudsmanka: Je potrebný rešpekt, slušnosť a nulová tolerancia k násilným prejavom voči ženám. Každá tretia žena zažije násilie, pandémia situáciu ešte zhoršila

Ombudsmanka: Je potrebný rešpekt, slušnosť a nulová tolerancia k násilným prejavom voči ženám. Každá tretia žena zažije násilie, pandémia situáciu ešte zhoršila

Bratislava 25. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Pixabay, TASR–Jakub Kotian, SITA-Branislav Bibel)

 

V spoločnosti je potrebný rešpekt, slušnosť a nulová tolerancia k násilným prejavom. Dnes začína 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách

Mária Patakyová
Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

Pri tejto príležitosti Kancelária verejného ochrancu práv podporuje kampaň Zastavme násilie na ženách (KMC), ktorá sa pridáva k celosvetovej kampani Orange the world!. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová to uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti.

Reklama

Ako ďalej priblížila, súčasťou väčšinovou akceptovateľného vnímania na Slovensku v roku 2020 by mala byť senzitívnosť k prejavom, ktoré vo sfére verejného života v jeho širokom spektre, ale ani v súkromnej sfére, nie sú akceptovateľné. Neakceptovateľnosť podľa ombudsmanky vyplýva z toho, že osobná autonómia – väčšinou žien – (a v jej rámci dobrovoľný súhlas, respektíve možnosť slobodne a vážne reagovať na rôzne prejavy správania sa) v rámci možno vtipných, zdanlivo humorných, naoko nenásilných, avšak nedôstojných až po skutočne násilné situácie je obmedzovaná v rozmanitej škále.

domáce násilie žena strach plač
Ilustračné foto

V Kancelárii verejného ochrancu práv vnímajú problém násilia na ženách senzitívne, no ich pozícia je zákonom limitovaná.

Reklama

„Pokiaľ však vidíme cestu, ako možno zasiahnuť a riešiť problémy, máme odhodlanie po preskúmaní problematiky upozorniť a žiadať kompetentné orgány o nápravu. Aktuálne realizujeme prieskum so zameraním na porušovanie práv žien počas pôrodu,“ vysvetlila Patakyová.

Násilie na ženách predstavuje podľa ombudsmanky vážny celospoločenský problém, ktorý neustále pretrváva a nedarí sa ho odstraňovať. Je pozitívne, že existujú organizácie, ktoré sa obetiam násilia venujú, ich pomoc je nesmierne potrebná. Na druhej strane je však smutné, že Slovensko neprijíma účinné preventívne mechanizmy, akým je napríklad Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, ktorý rieši jadro problému a nielen jeho symptómy.

 

Každá tretia žena zažije násilie, pandémia situáciu ešte zhoršila

Každá tretia žena alebo dievča vo svojom živote zažije nejakú formu násilia, najčastejšie dokonca od svojho vlastného partnera. Násilie na ženách je stále jeden z najzávažnejších problémov, ktorý je dôsledkom pretrvávajúcich nerovností, rodových stereotypov a predsudkov voči ženám a dievčatám v spoločnosti a bráni dosiahnutiu rovnosti žien a mužov. Práve pandémia koronavírusu, s ktorou od jari bojuje aj Slovensko, odokryla nedostatky v doterajšom systéme ochrany žien zažívajúcich násilie. V tlačovej správe na to upozorňuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR). Práve ženám, ktoré zažívajú násilie, je venovaný dnešný 25. november.

Milan Krajniak
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina)

Ako vyplýva z aktuálnych štatistík Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie, v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019 (do 31. októbra) stúpol počet nových volajúcich žien o 76. Táto bezplatná non-stop linka je mnohokrát prvým kontaktom týranej ženy, ktorá hľadá pomoc.

Reklama

 

Službám pre obete násilia nebola v minulosti venovaná dostatočná pozornosť

„Služby krízovej intervencie pre obete násilia sú dlhodobo finančne poddimenzované. Až tak, že nám mnohí poskytovatelia píšu o tom, že to ďalej nevládzu ťahať. Preto chceme nastaviť systém financovania služieb krízovej intervencie tak, aby sa k odbornej pomoci, právnej ochrane a službám dostala každá obeť domáceho násilia. Za týmto účelom preto zriaďujeme na ministerstve pracovnú skupinu zo zástupcov samospráv, expertov a poskytovateľov týchto služieb,“ priblížila plány rezortu štátna tajomníčka Soňa Gaborčáková.

S cieľom rozšíriť okruh aktivít a činností zameraných na podporu služieb pre obete domáceho násilia a zlepšiť ich podmienky pripravilo MPSVR SR novelu zákona o dotáciách, ktorá je v parlamente v druhom čítaní. Rozširujú sa v nej možnosti poskytnutia dotácie aj o možnosť podpory tých činností, ktoré organizácie pomáhajúce obetiam domáceho násilia musia zabezpečiť externe, to znamená aby existovala možnosť podpory dotáciou, ktorá subjektom poskytujúcim pomoc obetiam násilia pomôže tento typ výdavku pre klientky vykryť. Ministerstvo práce tiež pripravuje nový národný akčný plán pre elimináciu a prevenciu násilia na ženách.

 

Prezidentka: Ženy, ktoré zažívajú domáce násilie, majú vždy koho požiadať o pomoc

Ženy, ktoré zažívajú domáce násilie, sa majú vždy na koho obrátiť a koho požiadať o pomoc. Pripomína to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchaného na ženách, ktorý pripadá na 25. novembra

Reklama
Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Ak zažívate domáce násilie, nemusíte byť na to sama. Požiadajte o pomoc svojich blízkych, ľudí, ktorým dôverujete. Obráťte sa na organizácie, ktoré pomáhajú ženám zažívajúce násilie. Viem, že je to veľmi ťažké, ale život bez násilia stojí za to,” vyzýva Čaputová vo videu na sociálnej sieti, kde čítala časť svedectiev reálnych žien na Slovensku, ktoré sa rozhodli vymaniť spod násilia.

Svedectvá žien, ktoré zozbierala Aliancia žien – Cesta späť, je možné prečítať si na webovej stránke www.svedectva.sk.

“Podarilo sa im vymaniť z kruhu násilia a dnes žijú aj so svojimi deťmi spokojné životy. O svojich príbehoch napísali, aby povzbudili iné ženy, ktoré čelia podobnej situácii,” hovorí Čaputová.

Pripomína, že tejto téme by sme ako spoločnosť mali venovať pozornosť, akú si zaslúži. Štát by podľa nej nemal podceňovať prevenciu a zároveň musí vytvárať pre obete domáceho také podmienky, aby zabezpečil stabilný, predvídateľný a dostatočne financovaný systém komplexných služieb.

Pri tejto príležitosti ocenila prácu a úsilie mimovládnych organizácií, ktoré sa problematike dlhodobo venujú.

“Pandémia ešte naliehavejšie poukázala na to, ako veľmi potrebné je chrániť a rozvíjať poznanie a inštitúcie, ktoré ste roky budovali. Aké potrebné sú špecializované linky pomoci, poradenské centrá, bezpečné domovy a organizácie obhajujúce práva žien,” vyhlásila hlava štátu v príhovore na celoslovenskej konferencii.

Prezidentka tento rok iniciovala spoluprácu medzi ministerstvom spravodlivosti, Policajným zborom a odborníkmi z neziskovej oblasti. Výsledkom je pripravovaná legislatívna zmena, na základe ktorej vzniknú v každom kraji nové intervenčná centrá, ktoré by mali promptne a proaktívne poskytovať právnu, psychologickú a sociálnu pomoc obetiam násilia v prípadoch vykázania agresora políciou zo spoločného obydlia.

Na znak solidarity s obeťami násilia je už od utorňajšieho (24. 11.) večera Prezidentský palác osvetlený na oranžovo. Oranžová farba je znakom celosvetovej kampane OSN #orangetheworld a symbolizuje úsilie zabezpečiť pre dievčatá a ženy život bez násilia. Tento rok je tento apel ešte nástojčivejší, pretože signifikantný nárast prípadov domáceho násilia je závažným sprievodným javom pandémie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali