NRSR: Vyraďovať neexistujúce autá bude možné na základe čestného prehlásenia

NRSR: Vyraďovať neexistujúce autá bude možné na základe čestného prehlásenia

Bratislava 26. júna (TASR) – Držitelia neexistujúcich vozidiel budú môcť od septembra dosiahnuť ich vyradenie z evidencie na základe čestného prehlásenia, že ich autá už neexistujú. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Jaroslava Bašku a Róberta Puciho, ktorú dnes 90 hlasmi schválili členovia snemovne.

V súčasnosti nie je možné staré auto, ktoré už fyzicky neexistuje, vyradiť z evidencie, pretože majiteľ nevie preukázať, ako naložil s týmto vozidlom, ktoré podľa jeho tvrdenia už neexistuje. Na riešenie situácie platilo v roku 2009 osemmesačné prechodné obdobie, ktoré vtedy využilo 64.000 vlastníkov starých áut. "V súčasnosti podali občania na políciu v tejto súvislosti približne 4500 podnetov, ktoré sa týkali otázky vyradenia neexistujúceho vozidla. Je predpoklad, že existuje väčšia skupina občanov, ktorí chcú takéto neexistujúce vozidlo vyradiť z evidencie," myslia si Baška a Puci.

Ich návrh teda dáva možnosť odhlásenia vozidla z evidencie na základe podaného vysvetlenia a čestného prehlásenia pre Obvodný úrad životného prostredia, že vozidlo fyzicky neexistuje. Takýto krok však nebude zadarmo. Majiteľ bude musieť najskôr zaplatiť príspevok do Environmentálneho fondu, a to 50, 100 alebo 150 eur v závislosti od dátumu prvej evidencie tohto vozidla s tým, že čím je starší, tým menej bude platiť.

Po uhradení príspevku bude môcť držiteľ požiadať obvodný úrad životného prostredia o vydanie potvrdenia o neexistencii tohto starého vozidla, ktorý potrebuje na jeho vyradenie z evidencie. Novela časové obmedzenie na tieto úkony na rozdiel od predchádzajúcich "amnestií" nemá.

Reklama

Možnosť vyradiť neexistujúce autá na základe čestného prehlásenia presadil ešte za vlády Ivety Radičovej vtedajší poslanec za SaS Jaroslav Suja. Prezident Ivan Gašparovič však právnu normu parlamentu vrátil. Hlava štátu totiž v roku 2011 videla pri používaní čestných vyhlásení riziko. Podľa Gašparoviča bolo možné, že sa takto vyradené vozidlá z evidencie budú aj naďalej používať bez príslušných technických kontrol, prípadne sa demontujú na neautorizovaných šrotoviskách. Upozornil tiež na hrozbu uprednostnenia iných hľadísk pred ekologickým riešením autorizovaného spracovania starých vozidiel. Parlament vtedy prezidentovi vyhovel a jeho pripomienku hlasmi všetkých poslancov až na SaS, Pavla Hrušovského (KDH) a Igora Matoviča (vtedy nezaradený) schválil.

Baška v súčasnosti ale tvrdí, že jeho návrh je oproti Sujovmu zásadne iný, keďže obsahuje aj povinnosť držiteľa zaplatiť poplatok do Environmentálneho fondu, čím sa vykryje záťaž na životné prostredie, s ktorou bol "zánik" jeho auta spojený. Baška už nezdieľa vtedajšiu prezidentovu obavu, že takto vyradené vozidlá z evidencie bude možné aj naďalej používať bez príslušných technických kontrol, prípadne sa demontujú na neautorizovaných šrotoviskách. "To sa predsa môže stať aj dnes. Aj dnes môže majiteľ auto odhlásiť, odovzdá značky a čo s ním potom robí, to je na ňom," uzavrel Baška.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali