Národná rada odhlasovala učiteľom päťpercenté zvýšenie taríf, nepedagógom však nie!

Národná rada odhlasovala učiteľom päťpercenté zvýšenie taríf, nepedagógom však nie!

Bratislava 13. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Hrozí, že nepedagogickí zamestnanci obídu naprázdno

Platové tarify učiteľov a odborných zamestnancov školstva od budúceho roka vzrastú o päť percent. Vyplýva to zo zákona o štátnom rozpočte, ktorý dnes schválili poslanci NR SR. O rovnaké percento si majú prilepšiť aj nepedagogickí zamestnanci, prostriedky na toto zvýšenie však nepôjdu do taríf, ale cez normatívy.

Reklama
Na snímke predkladateľ novely a predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Daniel Duchoň (vpravo)

Napriek pozitívnemu návrhu smerom k platom na školách, ale pedagogická obec nielenže nejasá, ale ani potichu netlieska. Navýšenie tarifných prostriedkov o päť percent však vôbec nemusí znamenať, že ich kuchárky, upratovačky, školníci uvidia na svojich výplatných páskach. Na to už upozorňovali viackrát zamestnanci školstva vedenie rezortu financií v súvislosti s priemernými mzdami definovanými ministerstvom a skutočnými mzdami, ako ich zachycujú daňové štatistiky. 10-12% normatívnych finančných prostriedkov určených na mzdy sa totiž dosiaľ vždy rozplynulo v rezervných a kapitálových nákladoch. S výnimkou tarifných platov totiž tieto peniaze nemusia byť účelovo viazané a tak ich jednotliví zriaďovatelia a samosprávy mohli využiť na iný účel. Nepedagogickí zamestnanci školstva na to upozorňovali, ale v spore medzi školstvom a samosprávami sa poslanci Smeru rozhodli nakŕmiť tou istotou ovcou obe strany – nepedagógom sľúbili viac percent, reálne však tieto peniaze obdrží samospráva a riaditelia škôl, ktorí o ich použití rozhodnú podľa uváženia.

 

Reklama

Päť percent bude. “Nič” z návrhu novely vypustili

Zvýšenie taríf učiteľov a odborných zamestnancov presadil do zákona roka cez pozmeňujúci návrh predseda finančného a rozpočtového výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). V jeho materiáli sa uvádza, že platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov sa od 1. januára 2013 zvýšia o päť percent, ak sa v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2013 nedohodne inak. Pôvodný pozmeňujúci návrh k rozpočtu hovoril, že učitelia dostanú päť percent alebo nič. Zvýšenie platov nemôžu očakávať hasiči, záchranári či policajti. “Funkčné platy príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Národného bezpečnostného úradu a colníkov sa v roku 2013 zvýšia o nula percent,” uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Opozícia navrhovala dvakrát po piatich percentách a Novotný našiel aj zdroje

Iný postup navrhol podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý chcel zvýšiť platy učiteľov a odborných zamestnancov v školstve o päť percent v januári 2013 a o ďalších päť percent od júla 2013. Opozičný poslanec však nechcel týmto opatrením navýšiť hotovostný deficit, ale potrebných 31 miliónov eur získať z iných kapitol štátneho rozpočtu. Malo ísť o zrušenie výstavby ďalšej budovy pre ministerstvo zahraničných vecí v hodnote 3,4 milióna eur, ako aj zníženie rezervy predsedu vlády o milión eur, zlúčenie rezervy vlády a rezervy na realizáciu súdnych a exekučných rozhodnutí a ich zníženie o 50 percent, čo je asi 7,5 milióna eur.

Reklama

Ďalšie peniaze ponúkal znížením transferu štátu do Sociálnej poisťovne, čo by prinieslo 12,5 milióna eur. Počítal aj so znížením zamestnancov regionálneho školstva o pol percenta, čo by prinieslo asi 6,5 milióna eur. Dovedna tak Novotný ponúkal 30,9 milióna eur.

 

Kažimír chce, aby samosprávy z platov nebrali. Obce sa sťažujú

Hrubé mzdy učiteľov by v budúcom roku mali oproti tomuto roku podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) stúpnuť o 11,2 percenta. “S istotou môžem potvrdiť, že jednak legislatívne predpoklady, ktoré vytvorila vláda, jednak zdroje, ktoré sú vytvorené v štátnom rozpočte, vytvoria predpoklady, aby priemerná mzda učiteľov v budúcom roku stúpla o 94 eur na 934 eur,” vyhlásil minulý týždeň Kažimír. Okrem päťpercentného zvýšenia tarifných platov má platy učiteľov navýšiť tiež zmenené nariadenie vlády, ktoré samosprávam nariaďuje dávať celú čiastku mzdového normatívu školám na platy.

Proti danému nariadeniu vlády sa však už samosprávy podali sťažnosť, že zasahuje do ich kompetencií. Ak sa ministrovi financií podarí napokon obhájiť svoju pozíciu, na platy školských zamestnancov budú môcť siahnuť už len samotní riaditelia škôl.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali