Ohlasy na zastavenie exekúcií sú z radov komerčných finančných inštitúcií zmiešané

Ohlasy na zastavenie exekúcií sú z radov komerčných finančných inštitúcií zmiešané

Bratislava 7. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Ohlasy na schválenie zákona o zastavení exekúcií sú z radov komerčných finančných inštitúcií zatiaľ zmiešané. Kým poisťovne považujú zákon za nesystémový, VÚB ho vníma ako podstatný do budúcnosti

Na snímke generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková

Najväčšia banka na Slovensku, Slovenská sporiteľňa, zmeny nevníma pozitívne, avšak dopad na samotnú banku podľa nej nebude veľký. Splátková spoločnosť Home Credit víta každé legislatívne opatrenie, ktoré pomôže reálne vyriešiť situáciu s niekoľko rokov sa ťahajúcimi spormi pri nevymožiteľných exekúciách.

Reklama

Ako pre agentúru SITA povedala generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková, poisťovne už v pripomienkovom konaní namietali morálny hazard a nesystémovosť tohto zákona ako celku. “Štát totiž touto právnou úpravou nepomáha veriteľom, ale, naopak, v dlžníkoch navodzuje dojem, že nesplácať dlhy sa oplatí a ochránia ich takéto mimoriadne riešenia, ktoré štát môže iniciovať aj v budúcnosti. Zároveň je takýto prístup nefér voči poctivým dlžníkom, ktorí svoje dlhy riadne splácajú,” skonštatovala Žáková.

Pre poisťovne bude tento zákon znamenať podľa Žákovej administratívnu a finančnú záťaž. Namiesto získania finančných prostriedkov z vymožených pohľadávok musia podľa nej vynaložiť financie za ukončenie starých exekúcií v podobe paušálnych trov a na prípadné opätovné podanie návrhu na exekúciu, teda trovy spojené s podaním návrhu. Zo strany poisťovní je pozitívne prijatý fakt, že odpis pohľadávky zo starých exekúcií ukončených v zmysle schváleného zákona, ktoré sa rozhodnú ďalej nevymáhať, bude uznaný ako daňový náklad.

Reklama

Slovenská sporiteľňa zmeny nevníma pozitívne, pretože znižujú už beztak nízku vymožiteľnosť práva a naopak, zvyšuje sa tým morálny hazard v slovenskej spoločnosti, že záväzky a dlhy netreba plniť, pretože štát to nejako vyrieši. Táto „nepravá“ exekučná amnestia, pri ktorej dlhy ani nezaniknú, nie je podľa sporiteľne koncepčné riešenie zadlženosti niektorých osôb a ani množstva exekučných konaní vedených v Slovenskej republike.

“Jediným cieľom, ktorý štát touto novelou sleduje, je znížiť počet bežiacich exekučných konaní, ale je veľmi otázny výsledok tohto experimentu, keďže veritelia môžu opätovne podať návrh na vykonanie exekúcie a väčšina veriteľov v starých exekučných konaniach je z oblasti verejnej a štátnej správy,” povedal pre agentúru SITA riaditeľ odboru právnych služieb Slovenskej sporiteľne Richard Földeš. Pre Slovenskú sporiteľňu táto novela nemá veľký dopad, pretože banka podľa nej svoje portfólio nesplácaných úverov ošetruje s odbornou starostlivosťou.

“Z dôvodu, že banky na slovenskom trhu sa v podstatnej miere zbavili takto starých pohľadávok, tak očakávaný priamy dopad bude minimálny. Z pohľadu VÚB, ako veľkého retailového veriteľa, je tento zákon veľmi podstatný hlavne do budúcnosti,” uviedol pre agentúru SITA PR manažér VÚB banky Dominik Miša. Nakoľko VÚB banka neočakávala, že štát takýmto jednorazovým krokom upraví vzťahy aj voči neštátnym veriteľom, dopady banka ešte len analyzuje.

Ako skonštatovala hovorkyňa Home Credit Linda Bilal, spoločnosť sa v minulosti správala maximálne zodpovedne a platí to aj v súčasnosti. Pri poskytovaní spotrebiteľských úverov pristupuje podľa nej nad rámec platnej legislatívy a prísne posudzuje všetkých žiadateľov. “Pristúpenie k exekúcii je až krajným riešením situácie, ktorému vždy predchádza niekoľko výziev na úhradu a telefonické kontaktovanie klienta našimi pracovníkmi s ponukou riešenia. V prípade, že sa u klientov vyskytnú nečakané problémy so splácaním, vždy sa snažíme spoločne s klientom nájsť vyhovujúce riešenie,” poznamenala hovorkyňa Home Creditu.

Parlament koncom júna rozhodol, že exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov, budú zastavené zákonne. Schválil totiž vládny zákon o ukončení niektorých exekučných konaní. Opatrenie má urýchliť ukončenie exekučných konaní, pri ktorých sa reálne vymáhajú iba malé sumy. Veritelia neprídu o svoje peniaze, pretože môžu požiadať o novú exekúciu dlžníka, ale prostredníctvom nového systému, ktorý bol zavedený za pôsobenia Lucie Žitňanskej na čele ministerstva. Štát opatrením siahne iba na exekúcie, ktoré majú občania voči verejným inštitúciám, ako napríklad Sociálnej poisťovni. Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2020.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali