Ficov kabinet predkladá do parlamentu nový štátny rozpočet. Úplne sa kvôli nemu rozbije daňový systém

Ficov kabinet predkladá do parlamentu nový štátny rozpočet. Úplne sa kvôli nemu rozbije daňový systém
Fotografia zobrazuje predsedu vlády SR Roberta Fica (vľavo) a podpredsedu vlády a ministra financií Petra Kažimíra (vpravo)

Bratislava 25. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V utorok sa bude rokovať o rozpočte

Prvý rozpočet druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) čaká posledná skúška. Po jeho schválení vo vláde a ceste parlamentnými výbormi ho na stôl dostanú poslanci v snemovni. Zákon roka je súčasťou programu 11. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok 27. novembra.

Reklama

 

Opozícia vníma rozpočet najmä cez zhoršenie podnikateľského prostredia

Reklama

Premiér Fico ho v októbri označil za absolútne reálny a vychádzajúci z momentálnych možností, ktoré Slovensko má. Opozícia si myslí opak. “Tento rozpočet robí zo Slovenska najhoršie miesto na podnikanie medzi krajinami V4,” povedal podpredseda finančného výboru Jozef Kollár (SaS). Fatálne zlým rozhodnutím vlády bolo podľa neho rušiť rovnú daň, znížiť odvody do druhého piliera či prijať “socialistický” Zákonník práce.

 

Schodok by mal klesnúť na 2,9 percenta HDP

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má podľa vládneho návrhu na budúci rok klesnúť o 616 miliónov eur na 3,059 miliardy eur. Na tento rok je naplánovaný schodok v sume 3,675 miliardy eur. Príjmy štátu by mali oproti tomuto roku vzrásť o 552 miliónov eur na 14,177 miliardy eur. Naopak, výdavky sú naplánované nižšie o 65 miliónov eur a dosiahnu tak 17,235 miliardy eur. Rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky je zostavený tak, aby deficit v budúcom roku dosiahol 2,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2014 na úrovni 2,4 percenta a v roku 2015 vo výške 1,9 percenta HDP.

Ešte pred rokovaním o rozpočte, ktorý je na programe ako 15. bod schôdze, sa bude hovoriť aj o návrhu novely zákona o dani z príjmov. Právna norma zvyšuje daň z príjmov fyzických aj právnických osôb. Právnickým osobám sa má podľa návrhu z dielne ministerstva financií od budúceho roka plošne zvýšiť sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 na 23 percent, vybraným fyzickým osobám zase zdanenie vzrastie z 19 na 25 percent.

Reklama

Socialistická vláda, akú máme teraz, nemôže ani inak fungovať. Jej túžba po prerozdeľovaní vedie k tomu, že ľuďom viac väzme, aby mohla viac rozdeliť. Rozbije daňový systém, ktorý bol prehľadný a nepodnecoval  k špekuláciám v mene vyššieho výberu daní od niektorých príjmových skupín.

Ale realita nefunguje tak, ako sa kreslí graf o príjmoch na papieri. Už teraz nie práve najnižšie, ale ešte akceptovateľné dane, sa zvýšia na úroveň, keď už nebudú prijateľné a budú podnecovať k špekuláciám a zatajovaniu príjmu. Pravdepodobnejší preto, ako vyšší výber dane, je scenár, keď sa výber dane zníži a očakávaných 552 miliónov eur, ktoré vláda do pokladnice očakáva naviac, tam neprídu, práve naopak, budú ešte chýbať.

Po novom sa má tiež obmedziť možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne.

 

Navrhnuté sú aj populistické daňové opatrenia

Reklama

Navrhnuté sú aj populistické daňové opatrenia v podobe dodatočnej osobitnej sadzby dane vo výške päť percent pre vybraných ústavných činiteľov, ako sú poslanci, členovia vlády či prezident.

Štátne peniaze má ušetriť návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov. Keďže je právna norma len v prvom čítaní, vláda navrhla skrátené konanie tak, aby mohla byť účinná od januára. Zároveň padla dohoda, že cez pozmeňujúci návrh bude do návrhu vložené aj zmrazenie valorizácie platov sudcov.

 

Prejednávať sa budú aj prezidentom vrátené zákony

Na úvod schôdze sa bude hovoriť o dvoch zákonoch, ktoré parlamentu vrátil prezident SR Ivan Gašparovič. Ide o novelu zákona o meste Bratislava, ktorá má posilniť kompetencie primátora metropoly, a novelu zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, podľa ktorej prijímanie zákonov či schvaľovanie medzinárodných zmlúv parlamentom nebude môcť byť vnímané ako nezákonná činnosť. V súčasnosti čelí NR SR niekoľkým stámiliónovým žalobám za zákony, ktoré poslanci prijali.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec čelí nielen opozícii, ale aj nespokojnosti v radoch súdnictva. Zhromaždenie zamestnancov súdov sa konalo vo štvrtok 22. novembra 2012

Opoziční poslanci sa zase pokúsia odvolať Borca

Ako 42. bod programu je zaradený návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Opozícia ho chcela odvolávať na mimoriadnej schôdzi, no pre nedôslednosť opozičných poslancov, ktorí si ani  nedali námahu prísť do práce a obštrukciu Smeru, ktorý svojou neúčasťou vlastne hlasoval za Borca, sa ani po štyroch pokusoch nebola snemovňa uznášaniaschopná a rokovanie sa nekonalo.

 

Voliť sa budú šéfovia NKÚ a Ústavu pamäti národa

Reklama

Poslanci 11. decembra opätovne pristúpia k voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a dvoch podpredsedov. Poslanci môžu návrhy na kandidátov podať najneskôr do 30. novembra do 16. hodiny. Premiér niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Napriek tomu, že mala spoločného kandidáta, ktorým bol Kamil Krnáč (SaS), nepodarilo sa ho v parlamente dvakrát zvoliť. SaS aktuálne nominovalo Vladimíra Klimeša, ktorému deklarujú podporu všetky opozičné strany.

V rámci 80-bodového programu sa tiež bude voliť šéf Ústavu pamäti národa (kandidujú František Mikloško s podporou KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd a Michal Dzurjanin s podporou SaS) a členovia Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali