Bratislava 5. mája 2015 (HSP/Foto:TASR-František Iván)
Debaty na margo bezpečnosti potravín neutíchajú. Napríklad: Únia hydinárov Slovenska už štyri roky upozorňuje na nízky podiel domáceho hydinového mäsa v školských jedálňach a na nízku kvalitu mäsa, ktoré konzumujú naše deti a mládež
Všetci tvrdia, že by sme mali viac používať domáce potraviny, ale… dovážame ich vo veľkom! Minulý týždeň Štátna veterinárna a potravinová správa SR informovala, že na Slovensko bol dovezený z Českej republiky výrobok – kuracie rezne zo stehna bez kosti hlbokozmrazené, u ktorého bola potvrdená prítomnosť Salmonella Enteritidis. Výrobok v množstve 1200 kg bol dovezený na Slovensko do skladu Sniežik s.r.o.
Opätovne sa potvrdilo, že dovážané hydinové mäso je sprevádzané každoročne viacerými škandálmi a je nižšej kvality ako mäso domáce. Alarmujúce je, že salmonelou nakazené poľské kuracie rezne skonzumovali predovšetkým deti v materských a základných školách.
Na základe opakujúcich sa afér so zahraničnými potravinami, ako aj na základe nízkeho podielu domáceho mäsa sa Únia hydinárov Slovenska rozhodla urobiť prieskum medzi školskými jedálňami v rámci celého Slovenska prostredníctvom dotazníka, ktorý im únia zaslala prostredníctvom mailu. V dotazníku, ktorý poslala približne tisícke škôl, ju zaujímali najmä otázky ohľadne verejného obstarávania a pôvodu hydinového mäsa, ako aj spokojnosti s ním. Odborníkov zaujímala otázka: vedia rodičia, aké hydinové mäso ponúkajú ich deťom v školských jedálňach?
Do prieskumu sa zapojili materské, základné a stredné školy zo všetkých krajov Slovenska. „Hydinu prostredníctvom systému verejného obstarávania nakupuje 49,6 % školských jedální, pričom s výsledkom verejného obstarávania je spokojných iba 45,1 %. Alarmujúce je, že iba 22,6 % jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Až 77,4 % jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania pre viac druhov potravín – najčastejšie spolu s mrazenými rybami a zeleninou. To dokazuje skutočnosť, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení. Toto dokazuje aj spôsob nákupu hydinového mäsa. Až 71,8 % hydinového mäsa dodávajú veľkoobchodné a distribučné firmy, čo je aj vzhľadom na nedávnu aféru alarmujúci stav. Iba 13,5 % jedální objednáva hydinové mäso priamo od spracovateľa hydiny,“ uvádza sa v správe Únie hydinárov Slovenska.
Slovenskí hydinári poukazujú na to, že hlavným kritériom pri zadávaní verejného obstarávania je najnižšia cena (34,5%), ostatné kritériá majú výrazne nižší podiel. „Z odpovedí školských jedální vyplýva, že až 67,4 % jedální varí zo slovenského hydinového mäsa, 16,5 % od zahraničných dodávateľov a 16,1 % od dodávateľov z rôznych krajín. Ale pravda je niekde úplne inde. Pretože od posledných 3 slovenských spracovateľov hydiny nakupuje mäso iba 18,6 % jedální. Zvyšných 48,8 % jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych tzv. prebaľovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami. S kvalitou hydinového mäsa je spokojných iba 35,4 % školských jedální. Povzbudzujúci je fakt, že o nákup hydinového mäsa od slovenských spracovateľov má záujem až 87,7 % školských jedální. Preto je potrebné, aby túto problematiku riešilo aj Ministerstvo školstva SR a najmä, aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách iba nákup slovenskej hydiny, ktorá je kvalitná, bezpečná, pod stálym veterinárnym dozorom, bez afér a najmä žiadaná,“ prízvukujú hydinári.
„Ministerstvo školstva chceme v priebehu mája informovať o výsledkoch nášho prieskumu. Na základe toho, že 87,7% škôl má záujem nakupovať slovenské hydinové mäso, budeme od MŠ SR požadovať prehodnotenie kritérií pri verejnom obstarávaní pre školy“, uviedol na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Slovenskí hydinári prízvukujú, že konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť našich detí. „Každé druhé dieťa trápi znížená imunita alebo alergie a vytvára sa u nich základ pre vznik rakoviny. Našim cieľom by malo byť, aby bola mladá generácia zdravá a aby boli aj deti spokojné so svojou stravou. Preto je potrebné apelovať na rodičov a predstaviteľov škôl, aby presadzovali zdravú stravu pre naše deti, teda kvalitnú a bezpečnú slovenskú hydinu. Veď základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality a zachovávať vlastnosti potravín tak, aby boli vhodné pre uspokojenie výživových potrieb stravníkov,“ zdôrazňuje sa v správe únie hydinárov.
Slovenskí hydinári podčiarkujú, že kvalitné slovenské mäso hydiny má v porovnaní s inými druhmi výhodné biologické a nutritívne vlastnosti. Má vysoký obsah celkových bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok a nízky obsah tukov, čo hrá veľmi dôležitú úlohu v prevencii tzv. civilizačných ochorení, ako sú srdcovo-cievne, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia, osteoporóza.
„Všetky tieto ochorenia sú významne ovplyvnené spôsobom výživy a životného štýlu. Bielkoviny z hydiny sú kvalitné, dobre a ľahko využiteľné a jednotlivé aminokyseliny vrátane esenciálnych sú prítomné v optimálnom pomere. Kvalita bielkoviny sa posudzuje podľa stupňa využiteľnosti pričom bielkovina slepačieho vajca slúži ako kritérium, pretože ju vie organizmus zúžitkovať na 100%. Bielkovina z hovädzieho mäsa je v organizme využitá na 68%, zo sóje na 26%, ale z kuracieho mäsa až na 96%,“ uvádza sa v správe.
Odborníci hydinárskej únie prízvukujú, že v modernej výžive je kladne hodnotený aj nízky obsah tuku. „V kuracom stehne sa nachádza 3g tuku v 100g jedlého podielu a v prsnej svalovine dokonca len 0,9g. Pre ilustráciu: hovädzie stehno obsahuje cca 8g a bravčové 15g v 100g. Navyše v hydine treba kladne hodnotiť zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Mäso z hydiny obsahuje málo cholesterolu, v priemere len 0,07g. Aj pre tieto benefity sa mäso z hydiny využíva v liečebnom diétnom systéme,“ zdôrazňujú.
Odborníci Únie hydinárov Slovenska pripomínajú, že hydinové mäso je aj dobrým zdrojom minerálnych látok – draslíka, horčíka, ale aj fosforu a vápnika. „Tieto dva vzájomne sa doplňujúce minerály sú dôležité hlavne v detskom veku pre výstavbu kostry a zubov, ktorým zabezpečujú pevnosť. Vápnik plní svoju úlohu aj v procese zrážania krvi či prevencii civilizačných ochorení. Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú k širokému uplatneniu v liečebných diétach, vrátane redukčných,“ hovorí sa v závere správy Únie hydinárov Slovenska.
eu