Špinavé prachy, sex, politika… Podľa Freša môže Gorila otriasť celou érou politiky, Galko odhaľuje, koľko skrýva Smer

Špinavé prachy, sex, politika… Podľa Freša môže Gorila otriasť celou érou politiky, Galko odhaľuje, koľko skrýva Smer

Bratislava 8. februára (TASR/HSP – Ilustrácia HSP)

 

Gorila má v sebe potenciál otriasť celou jednou érou

Kauza Gorila má v sebe potenciál otriasť celou jednou érou a je to najlepšie zostavená uniknutá spisba, aká sa pripisuje práci tajných služieb nielen u nás, ale za posledné roky aj v širokom svete. V dnešnej rozprave k správe o vyšetrovaní kauzy Gorila to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Reklama

“Patrím medzi ľudí, ktorý spis čítali celý. Tak výrazný dokument som si nevedel predstaviť ani v najdivokejšom sne. Špinavé prachy, sex, politika, autenticky znejúce repliky, všetko namiešané tak, aby si aj nezaujatý čitateľ prišiel na svoje,” povedal Frešo.

Podľa jeho slov si dnes nikto nedovolí verejne spochybniť, že je to od prvého do posledného písmenka autentický materiál. “Pritom stále existuje slušná pravdepodobnosť, že to tak nie je, teda, že ide o kompilát a skladačku reality a autorskej imaginácie. Jediný, vysokopostavený politik s priamym prístupom k najdiskrétnejším informáciám, ktorý nemal žiaden osobný alebo politický záujem Gorilu zneužívať, bola premiérka Iveta Radičová. Tá povedala, že veľká časť z dokumentu je čistá beletria a spravodajská hra,” pripomenul Frešo.

Reklama

 

Prešľapovanie na mieste, hoci od protestov prešiel rok

Lídrovi SDKÚ-DS sa ale nepáči, že od protestov na námestiach prešiel rok a stále prešľapujeme na mieste. “Vyšetrujeme, ale stále bez hmatateľného výsledku. Najdôležitejšia otázka je, čo je tam pravda. Priebežné informácie o postupe vyšetrovania v parlamente, to isto nie je postup, akým sa dozvieme, čo z napísaného je pravda. Sú aj politici, ktorí si na tomto spise budujú politickú kariéru a vyhovuje im, že to nemá koniec,” myslí si.

Podľa Freša nejde len o to, či Robert Fico bol v konšpiračnom byte, alebo nie, aj keď to považuje za dôležitú otázku. “Sú tu aj otázky, prečo sa vyšetrovaniu začalo dariť až po tom, ako všetko prasklo. Ktorí výkonní ľudia boli za vyšetrovanie zodpovední predtým a čo im bránilo?” pýtal sa. Frešo je presvedčený, že vždy budú politici, ktorí podľahnú pokušeniu. “Na potieranie korupcie nemáme nič účinnejšie, okrem bezpečnostných orgánov a tie musia priniesť výsledky. Prídeme s riešením, ktoré umožní parlamentu vidieť viac do toho, ako vyšetrovanie prebieha,” avizoval.

Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) súhlasil s Frešom len v tom, že kauza môže byť zmesou poloprávd a lží. “Mali by ste sa ale pýtať vašich spolustraníkov, či v byte boli, prečo tam boli a prečo sú spomínaní. Mal by vystúpiť Mikuláš Dzurinda a ako vtedajší premiér povedať, aké má on informácie,” apeloval Martvoň. Za zaujímavý fakt označil, že s ľuďmi, ktorí sú v spise spomínaní, Frešo bežne robí spoločné tlačovky a objíma sa. “Tvárite sa, ako by sa nič nedialo. Vodu kážete a víno pijete,” dodal.

Reklama

Poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS) následne predložil návrh na rozšírenie uznesenia k správe o vyšetrovaní kauzy gorila. Podľa neho by mal minister vnútra do 30. júna predložiť NR SR správu o priebehu vyšetrovania kauzy Gorila orgánmi policajného zboru od roku 2006 do roku 2012. “Vrátane dôvodov, prečo v tomto období nedospeli k výsledkom, ktoré by umožnili trestné stíhanie respektíve obvinenia konkrétnych osôb,” doplnil Fedor. Je totiž podľa neho nutné riadne vyšetriť samotné vyšetrovanie tohto prípadu.

 

Vypustili ste na nás celú tlupu goríl, odkázal Galko Smeru

Vládny Smer-SD za deväť mesiacov svojej vlády vypustil na Slovensko celú tlupu goríl a nič proti tomu nerobí. Namiesto nápravy len obhajuje biznisy a kľučkuje pred obvineniami. V rozprave k správe o stave vyšetrovania kauzy Gorila to dnes v NR SR vyhlásil podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko. Zároveň odporučil ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), aby svojimi neformálnymi vyjadreniami o tom, že kauza Gorila sa Smeru-SD netýka, nezasahoval do vyšetrovania.

“Môžete tisíckrát verklíkovať, že sa vás Gorila netýka, ale ja vám budem tisíckrát opakovať, že sa vás týka,” odkázal ministrovi a celému Smeru-SD Galko. Poukázal na tzv. vývoj mobilného radiačného laboratória za 636.000 eur na ministerstve hospodárstva či “nepotrebný monitoring Bytovej agentúry ministerstva obrany s neuveriteľným počtom kľúčových slov až 12 za 960 eur mesačne objednaný u bývalej smeráckej hovorkyne”. Spýtal sa, či toto nie sú bratanci a sesternice gorily.

Reklama

Pripomenul aj reklamnú kampaň na predaj českých sladkovodných rýb na ministerstve pôdohospodárstva, nákup reklamných a marketingových služieb pre Tipos za 4,76 milióna eur, nákup dvoch luxusných aerotaxíkov “pre ministra obrany a jeho suitu” za 9,8 milióna eur “na priamo bez súťaže cez sprostredkovateľa sídliaceho niekde v zubnej ambulancii”. “Nie je toto celá gorilia rodinka?” obrátil sa Galko na poslancov Smeru-SD a predkladateľa správy Kaliňáka.

 

Bol v byte, pil “colu” so šéfom Penty?

Liberál je presvedčený, že verejnosť má právo vedieť, či bol premiér Robert Fico (Smer-SD) v konšpiračnom byte na Vazovovej a pil colu s finančníkom Jaroslavom Haščákom a či sa robili dohody ohľadom financovania kampane Smeru-SD. “Ľudia na Slovensku majú právo nielen vedieť, ako sa narábalo so štátnym majetkom za vlády Mikuláša Dzurindu, ale majú právo vedieť aj to, aké záväzky vtedy mohli vzniknúť Smeru voči finančným skupinám. Či dnešné nezmyselné vykúpenie Dôvery nie je práve napĺňaním takéhoto záväzku,” uviedol Galko.

Ľudia to podľa neho majú právo vedieť preto, že “muž s colou, ktorý vie zohnať peniaze vlastnou hlavou, sa stal symbolom toho najhoršieho, čo sa kedy objavilo v slovenskej partokracii”. Galko ďalej poznamenal, že zo správy o vyšetrovaní Gorily sa verejnosť takmer nič nedozvedela okrem toho, že bolo vypočutých 30 svedkov. Chýbajú mu však medzi nimi Anna Bubeníková či Jirko Malchárek, jedni z hlavných aktérov spisu Gorila. “Pani Bubeníková asi nemá čas, lebo je mimo Slovenska. A pán Malchárek zrejme nemá čas na nejaké výsluchy, lebo sa zaoberá prepožičiavaním luxusných limuzín úradníkom na ministerstve školstva, ktoré vedie nominant Smeru Čaplovič,” zamyslel sa Galko.

 

Galko Kaliňákovi: Ako minister vnútra zasahujete/maríte vyšetrovanie Gorily?

Exminister obrany súhlasí, že do prebiehajúceho vyšetrovania by sa nemalo zasahovať a nemal by to robiť ani minister vnútra Kaliňák. “Tvrdíte, že Gorila nemá nič spoločné so Smerom. Som presvedčený, že ako minister vnútra takýmito neformálnymi usmerneniami zasahujete zvonka do práce vyšetrovacieho tímu. A chcem vás vyzvať, aby ste svojimi výrokmi nevyvolávali podozrenie, že zasahujete či rovno maríte vyšetrovanie Gorily,” obrátil sa na Kaliňáka Galko.

“Na vašom mieste by som sa schoval do myšacej diery a nevykrikoval. Vy svojimi vystúpeniami zasahujete do vyšetrovania. Ak chce niekto naozaj vyšetriť kauzu Gorila a nechce do neho zasahovať, tak je to minister Kaliňák,” reagoval poslanec Smeru-SD Viliam Jasaň, podľa ktorého Galko nemá právo vykrikovať vzhľadom na jeho pôsobenie v rezorte obrany v minulom volebnom období.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali