Za sebou to má už aj prezidentka Zuzana Čaputová a ďalší politici. “Vakcína proti Covid-19 je najlepšou cestou; Chceme ísť príkladom.” O tri týždne musia dostať druhú dávku, a potom tretiu…

Za sebou to má už aj prezidentka Zuzana Čaputová a ďalší politici. “Vakcína proti Covid-19 je najlepšou cestou; Chceme ísť príkladom.” O tri týždne musia dostať druhú dávku, a potom tretiu…

Bratislava 27. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Vakcína je najlepšou cestou, ako sa z ťažkej situácie, spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19, dostať von. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pred začiatkom nedeľňajšieho očkovania na pracovisku Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas očkovania proti ochoreniu COVID-19

Práve hlava štátu bola o pár minút neskôr prvou osobou, ktorá v UNB dostala vakcínu.

Reklama

Prezidentka označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období. Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie. Povedala, že takisto sa týmito obavami zaoberala. “Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia,” uviedla a vyzvala, aby ľudia takisto verili odborníkom. Svoju prítomnosť, rovnako tak prítomnosť zástupcov vlády a Národnej rady SR na začiatku oficiálneho očkovania, označila za výrazný komunikát smerom k verejnosti, že očkovanie je spôsobom, ako stabilizovať situáciu a vrátiť život do normálu.

Samotnú vakcináciu označila po zákroku za rýchlu a bezproblémovú. Prítomnosť členov najvyšších štátnych orgánov, ktorí sa nechali očkovať medzi prvými, chápe ako krok pre posilnenie dôvery verejnosti v očkovanie. Čaputová verí, že začiatok očkovania je vykročením do lepšieho obdobia. “Verím, že je to nádych slobody,” uviedla.

Reklama

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas očkovania proti ochoreniu COVID-19Medzi prvými zaočkovanými bol i podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, taktiež podpredsedovia parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) i Gábor Grendel (OĽANO). Po očkovaní sú aj členovia vládneho kabinetu – ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), minister práce, sociálnych a vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), či minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). V nedeľu majú ďalej očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

Šefčovič ocenil jednotný postup Európskej únie pri vývoji a distribúcii vakcíny. “Všetky špičky v Európskej únii robili maximum pre to, aby celý proces bol zodpovedný, ale zároveň čo najrýchlejší,” zdôraznil. Takisto verí, že osobný príklad štátnických a politických špičiek jednotlivých krajín pomôže posilniť dôveru vo vakcináciu. “Som presvedčený, že práve očkovanie je najzodpovednejší prístup, ako pomôcť zvládnuť boj s pandémiou, hovorím to ako syn i otec,” uviedol.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) zvýraznil, že vakcinácia je kľúčový spôsob, ako zastaviť pandémiu. “Očkovanie je aktom zodpovednosti voči sebe, no najmä voči druhým, prejav ohľaduplnosti voči našim rodičom a starým rodičom, ktorí sú riziku ochorenia a jeho následkom najviac vystavení,” zdôraznil. Takisto nabádal k dôvere hlasu odborníkov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) verí, že nedeľa dáva ľuďom nádej, že jar prinesie pozitívnu zmenu a v lete sa budú môcť ľudia vrátiť k normálnemu životu.

Reklama

V nedeľu sa má začať očkovať vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), a to vakcínou Comirnaty. Slovensko má kontrahovaných 18 miliónov kusov, v sobotu (26. 12.) prišlo prvých 9750 dávok. Prvým Slovákom, ktorý vakcínu dostal, bol infektológ a odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry.

Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID-19 ráta s preočkovaním 3,3 milióna obyvateľov SR, postupne v štyroch fázach. V tej prvej budú očkovaní zdravotníci a pracovníci, ktorých výkon práce súvisí s poskytovaním zdravotnej či sociálnej starostlivosti, rovnako by mali byť medzi prvými zaočkovanými aj zamestnanci kritickej infraštruktúry a silových zložiek.

Vakcína sa podáva do ramena, v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozornil, že najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria medzi ne bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

 

Chceme ísť príkladom, tvrdia ministri zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19

Prítomnosť politikov medzi prvými zaočkovanými proti ochoreniu COVID-19 nie je prejavom ‘papalášizmu’, ale snahou presvedčiť osobným príkladom o dôležitosti vakcinácie. Členovia Národnej rady SR a vlády SR to uviedli po tom, ako sa v ružinovskej nemocnici v Bratislave podrobili očkovaniu.

Reklama

“Nemá to byť gesto prednosti a nadradenosti, ale gesto príkladu, na vlastnom tele chceme ukázať, že nám nikto nechce ublížiť, ale že očkovanie je spôsob, ako poraziť COVID,” uviedol podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa so Šeligom zhoduje v tom, že očkovanie je cestou, ako vrátiť do normálu bežný život. “Aby sme nemali obavy z toho, či môžeme objať blízkych, váhali nad tým, či sa môžeme s niekým stretnúť,” upozornila. Chápe pritom, že niekomu sa môže očkovanie politikov medzi prvými javiť ako ‘papalášizmus’, vníma však tento pôsob ako možnosť bojovať proti dezinformáciám, ktoré sa v súvislosti s očkovaním šíria.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) je pripravený bojovať proti hoaxom aj v nasledujúcom období prostredníctvom propagácie odborných serióznych štúdií. Očkovanie je pre neho spôsob, ako chrániť najmä svoje okolie. “Chcem cestovať po Slovensku, stretávať sa so študentmi, učiteľmi, zástupcami škôl, aj takto prispejem k tomu, aby tie stretnutia mohli byť bez obáv, ktoré v súčasnosti vzbudzuje pandémia,” dodal.

Gröhling dostal aj otázku, prečo neprišiel jeho stranícky šéf, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa Gröhlinga je Sulík mimo Bratislavy. “Predpokladám, že ak bude mať možnosť v budúcom týždni sa nechať očkovať, využije to,” dodal.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vyhlásil, že zhoda na propagácii očkovania, ako spôsobe zbaviť sa pandémie COVID-19, by mala byť naprieč celým politickým spektrom.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) pripomenula, že život s pandémiou je svojím spôsobom boj a vakcína výhrou. “Preto pre mňa a verím, že pre čo najviac ľudí na Slovensku nie je otázkou či vôbec, ale kedy sa očkovať,” dodala.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) je presvedčený, že spustenie očkovania predstavuje veľký krok k víťazstvu nad ochorením COVID-19. “Teraz bude závisieť na nás všetkých, aby sme sa postupne zaočkovali. Verím, že takto nám nový rok prinesie viac radostí a zdravia, ako ten končiaci sa,” poznamenal.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava v Ružinove sa v nedeľu dala očkovať i prezidentka SR Zuzana Čaputová. I ona vníma svoju prítomnosť a prítomnosť zástupcov parlamentu a vlády ako komunikát smerom k verejnosti, ktorý má posilniť dôveru v očkovanie. Priznala, že chápe tých, ktorí majú obavy, je presvedčená, že je potrebné počúvať hlas odborníkov a vedcov a prostredníctvom ich argumentov vnímať očkovanie ako ochranu jednotlivcov i celých komunít, ktoré sú rizikám ochorenia vystavené najviac.

Na Slovensko prišlo v sobotu (26. 12.) prvých 9750 dávok vakcíny. Ako prví budú očkovaní zdravotníci a pracovníci, ktorých výkon práce súvisí s poskytovaním zdravotnej či sociálnej starostlivosti, rovnako zamestnanci kritickej infraštruktúry a silových zložiek.

 

Reklama
Medzi prvými zaočkovali v Košiciach aj bývalého prezidenta Rudolfa Schustera

Medzi prvými zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v nedeľu aj bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera, ktorý má 86 rokov. Vakcínu podali aj infektológom, ktorí svojej profesii zasvätili celý život. Rovnako lekárke z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, kde sa starajú o pacientov s ochorením COVID-19 od začiatku pandémie i podpredsedovi parlamentu Milanovi Laurenčíkovi (SaS).

Rudolf Schuster
Na snímke vľavo bývalý prezident SR Rudolf Schuster počas očkovania proti ochoreniu COVID-19

Ako prvý dostal vakcínu 94-ročný Ján Virgala, zakladateľ detskej infektológie a dlhoročný primár infekčného oddelenia detskej košickej nemocnice. Patrí do generácie pediatrov, ktorí boli pioniermi očkovania na Slovensku. Pár rokov po druhej svetovej vojne chodili s vakcínami po východoslovenských dedinách a šírili osvetu. Počas svojej profesionálnej kariéry zaočkoval tisíce detí. Vakcínu dostal aj profesor Ivan Schréter, ktorý je hlavný odborník pre infektológiu.

Virgala je zástancom očkovania, ktorému ako povedal, verí už roky. “Vidím to aj v praxi, čo to znamená očkovaný a neočkovaný. Keď v minulosti prišlo povinné očkovanie, my sme takpovediac stratili robotu na infekčnom oddelení, lebo odpadli osýpky, detská obrna a ostatné veľmi nebezpečné ochorenia. Pre nás to bola obrovská úľava,” povedal Virgala.

“Som na vakcínu zvyknutý, pretože som trikrát chodil po brazílskej džungli. Očkoval som sa aj v novembri na chrípku. Toto je mimoriadne očkovanie, pretože vidíme, čo COVID-19 robí po svete, takže treba sa tešiť, že vakcína je na svete a netreba sa obávať. V mojom veku, s dvomi bypassmi a rôznymi chorobami, ktoré som prekonal, je to určite záchrana,” doplnil Schuster a ako povedal, po očkovaní sa cíti rovnako ako pred ním.

Do UNLP dorazilo zatiaľ 200 kusov vakcín. „Očkovanie je dobrovoľné, veríme, že sa ho zúčastní čo najväčší počet zdravotníkov. Vedenie UNLP pripraví všetky potrebné podmienky pre rozsiahlu vakcináciu, ktorá bude v rámci nemocnice realizovaná v najbližších týždňoch,“ uviedol výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.

Reklama

Nemocnica má podľa jeho slov približne 2700 zdravotníckych pracovníkov, asi 400 z nich je vyčlenených pre covidové zóny. Týchto by chceli zaočkovať prioritne a následne ostatných.

“Som rád, že som na pôde svojej nemocnice, v ktorej od promócie robím, mohol zaočkovať tak významných ľudí a podporiť projekt očkovania. Ak máme nejakým spôsobom zásadne bojovať s týmto ochorením, tak je optimálne, aby sme zaočkovali čo najviac ľudí,” dodal prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny a člen Pandemickej komisie vlády SR Pavol Jarčuška.

Očkovaniu sa na Klinike infektológie a cestovnej medicíny podrobil aj predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. TASR o tom informovala hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Ako sa vyjadril po očkovaní, považuje ho, vzhľadom na vysoký počet odročených pojednávaní v posledných mesiacoch, meškajúcich rozsudkov a iných rozhodnutí, spôsobených ochorením sudcov a súdnych osôb na COVID-19, za jediný účinný spôsob, akým sa v slovenskom súdnictve postupne zabezpečí plynulý výkon spravodlivosti, nerušené pojednávania a rozhodovanie vecí patriacich do právomoci justície v rozumnom čase.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku začalo v sobotu (26. 12.) večer v nitrianskej fakultnej nemocnici. Prvého zaočkovali infektológa Vladimíra Krčméryho. Na Slovensko zatiaľ dorazilo približne 10.000 vakcín, celkovo ich je nakontrahovaných 18 miliónov. Ako prví by sa mali očkovať zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Širokej verejnosti bude k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali