OĽANO na odbornej konferencii predstavilo riešenia pre Žilinský kraj

OĽANO na odbornej konferencii predstavilo riešenia pre Žilinský kraj

Žilina 20. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR- Pavol Ďurčo)

 

Hnutie OĽaNO predstavilo na odbornej konferencii “Riešenia pre Slovensko: za lepší život v Žilinskom kraji” riešenia v oblasti dopravy, ale aj zdravotníctva, zamestnanosti a rodiny

Ilustračné foto

Dopravná situácia je v Žilinskom kraji neúnosná. Každodenné kolóny a zápchy výrazne komplikujú život jeho obyvateľom. To však má negatívny vplyv aj na ekonomický rozvoj regiónu, rodinný či spoločenský život. Obyvatelia trávia na cestách veľa neproduktívneho času, ktorý by mohli venovať svojej práci, podnikaniu či výchove svojich detí. Kolabujúca dopravná situácia môže negatívne vplývať aj na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Hnutie OĽANO preto zorganizovalo ďalšiu zo série odborných konferencií Riešenia pre Slovensko, na ktorých predstavilo konkrétne opatrenia na skvalitnenie života ľudí v Žilinskom kraji.

Reklama

Záštitu nad konferenciou prebrala predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová. „Žilinský kraj má najväčší potenciál vo svojich ľuďoch. V hnutí OĽANO sme presvedčení, že aj obyvatelia Žilinského kraja si zaslúžia žiť lepšie. Hoci tento región patrí u nás medzi tie rozvinutejšie, len v malej miere sa to prejavuje v kvalite života jeho obyvateľov. Preto chceme presadzovať riešenia, ktoré pomôžu ľuďom v tomto regióne, aby nemuseli odchádzať za prácou a aby tí, ktorí tu pracujú či podnikajú, dostali za svoju námahu riadne a včas zaplatené,“ uviedla Veronika Remišová.

Na odbornej konferencii vystúpili odborníci z oblastí zdravotníctva, dopravy, zamestnanosti a rodinnej politiky a poslanci NR SR.

Reklama

Pretože jedným z najzávažnejších problémov v Žilinskom kraji je oblasť dopravy, je nevyhnutné prijať okamžité riešenia. Tie predstavil poslanec NR SR a tieňový minister dopravy Ján Marosz (OĽANO) spolu s odborníkom na dopravu Jiřím Kubáčkom. „Chýba základná diaľničná infraštruktúra. Kľúčové úseky diaľnice D1 v Žilinskom kraji sú síce vo výstavbe, ale termíny dostavby sa stále posúvajú,“ upozornil Marosz a pokračoval: „Problémom je tiež nedostatočná údržba a oprava štátnych aj krajských ciest. Technický stav vozoviek a mostov je zanedbaný, zlé sú najmä komunikácie spájajúce Žilinský kraj s Banskobystrickým, ako aj s Hornou Nitrou. Údržba je podfinancovaná, čo je hrozbou do budúcnosti. Podobné problémy sú aj na železnici.“

OĽANO považuje za nutné v oblasti dopravy zrealizovať urýchlené dobudovanie diaľničnej siete v kraji bez zbytočného zdržiavania ťažiskových úsekov D3 medzi Žilinou a Čadcou a kľúčových úsekov diaľnice D1 medzi Žilinou a Ružomberkom. „Taktiež je potrebné intenzívne presadzovať zvýšenie investícií na perspektívnych železničných tratiach, ak ich stav zatiaľ nedokáže zabezpečiť výkony podľa plánu dopravnej obsluhy,“ uviedol Marosz. Podľa tieňového ministra dopravy OĽANO je taktiež potrebné zasadiť sa za zlepšenie technického stavu ciest I. triedy formou bodových vylepšení a zintenzívnením údržby. „Týka sa to napríklad ciest vedúcich k štátnym hraniciam s Českom a Poľskom, najmä tých, ktoré sa nemodernizujú z eurofondov. Posilnením financovania riadnej údržby ciest a mostov zastavíme degradáciu vozoviek a znížime podiel mostov a ciest v havarijnom a nevyhovujúcom stave,“ doplnil.

Žilinský kraj nepatrí medzi regióny s najvyššou mierou nezamestnanosti, no len vďaka vysokej miere pracovnej migrácie. „Cestovanie za prácou na týždňovky negatívne vplýva na život rodín, poznačuje vzťahy manželov a prispieva k vyššej rozvodovosti ako v minulosti,“pomenovala jeden z problémov rodinnej politiky poslankyňa NR SR a zároveň aj poslankyňa ŽSK Anna Verešová, ktorá s expertom na ekonomiku a podnikanie za OĽANO Petrom Kremským predstavila aj konkrétne riešenia. „Využitie efektívnych podporných nástrojov môže priniesť viac lepšie platených pracovných príležitostí v regióne, takže obyvatelia nebudú musieť cestovať za prácou do vzdialených lokalít. Zároveň rodiny potrebujú viac podpory od štátu, aby sa nebáli mať deti,“ povedala Verešová.

OĽANO považuje za riešenie v tejto oblasti zavedenie daňových a odvodových úľav pre rodiny s deťmi, taktiež v podpore rozvoja sociálneho a komunitného podnikania so zapojením sa sociálne a zdravotne znevýhodnených občanov, či v podpore moderného odborného vzdelávania na univerzitách a stredných školách v kraji.

Treťou témou konferencie bolo zdravotníctvo a kvalita poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Riešenia priniesli poslanci NR SR za OĽANO Elena Červeňáková a Marek Krajčí. „Až 11-tisíc ľudí ročne zomiera na choroby, ktoré by sa dali liečiť, keby sektor fungoval ako má. Ľudia na Slovensku si užijú zo všetkých Európanov najkratší život v plnom zdraví, len okolo 55 rokov,“ upozornil Krajčí na jeden z najvážnejších problémov zdravotníctva.

Reklama

Odborníci OĽANO pre zlepšenie situácie v zdravotníctve a zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti navrhujú zavedenie bezplatného systému objednávania na vyšetrenie k lekárovi prostredníctvom portálu eZdravie. Ďalším krokom je zabezpečenie spravodlivejšieho rozdeľovania zdrojov v zdravotníctve, a zároveň príprava nového zákona o verejných nemocniciach s jasnými rozpočtovými pravidlami.

Odbornej konferencie sa zúčastnilo viac ako 100 účastníkov.

Redakciu informoval Matúš Bystriansky, hovorca hnutia OĽaNO

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali