Nový most cez Hornád opäť spojil Kechnec a maďarský Abaújvár

Nový most cez Hornád opäť spojil Kechnec a maďarský Abaújvár

Kechnec 16. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Oba brehy rieky teraz spája železobetónová konštrukcia, celková dĺžka mosta je 72 metrov

Nový cestný most cez rieku Hornád po 71 rokoch opäť spojil obce Kechnec v okrese Košice okolie a Abaújvár v Maďarsku. Slávnostne ho dnes otvorili spolu s prístupovými cestami. Pôvodný drevený most na tomto mieste bol zničený počas druhej svetovej vojny.

Reklama
Slávnostné otvorenie mostu ponad rieku Hornád a cestného hraničného priechodu medzi maďarskou príhraničnou obcou Abaújvár a Kechnec na slovenskej strane sa uskutočnilo 16. decembra 2015 v obci Kechnec. Na snímke nový most ponad rieku Hornád
Slávnostné otvorenie mostu ponad rieku Hornád a cestného hraničného priechodu medzi maďarskou príhraničnou obcou Abaújvár a Kechnec na slovenskej strane sa uskutočnilo 16. decembra 2015 v obci Kechnec. Na snímke nový most ponad rieku Hornád

Oba brehy rieky teraz spája železobetónová konštrukcia, celková dĺžka mosta je 72 metrov. Projektové náklady predstavujú 4,2 milióna eur. Z toho 85 % tvorí príspevok z eurofondov, desať percent poskytli vlády oboch krajín a zvyšných päť percent obe samosprávy.

“Týmto mostom sa dostali obce a ľudia na oboch stranách hranice k sebe bližšie, zjednoduší to riešenie ich každodenných starostí a oživí sa spolupráca v rôznych oblastiach. Treba vedieť aj to, že v Abaújvári je 60 % obyvateľov zo Slovenska. Sú to mladé rodiny, ktoré si takto z dôvodov najmä finančných vyriešili bytovú otázku,” priblížil starosta Kechneca Jozef Konkoly. Obchádzka medzi obcami predtým podľa neho predstavovala navyše 17 kilometrov. Mostom sa zrýchli aj doprava ľudí dochádzajúcich za prácou do priemyselného parku v Kechneci z okolitých obcí, ako sú Trstené pri Hornáde, Skároš, Čaňa, Vyšná či Nižná Myšľa.

Reklama

Aj starosta Abaújváru Tamás Sivák zdôraznil prínos nového spojenia. “Je to most nových možností – kultúrnych, rodinných, priateľských, možností, ktoré môžu prehĺbiť vzájomné vzťahy. Veríme, že to pomôže aj pri znižovaní nezamestnanosti,” konštatoval.

Nová cesta, ktorá začína v obci Abaújvár, pokračuje cez poľnohospodársky nevyužívané pozemky k štátnej hranici, ktorú tvorí rieka Hornád. Na most sa pripája komunikácia s asfaltovým krytím na území Slovenska dlhá takmer kilometer s pokračovaním až do Kechneca. Myšlienkou na znovupostavenie mosta sa začali zaoberať starostovia oboch obcí ešte na prelome milénia. Slávnostné začatie stavby bolo 22. mája tohto roku.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali