Obamovi poradcovia radia ústup amerických vojsk zo Sýrie

Obamovi poradcovia radia ústup amerických vojsk zo Sýrie

Washington 12. októbra 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Manuel Balce Ceneta)

 

Vysokopostavený bezpečnostný poradca amerického prezidenta Baracka Obamu odporúča odstúpiť od vojenského zásahu v Sýrii a opustiť požiadavky na pád Asada. Následkom toho by sa mala zlepšiť situácia obyvateľov a prisťahovalecká vlna do Európy by mala byť menšia

Na snímke americký prezident Barack Obama.
Na snímke americký prezident Barack Obama.

Vysokopostavený poradca Bieleho domu a člen Rady pre národnú bezpečnosť poradil americkému prezidentovi Barackovi Obamovi zmeniť stratégiu USA v Sýrii: Bloomberg hlási s odvolaním sa na anonymných úradníkov, ktorí tvrdia, že zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada nie je aktuálne vymáhateľné. Preto by Američania mali zrušiť svoj vojenský záväzok. Namiesto ďalších bômb by malo byť do stredu stratégie postavené obnovenie poriadku a zásobovanie obyvateľstva – a to by zastavilo masívne vlny utečencov z regiónu. Zdá sa, že Obama sa rozhodol ísť touto cestou: americký prezident zrušil vojenský program v objeme 500 miliónov dolárov, ktorého úlohou bolo cvičiť a zbrojiť sýrske teroristické skupiny, píše New York Times. Nezdá sa, že tento spôsob vedenia vojny bol veľmi úspešný: 54 Američanmi vyškolených bojovníkov bolo nedávno napadnutých a zajatých teroristickou organizáciou Jabhat al-Nurse, píše Guardian. Táto skupina bola financovaná z peňazí amerických daňových poplatníkov.

Reklama

V poslednej dobe došlo k obratu aj v EÚ: Brusel dúfa, že ruská intervencia bude slúžiť na de-eskaláciu situácie v Sýrii. Jean-Claude Juncker je za obnovu normálnych vzťahov s Ruskom. Obama (rovnako ako Josh Rogin a Eli Lakeová v ich analýze pre Bloomberg) je toho názoru, že ďalší vojenský zásah v Sýrii by mal za následok vysoký počet úmrtí a vysoké náklady. Obama je v tomto podporovaný americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym a veľvyslankyňou OSN Samanthou Powerovou. Powerová je uznávanou odborníčkou v odbore etnických čistiek. Pred rokmi napísala prácu o genocíde v Somálsku a je považovaná za obozretnú odporkyňu násilného riešenia konfliktov.

Bloomberg uviedol, že Rusi pripravili spojenectvo s Irakom a Iránom pred pár mesiacmi. Je úplne nepochopiteľné, prečo nebola americká vláda informovaná. V Kongrese začína tvrdá debata o možných zlyhaniach amerických tajných spravodajských služieb. Správa Bloomberg odhalila ďalší zaujímavý detail: agentúra píše, že CIA priamo podporuje bojové skupiny v Sýrii. Konkrétne skupina al-Ezzah Tajamu je menovaná ako partner CIA. Spravodajské služby a neokonzervatívci sa snažia zachovať si v tejto trápnej situácii tvár a hovoria, že Rusi nebojujú proti IS, ale proti organizáciám podporovaným americkou službou.

Reklama

Aj NATO má v tejto situácii na ruke zlé karty a teraz sa chce sústrediť na obranu EÚ. Tajomník Stoltenberg trochu pateticky uistil občanov krajín NATO, že NATO ich bude vždy chrániť. Krajiny NATO v EÚ sa však pravdepodobne budú orientovať na vyhlásenie Junckera: prezident EÚ povedal, že Spojené štáty by nemali naďalej “diktovať”, aký vzťah by mala mať Európska únia s Ruskom.

Neokonzervatívci tvrdia, že Rusi oklamali svet o skutočných zámeroch intervencie na Blízkom východe. Prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa teraz ponúka možnosť vyvrátiť tieto hlasy. V prípade, že ruský útok uspeje, Putin sa musí rýchlo prepnúť na politické riešenie. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a jeho americký náprotivok Kerry spolu rozprávali na túto tému vo štvrtok. Ešte pred útokom Rusi oznámili svoj zámer začať diplomatickú iniciatívu. To však v prvej fáze leteckých úderov nebolo viac diskutované.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali