Obamova nerozhodnosť naháňa strach nemeckému spojencovi

Obamova nerozhodnosť naháňa strach nemeckému spojencovi

Washington/Berlín 12. februára 2015 (HSP/russian.rt/Foto:TASR)

 

Nemecká kancelárka by bola pripravená podporiť rozhodnutie poslať zbrane na Ukrajinu, ak by to naozaj chcel americký prezident. Ale Barack Obama, ako už viackrát predtým, váha a Nemcom v tejto situácii neostáva nič iné ako “myslieť na seba,” tvrdí expert Fox News John Bolton

Fox News: Čo nakoniec podniknú Spojené štáty proti ruskej agresii na Ukrajine? Dokonca aj po zhoršení krízy je prezident Obama? podľa jeho slov, pred prijatím konečného rozhodnutia pripravený počkať na výsledok týchto rokovaní, od ktorých veľa záleží.

Reklama
Na archívnej snímke Vladimir Putin (vľavo) a Barack Obama

Barack Obama, prezident Spojených štátov: Je pravda, že som požiadal svoj ​​tím zvážiť všetky možnosti ak diplomatické snahy zlyhajú. K akým ešte prostriedkom sa môžeme uchýliť, aby sme zmenili názor pána Putina? Možnosť dodať smrtiace obranné zbrane – patrí medzi posudzované možnosti, ale ešte som neprijal konečné rozhodnutie.

Fox News: Nemecká kancelárka a prezident sa pred dvoma dňami predbežne vyjadrili k tejto téme. Otázka znela: Umožní dodávky zbraní Ukrajine s cieľom pomôcť brániť sa jej alebo nie?

Reklama

John Bolton: Nemyslím si. Nie som si istý, že rozumie tomu čo hovorí. Myslím si, že jeho komentáre to jasne naznačujú. Na začiatku hovoril: ak diplomatické úsilie, v konečnom dôsledku, nedosiahne úspech. No koľko času to bude trvať? Ak bude aj naďalej čakal, čo v skutočnosti zostane z Ukrajiny?

A potom hovorí, že zváži všetky možnosti, rovnako ako, keď prejednával možné varianty postupu v Sýrii, rôzne varianty ohľadne iránskeho jadrového programu – ale nejako extra to nepomohlo. A potom povedal, že preskúma variantu dodania smrteľných obranných zbraní, ale čo je to? Čo je to vôbec – smrtiaca obranná zbraň? Bude za takú považovaná  M-16? Existuje niečo ako obranný ručný granát?

V prípade, že zbraň je považovaná za smrtiacu tak môže byť rovnako obrannou alebo útočnou len v závislosti od toho na ktorej strane sa používa. Podobný zmätok z úst prezidenta Spojených štátov posilňuje Putina v Kremli a deprimuje Západnú Európu.

Fox News: Podľa môjho názoru, mal na mysli niečo oveľa vážnejšie, než dávky osobných ručných zbraní a prístrojov pre nočné videnie. Európania, aj Angela Merkelová, sa vyslovene odťahujú od tejto možnosti. Čoho sa tak boja Nemci?

John Bolton: Myslím si, že Nemci a Angela Merkelová  sú toho ideálnym príkladom – podporujú NATO, Ameriku a platí to najmä o ich kancelárke. Predpokladám, že sa obáva, ešte ďalších Obamových dvoch rokov vlády. Možno, že je pripravená prijať tvrdší postoj vo vzťahu k Putinovi, ale nevidí známky toho, že americké vedenie a prezident Obama je pripravený zaujať tvrdý postoj proti tejto vojenskej agresii na európskom kontinente.

Reklama

Preto, podľa všetkého, jej teraz nič neostáva, ako iba rozmýšľať o sebe. V prípade, že Spojené štáty nepreberú na seba vedúcu úlohu, bude to skutočne výhodným obchod pre Nemecko, to je všetko.

Fox News: Pýtali sa ho na “červenú líniu” ale neodpovedal. Ale niektorí poradcovia prezidenta a zástupcovia Demokratickej strany v kongrese vyvíjajú tlak na Obamu, aby poskytol pomoc Kyjevu. Ako tento tlak ovplyvňuje jeho rozhodnutia?

John Bolton: Myslím si, že v určitom okamihu môže ešte poskytnúť tieto smrtiace obranné zbrane, bez ohľadu na to čo sa môže stať. Horím túžbou sa dozvedieť, čo podľa jeho názoru tento termín v zahŕňa.

Ale ak je potrebné niečo urobiť, ale vy to robíte len na 20 percent dokonca s oneskorením šiestich mesiacov, nie je isté, že robíte krok správnym smerom. Myslím si, že Putinov konečný cieľ v tejto situácii je ešte stále nejasný. Ale podľa môjho názoru, po takejto mizernej reakcii zo strany Spojených štátov a NATO, bude pokračovať v snahe dosiahnuť tento cieľ, bez ohľadu na to, čo sa môže stať.

Neznepokojili ho ani uložené hospodárske sankcie. Samozrejme, že ho znepokojujú svetové ceny ropy. Ale v celej tejto situácii reakcia Západu – nie je jedným z hlavných faktorov, myslím si.

Reklama

Fox News: Zdá sa, že sankcie pracujú a ceny ropy zasadili zničujúcu ranu ruskej ekonomike. Práve včera to jasne povedal John McCain.

John McCain, americký senátor: Som proti vyslaniu čo i len jedného amerického vojaka do vojnovej zóny. Ale môžeme poslať spolu zo zariadením niekoľkých inštruktorov. Som proti vyslaniu vojsk, ale ani samotní Ukrajinci o to neprosia. Žiadajú poskytnúť zariadenia na obranu.

Fox News: Uvidíme, či ich dostanú. Teraz k otázke Iránu. Možno pomenovať túto otázku brvnom v oku, ktoré nevidíme? Využije Putin a možno i sám Irán tento problém na získanie času?

Na konci marca vyprší posledný termín na ukončenie rokovaní o iránskom jadrovom programe. To znamená, že zvyšných šesť alebo sedem týždňov si Rusko môže robiť čo sa mu zapáči. Zohráva iránska otázka nejakú rolu v ukrajinskej kríze?

John Bolton: Myslím si, že prezident sa snaží odkloniť od krízy na Ukrajine, pretože je posadnutý podpisom jadrovej dohody s Iránom. Myslím si, že to chce stihnúť ešte pred zasadnutím senátu na ktorom by sa mohlo hlasovať o sankciách proti Iránu.

Znamená to, že sa bude snažiť splniť úlohu z minulého roka a v marci uzavrieť politickú dohodu a všetky podrobnosti dohodnúť do júna. Nemyslím si, že to bude stačiť. Avšak, aby som bol úprimný, myslím, že prezident sa snaží udržať vývoj na ukrajinskom fronte, aby bol schopný prehovoriť Irán.

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali