Oligarchu Kolomojského, ktorý stvoril Zelenského, vzal súd do väzby

Oligarchu Kolomojského, ktorý stvoril Zelenského, vzal súd do väzby

Bratislava 3. septembra 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Súd v Kyjeve zatkol Kolomojského na dva mesiace s možnosťou prepustenia na kauciu

Ihor Komolojskyj
Na snímke Ihor Kolomojskyj

Kyjevský Ševčenkovský súd poslal ukrajinského podnikateľa Igora Kolomojského do väzby, informoval portál Strana.ua.

Reklama

“Ševčenkovský súd v Kyjeve zvolil opatrenie obmedzujúce slobodu podnikateľa Igora Kolomojského a vzal ho do väzby s možnosťou kaucie vo výške 509 miliónov hrivien (13,8 mil. USD. – pozn. red.)”, – uvádza sa v materiáli.

Spresňuje sa, že na žiadosť podnikateľa sa pojednávanie konalo v uzavretom režime. On sám sa k tejto téme odmietol vyjadriť.

Reklama

Už skôr v sobotu Bezpečnostná služba Ukrajiny obvinila podnikateľa z podvodu a legalizácie majetku získaného trestným činom.

Kolomojskyj je zakladateľom najväčšej ukrajinskej priemyselnej a finančnej skupiny Privat, ktorá má zastúpenie v bankovom sektore, petrochémii, metalurgii, potravinárskom priemysle, agrosektore a leteckej doprave. Podľa časopisu Forbes Ukrajina predstavoval jeho majetok v roku 2021 1,8 miliardy dolárov a v roku 2022 850 miliónov dolárov.

Vyšetrovania proti Kolomojskému a likvidácia na ukrajinský spôsob

Koncom roka 2016 ukrajinská vláda znárodnila najväčšiu súkromnú banku v krajine Privatbank. Kolomojskij bol jej hlavným akcionárom. Úrady obvinili bývalé vedenie finančnej inštitúcie z výberu veľkých súm peňazí pod zámienkou poskytovania úverov spriazneným spoločnostiam.

V polovici septembra minulého roka bolo oznámené, že príslušníci Národného protikorupčného úradu Ukrajiny vykonali domovú prehliadku v Kolomojského dome v prípade zhabania majetku Ukrnafty a zhabali vybavenie a dokumenty. Miestne masmédiá vtedy informovali, že voči nemu nebolo vznesené žiadne obvinenie.

Reklama

V novembri ukrajinské orgány znárodnili niekoľko veľkých spoločností vrátane spoločností Ukrnafta a Ukrtatnafta, ktoré Kolomojskyj kontroloval. Ako vysvetlil šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danylov, majetok bol prevedený do správy ministerstva obrany a po zrušení vojnového stavu sa môže vrátiť majiteľom.

Po znárodnení spoločností prišiel podnikateľ o viac ako polovicu svojho majetku.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:53

Maďarská polícia našla šiestu obeť zrážky lodí na Dunaji, ku ktorej došlo večer 18. mája pri obci Verőce na severe krajiny. Telo 30-ročného muža objavili pri obci Szigetújfalu, 48 kilometrov južne od Budapešti. S odvolaním sa na status Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) na sieti Facebook o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:40

Tuniský prezident Kajs Saíd bez vysvetlenia urobil zmeny na poste ministrov vnútra a sociálnych vecí, informovala agentúra AFP. Dodala, že k týmto zmenám došlo po ďalšej vlne zatýkania občianskych aktivistov, čo vyvoláva obavy z ďalšieho obmedzenia slobôd v Tunisku.

18:51

Podpredseda Európskej komisie a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell opäť vyzval na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov odvlečených do tejto palestínskej enklávy po vlaňajšom útoku na Izrael. Urobil tak po rokovaniach v Bruseli s novým premiérom Palestínskej samosprávy Mohammadom Mustafóm.

18:46

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová opäť varovala, že politika súčasnej gruzínskej vlády môže zabrániť Gruzínsku pokračovať v jeho ceste k integrácii do EÚ.

18:05

Spojené štáty sa údajne zúčastnia na mierovej konferencii organizovanej Ukrajinou vo Švajčiarsku, ktorá prebehne v júni. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný predstaviteľ USA.

18:01

Ľudia pracujúci v noci by mali mať odmeny na úrovni európskych krajín. Dôvodom je, že Slovensko má najväčší podiel nočnej práce v rámci EÚ. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), v súvislosti s pripravovaným automatom výpočtu minimálnej mzdy. Poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Marián Viskupič hovorí, že by to mohlo spôsobiť problémy v konkurencieschopnosti Slovenska.

18:00

Americký miliardár a technologický magnát Elon Musk plánuje postaviť superpočítač s názvom “gigafactory of compute” na podporu vývoja jeho startupu s umelou inteligenciou xAI. Uviedol to spravodajský portál The Information, ktorý sa zameriava na technologický priemysel.

17:59

Britská Konzervatívna strana zavedie povinnú vojenskú službu pre mladých ľudí, ak zvíťazí v júlových parlamentných voľbách, vyhlásil jej predseda a zároveň premiér Rishi Sunak.

17:51

Troch zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral na stanici metra vo francúzskom meste Lyon. Muž podozrivý z útoku bol zadržaný, informovala lyonská prefektúra.

17:35

Tisíce Arménov sa v Jerevane zišli na protivládnom proteste, na ktorom požadovali demisiu premiéra Nikola Pašinjana. Ako dôvod uviedli územné ústupky voči Azerbajdžanu. 

17:00

Delegácia amerických kongresmanov na čele s Michaelom McCaulom, predsedom výboru Snemovne reprezentantov USA pre zahraničné veci, pricestovala na Taiwan. 

16:59

Nórsko odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej štátnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Zdeno Drdol

Juraj Tušš

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali