Od príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uplynulo 1160 rokov

Od príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uplynulo 1160 rokov

Bratislava 4. júla 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Slovenská republika (SR) si 5. júla pripomenie štátnym sviatkom príchod svätých Cyrila (Konštantína) a Metoda na Veľkú Moravu. Príchod solúnskych bratov sa datuje na leto roku 863. Tento rok uplynie od tejto udalosti 1160 rokov

Bronzové súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda
Na snímke zľava osadené sochy svätých Cyrila, Gorazda a Metoda v areáli Bratislavského hradu

Slovanskí vierozvestovia sv. Cyril a Metod patria medzi najväčších misionárov kresťanstva v dejinách Európy. V histórii Slovanov a zvlášť Slovákov tvoria jednu z najdôležitejších kapitol, keď sa spomínajú aj v preambule Ústavy SR.

Reklama

Deň slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda je 5. júla štátnym sviatkom aj v Českej republike (ČR).

Sv. Cyril a Metod pochádzali z gréckeho Solúna, v okolí ktorého žila v tom čase početná slovanská menšina a jej jazyk obaja ovládali. Na naše územie prišli na pozvanie veľkomoravského panovníka kniežaťa Rastislava.

Reklama

Počas pôsobenia sa predstavili pozoruhodnými aktivitami – založili cirkevné školy, veľké úsilie venovali najmä prekladom Svätého písma a liturgických kníh do jazyka Slovanov pomocou abecedy (hlaholika), ktorú pre tento cieľ zostavili. Po viac ako trojročnej činnosti, keď sa im podarilo vyučiť prvých žiakov a vytvoriť preklady najdôležitejších bohoslužobných kníh, sa rozhodli Veľkú Moravu opustiť.

Na spiatočnej ceste do Byzancie ich zastihlo v Benátkach pozvanie pápeža Mikuláša I. do Ríma. Vo večnom meste ich už však vítal nový pápež Hadrián II. Pred ním obhájili svoje dielo a dosiahli kodifikovanie slovanskej reči ako ďalšieho liturgického jazyka, v ktorom možno vykonávať kresťanské obrady. Chorľavý Konštantín ostal v Ríme, kde sa utiahol do kláštora a prijal mníšske meno Cyril. Zomrel 14. februára 869.

Krátko po Cyrilovej smrti požiadal v roku 869 Koceľ – slovanské knieža v Panónii – pápeža, aby sa Metod vrátil ako učiteľ. Pápež Metodovo misijné poverenie rozšíril na celú Veľkú Moravu a vymenoval ho za arcibiskupa a pápežského legáta pre územie ovládané Rastislavom, Svätoplukom a Koceľom.

Počas cesty na Veľkú Moravu zajali Metoda Frankovia a uvrhli ho do väzenia, v ktorom strávil takmer tri roky. Prepustili ho až po intervencii pápeža Jána VIII. a žiadosti Svätopluka.

V roku 873 sa ujal Metod správy cirkvi na Veľkej Morave. V roku 880 v Ríme opäť obhajoval svoje pôsobenie a uspel. Prvý arcibiskup na území Veľkej Moravy, svätý Metod, zomrel 6. apríla 885.

Reklama

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil 31. decembra 1980 svätých bratov Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy – tento cirkevný sviatok sa slávi 14. februára.

Vierozvestom je na Slovensku zasvätených takmer 80 kostolov. Ich mená nesú dve verejné univerzity v Trnave a v Nitre, nemocnica v Bratislave, ako aj ďalšie inštitúcie. Stali sa témou početných umeleckých diel historického i náboženského charakteru.

Na 5. júl pripadá aj Deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý je od roku 1993 pamätným dňom. Do roku 2020, keď poslanci 3. novembra novelizovali zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, sa pripomínal ako Deň zahraničných Slovákov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:40

Najvyšší súd v Rwande v utorok zamietol odvolanie predstaviteľa opozície, ktorý sa domáhal zrušenia svojich viac ako desať rokov starých odsúdení. Bernard Ntaganda (55) tak nemôže kandidovať v júlových voľbách proti úradujúcemu prezidentovi Paulovi Kegamemu.

07:22

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí. 

07:21

Turecký prezident sa po varovaní pred hroziacim štátnym prevratom mimoriadne stretol so šéfmi spravodajských služieb a ministerstva spravodlivosti.

Podľa Türkiye varovanie prišlo po vysokopostavených prepusteniach policajných dôstojníkov, ktorí môžu byť napojení na zločineckú organizáciu Ayhan Bora Kaplan.

06:30

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov. Agentúre AP to v utorok večer miestneho času povedali traja nemenovaní poradcovia členov Kongresu.

06:16

Rada EÚ sa v utorok rozhodla rozšíriť sankcie uvalené na Irán za jeho vojenskú pomoc ruských silám bojujúcim na Ukrajine, ako aj ozbrojeným skupinám na Blízkom východe a v oblasti Červeného mora. Novými sankciami chce postihovať už nie len dronový, ale aj raketový program tejto krajiny.

05:35

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho. Údajní reštituenti sa na justíciu obrátili, pretože rozhodnutie francúzskeho kráľa Františka I. “privlastniť si” toto majstrovské dielo považujú za nezákonné.

05:14

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v Bruseli maďarským novinárom minister financií Mihály Varga v reakcii na schválenie nového paktu Európskej únie o migrácii a azyle.

“Je obzvlášť škodlivé a nerozumné, že na základe ustanovení nového azylového balíka EÚ musí byť sankcia 20.000 eur za migranta v prípade krajín, ktoré nie sú ochotné akceptovať povinnú kvótu na prijímanie migrantov na svoje územie,” povedal Varga.

04:13

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok. Írsko tak bude mať najvyššiu vekovú hranicu na kúpu tabaku v Európskej únii (EÚ).

03:12

Nemecký kancelár Olaf Scholz nepodporuje myšlienku znovuzavedenia brannej povinnosti podľa vzoru Švédska. Povedal to počas utorkovej návštevy Štokholmu.

Švédsko obnovilo brannú povinnosť ešte v roku 2017. Na výcvik sú však po vyplnení dotazníka pozvaní len niektorí muži a ženy v odvodovom veku. Vybraná skupina potom dostane ponuky na zamestnanie v armáde.

Včera 20:20

Česko vo finálnom hlasovaní migračný pakt EÚ nepodporilo, lebo ho Európsky parlament zmäkčil. Preto je ČR v skupine asi 15 štátov, ktoré chcú prísť za Európskou komisiou s ďalšími návrhmi. V reakcii na prijatie nových migračných pravidiel to na stanici ČT24 v utorok povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 20:19

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida. Autobus prevážal 53 farmárov.

Florida autobus nehoda obete
Záchranári zasahujú na mieste nehody autobusu pri meste Orlando v americkom štáte Florida 14. mája 2024
Včera 20:14

Každý, kto sa snaží poprieť genocídu v Srebrenici z roku 1999, nemá v Európe miesto, vyhlásil v utorok hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali