Oficiálny Kyjev si želá len vojnu

Oficiálny Kyjev si želá len vojnu

Kyjev 29. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Shizuo Kambayashi,

 

Vláda v Kyjeve si neželá vyplnenie Minských dohovorov, práve naopak – vyostruje situáciu a snaží sa vyprovokovať nový vojenský konflikt.  Svedčí o tom aj vyhlásenie Jevgenija Marčuka,  účastníka kontaktnej skupiny v Minsku, ktorý publikoval svoj názor na sociálnych sieťach. Analýze posledných udalostí na Ukrajine sa venoval Andrej Ivanov

Podľa Jevgenij Marčuka ukrajinská armáda by nedokázala v konflikte poraziť ruskú armádu a prípadný konflikt s Ruskom by priniesol so sebou množstvo obetí na ukrajinskej strane. Vláda v Kyjeve chápe, že z vojenského hľadiska nemá Ukrajina šancu, vojenský konflikt na Ukrajine však napriek tomu chce iniciovať, pretože poslušne plní rozkazy USA, ktoré sú ochotné bojovať s Ruskom do posledného Ukrajinca.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Na druhej strane Ukrajina nemôže ani vyplniť Minské dohody, pretože vďaka Minským dohodám by nastal na Ukrajine mier, takže by sa ohrozili záujmy USA. Mier by znamenal aj koniec Porošenka a celého vedenia krajiny, ktoré sa vďaka Majdanu násilne a nedemokraticky zmocnili vlády na Ukrajine.  Ľudia by sa totiž mohli podrobnejšie zaoberať pôsobením Porošenka a ďalších ukrajinských lídrov a mohli by sa zaujímať o to, prečo keď celý národ schudobnel, majetky ukrajinských politických predstaviteľov rozprávkovo vzrástli a kam sa podeli miliardy dolárov poskytnuté Ukrajine zo strany MMF, EÚ a USA.

Takže sa ukrajinská politická špička v Kyjeve znova venuje svojim obvyklým mantrám na tému ako NATO, USA, EÚ podporujú Ukrajinu v jej hrdinskom boji voči Rusku. Vyhlásenie Jevgenija Marčuka publikované na sociálnych sieťach neobsahuje žiadne nové informácie. Hystéria o pôsobení oficiálnej ruskej armády na Donbase nepotrebuje žiadne relevantné dôkazy, provokácie a ostreľovanie Donecka zo strany ukrajinskej armády vydávajú ukrajinskí propagandisti za ruské ostreľovanie a za neúspechy ukrajinských reforiem môže ako obyčajne Moskva.

Reklama

Slová Marčuka však očividne majú aj iný význam. Ukazuje sa, že Kyjev nielenže nechce zastaviť bojové akcie na línii frontu s DNR a LNR, ale že sa znova chystá rozvinúť masívne bojové operácie. Ako už Andrej Ivanov naznačil, Kyjev nechce odpovedať obyvateľom Ukrajiny na otázky o zhoršení situácie v Krajine.  Porošenko a ukrajinskí politici v Kyjeve totiž nebudú vedieť vysvetliť Ukrajincom, že prečo ak sa nebojuje, aj naďalej rastú ceny a nezamestnanosť a stále sa zhoršuje sociálno-ekonomické postavenie obyvateľstva? Prečo keď Ukrajina vedie vojnu s Ruskom oficiálne žiadna vojna vyhlásená nebola? Navyše, keď sa skončí rinčanie zbraňami na línii LNR a DNR, Ukrajina bude nútená ekonomicky spolupracovať s Moskvou a zo štátmi Spoločenstva nezávislých štátov (bývalé republiky ZSSR) a bude musieť ukončiť svoju rusofóbsku rétoriku a pôsobenie, ktoré je v záujme amerických jastrabov a neoconov.

Na “vojnu” môže Kyjev zvaliť všetky svoje neúspechy. Je očividné, že Európa je už unavená Ukrajinou, sľubovaný rast životnej úrovne nenastal a takisto v nedohľadne sú všetky ambície Ukrajincov týkajúce sa vstupu do NATO a EÚ. Ak by nebolo strašením vojnou na východe, Porošenko a ukrajinská chunta by už dávno politicky skončila.

Podľa slov ruského politológa Vladimíra Rogova bývalí ukrajinskí štátnici Jevgenij Marčuk a ani Leonid Kučma, ktorí v poslednom čase publikujú svoje názory v ukrajinských médiách nemajú žiaden výrazný politický vplyv. Porošenko, Grojsman i Klimkin ich vyložene trpia a nezabudnú pri každej príležitosti zdôrazniť že ani Marčuk a Kučma sú v “politickom dôchodku” a z osobných dôvodov sa terajší ukrajinskí lídri nechystajú znova oboch bývalých expolitikov zapojiť do hry.

Podľa Vladimíra Rogova Porošenko ťahá čas, pretože dúfa a všetky svoje nádeje spája s víťazstvom Hillay Clintonovej v prezidentských voľbách. Clintonová postavila svoj politický program na konfrontácii s Ruskom a Porošenko chápe, že ona jediná bude pokračovať v jeho podpore. Donald Trump sa s Porošenkom odmietol stretnúť a Porošenko momentálne uvažuje, že vyostrenie situácie na Ukrajine môže pomôcť Clintonovej získať hlasy nerozhodnutých amerických voličov, masírovaných rusofóbnymi postojmi viacerých amerických médii.

 

Reklama
Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová
Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová

 

Navyše ak by Kyjev naozaj chcel mier a začal by uskutočňovať jednotlivé body Minských dohovorov, musel by na Donbase znovu vybudovať ukrajinský bankový systém a vyplatiť dlhy na penziách za 2 roky, túto dobu totiž  Kyjev nevypláca  penzistom ich dôchodky. Pritom penzisti celý život pracovali a za vyostrenie politickej situácie na Ukrajine v skutočnosti nemôžu.

Kyjev však nemá dostatok prostriedkov a ani chuti dôchodky vyplatiť a investovať do zničenej infraštruktúry, ktorú z väčšej časti zničili práve príslušníci ukrajinskej armády. Kyjev navyše šikanuje a nevypláca dôchodky ani Ukrajincom, ktorí opustili Donbas a prešli na územie kontrolované oficiálnym Kyjevom. Dôchodky sa nevyplácajú ani invalidom.

Nedávno Joseph Biden viceprezident USA doslovne uviedol, že je každým dňom čoraz ťažšie viniť zo všetkého Rusko a v Európe silnejú hlasy, ktoré volajú po zrušení protiruských sankcií, ktoré sú výhodné len pre USA. Ozývajú sa aj hlasy, ktoré žiadajú vytvorenie protiukrajinských sankcií, pretože je to práve Ukrajina, ktorá neplní body Minských dohôd. Lenže zrušenie protiruských sankcií nie je v záujme USA a ani Ukrajiny.

 

Reklama
Na snímke americký viceprezident Joe Biden
Na snímke americký viceprezident Joe Biden

 

Podľa Vladimíra Rogova sa bude neustále zvyšovať agresívna rétorika Kyjeva. Kyjev sa bude snažiť z neúspechu Minských dohovorov čoraz hlasnejšie obviňovať Moskvu a bude sa snažiť pôsobiť ako mierumilovný subjekt. Keďže má Ukrajina množstvo problémov, Joseph Biden musí priamo a čoraz častejšie na Ukrajine zasahovať, aby sa USA ich špinavá hra na Ukrajine nezrútila ako domček z kariet.

Vladimír Rogov upozorňuje aj na odstredivé tendencie v rámci ukrajinských regiónov. O svoje práva sa hlásia čoraz odvážnejšie Rusíni, odstredivé tendencie badať aj v západných regiónoch, po ktorých poškuľuje Varšava. Odesa a prímorské regióny takisto vyjadrujú svoju nespokojnosť, Charkov a Sumy s veľkou časťou ruskojazyčného obyvateľstva predstavujú pre Kyjev takisto vážny problém. Kyjev sa nemôže spoľahnúť ani na vnútroukrajinské regióny, ako napríklad Záporožie, kde už otvorene reptajú záporožskí poľnohospodári, ktorí sa ocitli na hrane prežitia. Záporožskí poľnohospodári žiadajú obnovenie kontaktov s Ruskom, pretože o ich tovar v EÚ jednoducho nie je žiaden záujem.

Podľa Vladimíra Rogova pred  oficiálnym Kyjevom ostáva len jedna cesta. Aby sa momentálna kyjevská chunta udržala pri moci bude musieť vystupovať čoraz agresívnejšie a bude sa musieť spoliehať na represie, pretože momentálne len otvorená represia zo strany polície a  “dobrovoľníckych bataliónov” udržiava ľudí v poslušnosti, silnejú však prejavy odporu. Vidieť to v čoraz častejších útokoch na “hrdinov zóny ATO”, ktoré sa uskutočňujú čoraz tvrdšími prostriedkami, takže nie je už ani núdza o útoky, ktoré sa končia smrťou príslušníkov “dobrovoľníckych bataliónov”.

Politológ Eduard Popov takisto chápe vyhlásenia Jevgenija Marčuka a prípadne bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu za pokus démonizovať  Rusko a v mediálnom priestore násilne presadzovať názor, že Rusko je priamo vojensky zapojené do konfliktu na Ukrajine. Keďže chýbajú relevantné dôkazy, sú nútení USA a ich spojenci v Európe či na Ukrajine za dôkazy vydávať svoje ničím nepodložené tvrdenia. Postoj Moskvy je pri tom jasný – Moskva je rovnakým garantom Minských dohôd ako Paríž či Berlín, konflikt medzi Kyjevom a Doneckom je ukrajinským problémom.

Podľa Eduarda Popova sa USA spoliehajú na známe  propagandistické “1000x opakovaná lož sa stáva pravdou” a dúfajú, že čím hlasnejšie sa bude ozývať krik voči Rusom, tým skôr sa im podarí utvrdiť svetovú verejnosť o svojej pravde.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali