Obchodné reťazce zavádzajú opatrenia pre znižovanie dopadov klimatickej krízy

Obchodné reťazce zavádzajú opatrenia pre znižovanie dopadov klimatickej krízy

Bratislava 10. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Odvrátenie klimatickej krízy podľa odborníkov súvisí do veľkej miery s odpadovým hospodárstvom, dopravou, správaním spotrebiteľov, energetickou efektivitou, znižovaním produkcie emisií či nakladaním s potravinami. Obchodné reťazce predstavujú odvetvie, v ktorom nachádzajú prienik všetky uvádzané faktory. Agentúra SITA preto oslovila najväčšie obchodné reťazce na Slovensku s cieľom zistiť, aké opatrenia v oblasti ochrany životného prostredia vykonávajú a aké opatrenia plánujú zaviesť v budúcnosti

Ilustračné foto

Všetky oslovené obchodné reťazce – Tesco, Kaufland, Billa, Lidl a Coop Jednota poskytujú svojim zákazníkom možnosť zakúpenia permanentných tašiek, ktoré je možné používať dlhodobo. Prispievajú tak k znižovaniu používania jednorazových igelitových tašiek, ktoré sú neekologické a doba ich rozkladu vo voľnej prírode je približne tisíc rokov.

Reklama

Jeden z hlavných problémov v oblasti životného prostredia predstavuje produkcia emisií skleníkových plynov, hlavne oxidu uhličitého (CO2). Spoločnosť Billa deklaruje, že do roku 2022 vďaka rekonštrukcii kotolní či využívaniu odpadového tepla z chladiacich zariadení zníži vo svojich predajniach produkciu emisií CO2 o 30 percent. V novších predajniach už aktuálne využíva chladiace vitríny s takouto emisnou úsporou. Spoločnosť Lidl používa na výrobu elektrickej energie v siedmych svojich prevádzkach solárne panely, vďaka čomu zabránil vypusteniu približne 40 ton emisií do ovzdušia. Tesco uvádza, že vďaka úsiliu znižovať potravinový odpad v priebehu dvoch rokov odľahčilo životné prostredie o vyše 16-tisíc ton emisií CO2. Od roku 2013 stavia Kaufland všetky svoje obchody s rekuperáciou – spôsobom vetrania budov so spätným získavaním tepla. Používanie tejto technológie zabezpečuje úsporu takmer 1 700 ton emisií CO2 ročne.

Využívanie rekuperácie prináša aj úsporu v spotrebe elektrickej energie. Kaufland tak ročne usporí 8,1 milióna kilowatthodín elektriny. Zníženie spotreby elektrickej energie o 20 percent chcú zavádzaním nových technológií dosiahnuť Billa a Coop Jednota. LED osvetlenie vo svojich predajniach využívajú alebo plánujú využívať všetky oslovené spoločnosti. Billa, Tesco a Lidl zároveň uvádzajú, že ich predajne využívajú elektrickú energiu výlučne z obnoviteľných zdrojov.

Reklama

Na znižovaní dopadu prepravy tovarov na životné prostredie dbajú Tesco a Lidl. Tesco uviedlo, že všetky prepravy tovarov plánuje tak, aby boli čo najefektívnejšie a čo najmenej zaťažovali životné prostredie. Rovnaký prístup k preprave tovarov volí aj Lidl, ktorý zároveň uviedol, že na prepravu tovarov používa výlučne kamióny s kombinovaným pohonom na stlačený a skvapalnený zemný plyn, ktoré neprodukujú takmer žiadne emisie.

Oblasť elektromobility podporujú Lidl a Billa. Lidl vybudoval pred dvojicou svojich predajní nabíjacie stanice pre elektromobily, jednu stanicu zriadil aj pred svojim logistickým centrom v Seredi. Billa buduje nabíjacie stanice pre elektromobily od roku 2016. Aktuálne disponuje deviatimi stanicami, ktoré sú umiestnené pri predajniach reťazca. Zároveň zakúpila dva elektromobily, ktoré sú k dispozícií zamestnancom centrály.

Lid, Billa, Tesco a Kaufland uvádzajú, že sa intenzívne zaoberajú otázkou obalov, ktoré používajú na svojich produktoch, prípadne produktoch svojich privátnych značiek. Tesco a Lidl chcú do roku 2025 dosiahnuť stopercentnú recyklovateľnosť všetkých používaných obalov. Znižovanie využívania plastov a väčšiu recyklovateľnosť používaných obalov chce dosiahnuť aj Kaufland. Billa uvádza, že zmeny v oblasti obalovej politiky oznámi v blízkej budúcnosti. Coop Jednota zatiaľ informácie o zmenách týkajúcich sa obalov neposkytla. Zároveň však avizuje, že v druhej polovici roku predstaví ďalšie opatrenia týkajúce sa ochrany životného prostredia. Je teda pravdepodobné, že opatrenia budú súvisieť aj obalovou politikou.

Organizácia spojených národov (OSN) zaväzuje obchodné reťazce, aby do roku 2030 znížili množstvo vyprodukovaného potravinového odpadu o 50 percent. Zároveň obchodné reťazce zaväzuje k tomu, počas najbližšej dekády zapojili do darovania potravín všetky svoje prevádzky. Spoločnosť Tesco uviedla, že oba záväzky naplnila už v roku 2019, keď množstvo potravinového odpadu znížila o viac ako 50 percent a zároveň do darovania potravín zapojila všetkých 150 prevádzok na území Slovenska.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali