Novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí ide do druhého čítania. Podľa Blahovej je plná legislatívnych chýb a šitá horúcou ihlou

Novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí ide do druhého čítania. Podľa Blahovej je plná legislatívnych chýb a šitá horúcou ihlou

Bratislava 28. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto: TASR-Branislav Račko)

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali podporiť novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele z dielne rezortu práce. Vyzývajú ich na to odborníci a organizácie dlhodobo pracujúce v tejto oblasti v spoločnej výzve, pod ktorú sa podpísalo 10 organizácií

Ilustračné foto

Jednou zo zásadných zmien, ktoré má priniesť novela, je, že sa má vytvoriť nový druh multifunkčného zariadenia z dnešných detských domovov, krízových stredísk a resocializačných stredísk, teda má vzniknúť Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby.

Reklama

Právna norma má totiž vytvoriť podmienky pre rozvoj ambulantných a terénnych foriem odbornej práce s dieťaťom a jeho rodinou, ako aj zlepšiť podmienky pre výkon opatrení pre deti pobytovou formou na základe dohody so zákonným zástupcom. Mohla by otvoriť aj novú systémovú podporu rodinám v krízových situáciách a ich príbuzným, náhradným rodinám, profesionálnym rodinám formou vytvorenia poradenských centier pre rôzne aj špecifické problémy detí a rodín. Zlepšiť sa má aj dostupnosť odbornej pomoci náhradným rodinám, ako aj zvýšiť finančná podpora formálnej starostlivosti o deti ich príbuznými a blízkymi v prípade náhradnej osobnej starostlivosti.

Rezort práce chce návrhom zákona docieliť, aby deti viac zotrvávali v rodinnom prostredí, ako aj to, aby sa do neho vrátili v prípade ich vyňatia. “Zámerom návrhu je vytvoriť podmienky na rozvoj multifunkčných zariadení pre deti a ich rodiny poskytujúcich odbornú pomoc na komunitnej úrovni,” priblížil rezort práce v návrhu zákona.

Reklama

“Cieľom je, aby sa navrhované zmeny okrem riešenia samotnej dostupnosti odbornej pomoci premietli aj v kvalitatívnom zlepšení poskytovanej pomoci deťom. Súčasťou navrhovaných zmien je aj stanovenie a precizovanie najmä personálnych, profesijných a priestorových podmienok výkonu opatrení v zariadeniach,” priblížilo ministerstvo, ktoré navrhuje vytvorenie nového druhu multifunkčného zariadenia z dnešných detských domovov, krízových stredísk a resocializačných stredísk, teda centra pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby.

Podľa odborníkov a organizácií by mal navrhovaný zákon fungovať už najmenej niekoľko rokov v praxi a pomáhať tým, čo to naozaj potrebujú.

Organizácie sú presvedčené, že je potrebné zavŕšiť dlhodoborealizované transformačné systémové zmeny v detských domovoch, a to smerom k pôvodným rodinám, ako aj náhradným rodinám, a pomôže otvoriť systém smerom k verejnosti. Nové centrum, ktoré má vzniknúť, bude mať podľa organizácií možnosť riešiť prípady detí komplexnejšie, bude môcť pracovať s rodinami priamo v teréne, najmä s rodičmi v oblasti rodičovských zručností, a deti budú mať väčšiu šancu vrátiť sa do pôvodného prostredia.

“K dnešnému dňu takéto centrá v systéme chýbajú,” upozornili organizácie s tým, že počas predchádzajúcich rokov ich mohli vytvárať samosprávne kraje, tie však túto problematiku systematicky neriešia. “Vznikom centier je šanca pre rozvádzajúce sa rodiny riešiť problémy pri zverení dieťaťa do starostlivosti jedného či oboch rodičov. Je to aj šanca na riešenie konfliktov skôr, ako dôjde k rozvodu či násiliu,” priblížili organizácie v spoločnom stanovisku.

Otvoriť by sa mohol aj účinnejší systém podpory náhradnej osobnej a pestúnskej starostlivosti a mnoho ďalších zmien v prospech detí a rodín.

Reklama

Na príprave novely a vyhlášky spolupracovali zástupcovia štátnych zariadení, ale aj neštátnych akreditovaných subjektov. “V sociálnoprávnej ochrane by predovšetkým malo ísť o to, aby sme čo najúčinnejšie mohli ochrániť dieťa a pomôcť rodine, aby sa dokázala o deti postarať tak, aby mohli vyrastať vo funkčnom a bezpečnom prostredí práve v rodine,” zhodli sa organizácie a odborníci. Podľa nich by mali mať rodiny “po ruke” odborníkov, ktorí im dokážu pomôcť problém riešiť. “Tento systém zatiaľ v praxi chýba. Obraciame sa na poslancov Národnej rady SR o podporu novely zákona,” dodali organizácie.

Návrh zákona je tiež zameraný na zlepšenie kvality a dostupnosti odbornej pomoci rodinám a jednotlivcom ohrozených drogovou a inou závislosťou. “Navrhuje sa, aby bolo dieťa na resocializačný program prijaté len po predchádzajúcej ústavnej psychiatrickej liečbe v trvaní minimálne štyroch týždňov a po odporúčaní detského psychiatra aj v prípade výchovného opatrenia, resp. neodkladného opatrenia súdu,” uvádza sa v dôvodovej správe.

 

Návrh zákona však rieši aj výchovné metódy v zariadeniach. Zakazuje využívať ako výchovný prostriedok zákaz kontaktu s rodičmi a ďalšími blízkymi osobami, sociálne vylúčenie, vyžadovanie neprimeraných fyzických výkonov, zásahov do vonkajšieho vzhľadu a nosenia znevažujúceho oblečenia, neodôvodnené zasahovanie do stravovania a iné výchovné prostriedky a postupy práce, ktoré dieťaťu môžu spôsobiť poníženie a môžu neprimerane zasiahnuť do jeho ľudskej dôstojnosti. Právna norma upravuje aj podmienky medzištátneho osvojenia.

 

Reklama

Blahová žiada dopracovať novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí

Novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele je plná legislatívnych chýb a je šitá horúcou ihlou. Skonštatovala to opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS) k právnej norme, ktorú do parlamentu predložil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Ako výchovný prostriedok má byť napríklad zakázané bránenie kontaktu s rodičmi a blízkymi, sociálne vylúčenie, vyžadovanie neprimeraných fyzických trestov, zásahy do vonkajšieho vzhľadu i nosenie znevažujúceho oblečenia. “Zákon, ktorý ste predložili, je plný legislatívno-technických nedostatkov, je šitý horúcou ihlou a opäť na úkor tých najbezbrannejších. Zákon by sa mohol volať lex Čistý deň, lebo to, čo sa podľa ministra neodohralo, dostalo podobu legislatívneho zámeru. Nachádzame tam teda to, o čom vypovedali deti z Čistého dňa,” adresovala Richterovi Blahová.

Upozornila na to, že úradom práce majú zostať len zlomky povinností. “Na centrá presunuli terénnu sociálnu prácu, ambulantné služby, výkon výchovných opatrení aj prípravu profirodičov. Sociálke zostáva len kontrola a vedenie spisovej dokumentácie. Keďže Centrá majú rozšírené právomoci, môžu na ne delegovať takmer všetko, dokonca aj zásadné rozhodnutia, ktoré robil súd,” uviedla Blahová.

Právna norma podľa nej prispeje aj k likvidácii neštátnych zariadení. “Minister Richter sa tu nedávno chvastal tým, ako posilnil na úradoch rady terénnych sociálnych pracovníkov. Za európske peniaze, lenže projekt rokom 2019 končí. Udržateľnosť je podmienkou každého projektu. Ak by projektových zamestnancov prepustil, mal by vážny problém. Pravdepodobne ich teda nastrká do štátnych centier,” očakáva Blahová.

Minister práce podľa jej slov na minulej schôdzi otvorene povedal, že jeho snahou je zlikvidovať súkromné zariadenia, pretože ich nevie skontrolovať. “To ráčil občanom oznámiť po dvadsiatich rokoch existencie neštátnych zariadení. Z toho vyplývajú dve veci. Prvá, že deti v súkromných zariadeniach boli bez kontroly ministerstva. Po druhé, keďže strop kapacity zariadení bude zrušený, nič už nebráni tomu, aby štátne orgány napĺňali štátne Centrá a tie malé súkromné, ktoré sa podľa ministra nedajú kontrolovať, tie vyhladoval k smrti. Absolútne proti najlepšiemu záujmu maloletých detí,” myslí si Blahová. Podala preto procedurálny návrh, aby bola novela zákona vrátená na dopracovanie.

Pripomienky k novele mala aj opozičná poslankyňa Soňa Gaborčáková (OĽaNO). Presvedčená je, že zmeny v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a kurately mali byť zrealizované už dávno. “Šesť rokov je veľa, aby ste konali v tejto oblasti a mohli sme byť už niekde inde,” uviedla Gaborčáková.

Vyjadrila sa aj k limitu počtu detí v takomto centre, ktorý má byť upravený vyhláškou. Podľa Gaborčákovej je dôležité dbať na to, aby sa dodržiavala. “Akreditácia sa bude postupne špecifikovať podľa cieľovej skupiny. Predpokladám, že centrum bude mať vždy získanú akreditáciu na konkrétnu cieľovú skupinu. Pevne verím, že to takto bude a nebude to inak. Pokiaľ to tak nebude, má to veľký dosah, a preto je potrebné, aby sme to špecifikovali na základe akreditácie,” doplnila Gaborčáková.

Pri definícii zakázaných výchovných prostriedkov uviedla, že skôr by odporúčala zaviesť štandardy dodržiavania ľudských práv a slobôd, ako je to v zariadeniach sociálnych služieb. “Neskôr, aby sme sa vedeli rozlúčiť so zariadením, ktoré používa nemiestne tresty a porušuje dodržiavanie ľudských práv,” dodala Gaborčáková.

Prácu ministra Richtera obhajovali poslanci Smeru-SD. “Opozícia by mala zvažovať slová, že minister Richter by nemal byť dávno ministrom. Je treba vyzdvihnúť špecifický cieľ novely, a to zníženie počtu detí umiestnených v inštitúciách na základe rozhodnutia súdu,” skonštatoval Dušan Bublavý. Poslankyňa Jana Vaľová označila vystúpenie opozície v pléne “za účelovú hystériu”. “Si myslíte, že minister chce ubližovať deťom? Nie je pravda to, čo hovorili kolegyne. Bavme sa o zákone, či je dobrý alebo zlý,” dodala Vaľová.

Reklama

 

Richter: Som ochotný o zmenách v sociálnoprávnej ochrane detí diskutovať

Rezort práce je pripravený o výhradách k novele zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele diskutovať. Reagoval tak na kritiku niektorých opozičných poslancov v pléne k tejto právnej norme.

“Som ochotný stretnúť sa a komunikovať,” avizoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zmeny by mohli byť ešte uskutočnené v rámci druhého čítania. Novelu kritizovala najmä opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS).

“Sú to samé polopravdy a lži, ktoré hovoríte. Je to neznalosť veci. Viete v čom je problém? Viacerých ste oslovili, ktorí sa podpísali pod podporné stanovisko a podieľali sa na tejto novele, aby to nepodpísali, aby sa vykašľali na vás, lebo majú iný postoj,” adresoval Richter Blahovej. Odborníci a organizácie pôsobiace v tejto oblasti totiž v spoločnom stanovisku vyzvali parlament, aby právnu normu podporil.

Reklama

Richter uviedol, že na novele jeho úrad pracuje niekoľko rokov. “Zriadila sa komisia a začala na nej pracovať, dôležité bolo, aby sa dostala táto otázka do vládneho programu. To nie je proces, ktorý je otázkou zo dňa na deň,” priblížil Richter s tým, že potrebné je zabezpečiť aj finančné krytie návrhu.

Podľa ministra v súčasnosti dozrel čas na to, aby sa urobilo všetko pre to, aby deti zotrvali v domácom prostredí. “My nechceme napĺňať ďalšími tisícami detské domovy. Je dôležité, aby sa každé jedno dieťa vrátilo do rodiny. Toto je najlepšia cesta, ktorou sme sa vydali,” dodal Richter s tým, že preto rezort spolupracuje s mimovládnymi organizáciami na tomto návrhu.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali