Vláda zavrela od pondelka 21. decembra obchody. Minimálne na 3 týždne. Menia sa aj ďalšie pravidlá

Vláda zavrela od pondelka 21. decembra obchody. Minimálne na 3 týždne. Menia sa aj ďalšie pravidlá

Bratislava 9. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:Pixabay, TASR-Oliver Ondráš, TK KBS, Facebook-Polícia SR)

 

Obchody okrem tých, ktoré zabezpečia základné potreby, budú od pondelka 21. decembra zatvorené. Opatrenie bude platné minimálne tri týždne

potraviny
Ilustračné foto

Vyplýva to z plánu opatrení, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii predstavili minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Reklama

Hlavný hygienik vysvetlil, že obmedzenie prevádzok bude na Slovensku fungovať približne v rovnakom rozsahu, ako to bolo počas veľkonočných sviatkov.

„Týmto bude obmedzená mobilita obyvateľstva a vyzývam všetkých ľudí, aby akceptovali všetky opatrenia,“ dodal Mikas a naliehal na ľudí, aby nenavštevovali ani vianočné trhy.

Reklama

Obmedzenie prevádzok bude trvať minimálne tri týždne.

„Ak sa dovtedy dostaneme do situácie, že máme najmä nemocnice pod kontrolou, tak postupne budú končiť uzavretia v jednotlivých okresoch, podľa incidencie v tom regióne,“ vysvetlil premiér.

Ako pokračoval, každý jeden okres otvoria z takzvaného „lockdownu“ až vtedy, ak bude epidemiologická situácia taká, že bez akéhokoľvek strachu budú môcť deti pustiť bez testovania do školy. Podmienkou bude len testovanie školského personálu. Pri rušení obmedzení budú chcieť otvárať aj interiéry reštaurácií aspoň na polovičnú kapacitu. Úrad verejného zdravotníctva SR a ministerstvo zdravotníctva by mali v najbližšom čase predstaviť takzvaný COVID automat, z ktorého bude presne známe, aké budú podmienky na uvoľnenie „lockdownu“.

Mikas potvrdil, že kostoly, kiná a ani fitness centrá nebudú počas vianočných sviatkov zatvorené, ak budú dodržiavať opatrenia tak, ako ich majú v súčasnosti nastavené. Podotkol, že pred Vianocami budú komunikovať s náboženskou obcou, ktorú plánujú dôrazne požiadať, aby nastavené limity dodržiavala.

Minister zdravotníctva uviedol, že od pondelka 21. decembra budú mať všetky deti školské prázdniny. Neskôr, od pondelka 28. decembra bude Ministerstvo hospodárstva SR pravidelne testovať zamestnancov podnikov, ktoré majú viac ako 500 zamestnancov.

Reklama

 

Lockdown bude minimálne tri týždne, v niektorých okresoch aj dlhšie

Takzvaný lockdown bude na celom Slovensku platiť minimálne tri týždne v každom okrese. V regiónoch s najhoršou epidemiologickou situáciou to môže byť aj o niekoľko týždňov dlhšie. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO). Avizoval, že Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR predstavia tzv. COVID-automat, podľa ktorého sa bude otváranie riadiť.

 

Zimné strediská budú za sprísnených protipandemických opatrení naďalej otvorené

Protipandemické opatrenia zo strany štátu sa už v nasledujúcich dňoch sprísnia. Tie sa dotknú aj zimných stredísk, ktoré však naďalej budú môcť fungovať.

Lyžiarske stredisko Ždiar-Strednica
Ilustračné foto

Terasy reštaurácií sa majú už od 11. decembra zatvoriť, pričom predaj cez okienko bude naďalej umožnený. Od 14. decembra sa sprísnia podmienky prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek.

Reklama

Vyžadovať sa bude od návštevníkov test na koronavírus, nie starší ako 72 hodín. Ako informoval na tlačovej besede hlavný hygienik Ján Mikas, maximálna kapacita kabíny lanoviek bude stanovená na jednu osobu. Členovia jednej domácnosti budú môcť využiť jednu kabínu. Podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zimné prázdniny pre žiakov a študentov začnú od 21. decembra, pričom od tohto dátumu budú zatvorené aj obchodné prevádzky, okrem potravín či drogérií.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal zdôraznil, že zimné strediská zostanú otvorené aj preto, že jeho rezort obhájil pred odborníkmi semaforový plán, ktorý obsahuje okrem sprísnení hygienických opatrení aj prvok testovania.

“V najbližších dňoch predstavíme konkrétny nástroj na pomoc domácemu cestovnému ruchu, vďaka ktorému budú môcť reštaurácie, kaviarne či zimné strediská požiadať o finančnú pomoc,” dodal Doležal.

K dispozícii podľa jeho slov bude 100 miliónov eur.

 

Kostoly môžu fungovať naďalej za súčasných podmienok

Kostoly, kiná, ako aj fitnescentrá môžu naďalej fungovať za podmienok ako doteraz. Potvrdil to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Apeloval, aby dodržiavali nastavené opatrenia.

prísny piatkový pôst za odvrátenie koronavírusu
Ilustračné foto

 

Ján Mikas: Zatvorenie terás nie je trest za rebéliu, sú epidemiologickým rizikom
Hlavný hygienik v súvislosti s reštrikčným opatrením, ktoré sa týka gastroprevádzok, uviedol, že k opatreniu pristupujú, pretože ide o veľké epidemiologické riziko
reštaurácia, otvorené
Ilustračná snímka

“Tie opatrenia, ktoré sme prijali doteraz, neboli dodržiavané,” upozornil. Zdôraznil, že takto na to doplatia aj tí, ktorí opatrenia dodržiavali.

Návštevníci hotelov budú musieť mať takisto negatívne testy, nebude umožnené stravovanie v spoločných priestoroch.

“Prevádzkovatelia budú musieť vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov,” dodal Mikas.

V ďalšej vyhláške ÚVZ sformulujú aj podmienky týkajúce sa obmedzenia prevádzok. Otvorené majú byť len tie, ktoré sú nevyhnutné pre život.

Reklama

“Sľubujeme si od týchto opatrení zníženie mobility,” povedal Mikas.

Hlavný hygienik tiež vyzval, aby verejnosť nenavštevovala vianočné trhy, ako miesto predstavujúce zvýšené riziko stretávania sa osôb a šírenia nového koronavírusu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) upozornil, že v nemocniciach pribúdajú pacienti s ochorením COVID-19. Obsadených je už viac ako polovica reprofilizovaných lôžok. Zároveň je pre koronavírus doma viac ako 2200 zdravotníkov. Všetkých vyzval na dodržiavanie základných protiepidemických opatrení, teda umývanie rúk, nosenie rúšok a dodržiavanie odstupov. Apeluje, aby sa ľudia nepridávali k tým, ktorí opatrenia nedodržiavajú.

 

Režim na hraniciach s okolitými krajinami by sa počas „lockdownu“ nemal meniť

Režim na slovenských hraniciach by sa počas „lockdownu“ nemal meniť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO)

Polícia SR hraničný priechod
Ilustračné foto

„Vzhľadom na to, že u nás sa tá situácia zhoršuje a v druhých krajinách sa zlepšuje predpokladám, že tá epidemiologická situácia sa približne vyrovná. Načo sa budete brániť pred príchodom ľudí s plus-mínus rovnako epidemiologicky zasiahnutej krajiny?,“ povedal premiér.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali