Svet 9. decembra 2015 (HSP/Foto:wikipedia)
Palmový olej je forma rastlinného tuku, ktorý sa získava z oplodia palmy olejnej. Hoci je jeden z najbežnejších konzumných tukov, nepovažuje sa za zdraviu prospešný. Príčinou je jeho stužovanie. Napriek tomu ho výrobcovia potravín naďalej používajú
Palmový olej, nachádzajúci sa hlavne v rôznych sladkostiach, obsahuje vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré sa považujú za zdraviu škodlivé. K tomuto neblahému vplyvu prispieva ich stužovanie.
Ako píše britský denník The Guardian, Taliansko je zo štátov Európskej únie druhý najväčší dovozca palmového oleja. Niektorí odhadujú, že v talianskych supermarketoch ho obsahuje až 90% sušienok a pečiva. Spotrebitelia tým nie sú nadšení, no čo majú robiť. Našli sa však niektorí maloobchodníci (ako Coop, Esselunga, Misura či Gentilini), ktorí začali ponúkať koláče, sušienky, sucháre a nátierky vyrobené bez palmového oleja. V septembri dokonca Coop predával Nutelu bez palmového oleja, namiesto neho sa použil slnečnicový olej a kakaové maslo.
Známa je však aj ďalšia vec, že produkciou palmového oleja dochádza k odlesňovaniu rozľahlých plôch v juhovýchodnej Ázii (zničeniu obrovských hektárov lesov v tomto roku tiež výrazne prispeli rozsiahle požiare v Indonézii, čo výrazne ohrozilo životy tamojších zvierat ako orangutan či tiger). Prieskum na začiatku tohto roka napočítal 37 % opýtaných Talianov majúcich v tomto smere vedomosť o negatívnom vplyve na životné prostredie, pričom v minulom roku ich bolo len 18 %.
Počas tohto jedného roka viac ako 160 000 ľudí podpísalo petíciu “Zastavte inváziu palmového oleja” vyhlásenú talianskym on-line časopisom Il Fatto Alimentare. Tento časopis viedol kampaň za zníženie používania palmového oleja v potravinárskych výrobkoch kvôli vplyvu na zdravie a aj kvôli ochrane životného prostredia. Ponúkal tiež zoznam sladkostí či ľahkých jedál vyrobených bez tohto oleja.
Zastaviť výrub palmových lesov však nie je také ľahké. Keby aj celá Európa odmietla dovážať palmový olej, nemalo by to výraznejší vplyv na jeho produkciu, pretože EÚ v súčasnosti tvorí zhruba 15 % jeho celosvetovej spotreby. Už samotná Čína predstavuje takmer 13%.
Takže tu víťazia ekonomické ukazovatele. Palmový olej má totiž zo všetkých olejnín najvyšší hektárový výnos. Keby sa napríklad nahradil produkciou sójového oleja, vyžadovalo by si to päťnásobok množstva pôdy, viac pesticídov, hnojív a vstupnej energie.
Ženské okienko na idnes.cz konštatuje, že palmový olej je o tretinu lacnejší ako repkový a o polovicu ako ten z podzemnice olejnej. Netreba si ho spliesť s kokosovým olejom, ktorý pôsobí na nás blahodarne.