Novinár Pratasevič je po zadržaní údajne v kritickom stave

Novinár Pratasevič je po zadržaní údajne v kritickom stave

Minsk 24. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Euroradio via AP,ONLINER.BY via AP,Andrei Stasevich/Pool Photo via AP)

 

Zadržaný bieloruský novinár a aktivista Raman Pratasevič je pre problémy so srdcom v kritickom stave v nemocnici. S odvolaním sa na jeho matku to v pondelok na Twitteri uviedol Tadeusz Giczan, šéfredaktor komunikačného kanálu Nexta Live, ktorý funguje v rámci sociálnej sieti Telegram

Raman Pratasevič
Na snímke bieloruský novinár a opozičný aktivista Raman Pratasevič

Bieloruské letecké úrady v pondelok oznámili, že lietadlo spoločnosti Raynair smerujúce z Atén do Vilniusu bolo nútené pristáť v nedeľu v Minsku po prijatí správy údajne od palestínskeho hnutia Hamas, že na palube je bomba. Po pristátí úrady zatkli novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča (26), ktorý bol na palube. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel nijaký podozrivý predmet.

Reklama

Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdili. EÚ navyše pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami.

 

Reklama
Pasažieri opísali dianie v lietadle, ktoré bolo nútené pristáť v Minsku

Pasažieri letu spoločnosti Ryanair, ktorý bol v nedeľu nútený pristáť v bieloruskom Minsku, opísali situáciu na palube po tom, ako lietadlo bez vysvetlenia zmenilo smer. Píše o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Pratasevič
Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Pratasevič, na letisku v Minsku 23. mája 2021

Pilot lietadla podľa BBC oznámil zmenu smeru letu z mimoriadnych dôvodov. Bližšie informácie však neposkytol.

“Všetci na palube sme spanikárili, pretože sme si mysleli, že havarujeme,” povedala jedna z pasažierok. Lietadlo podľa jej slov zmenilo výšku veľmi “drasticky”.

Bieloruské úrady oznámili, že lietadlo muselo zmeniť smer z dôvodu bombovej hrozby. Tieto tvrdenia sa však ukázali ako nepravdivé.

Jeden litovský pasažier, označený ako Mantas, povedal, že po oznámení pilota o zmene smeru sa Pratasevič postavil a otvoril batožinový priestor v kabíne lietadla nad svojím sedadlom.

Reklama

“Vybral batožinu a snažil sa veci rozdeliť, počítač dal svojej priateľke,” povedal pasažier.

Mantas podľa svojich slov videl, ako bezpečnostná služba na letisku Pratasevičovu batožinu prehľadáva pomocou služobného psa.

Ďalší pasažier uviedol, že úrady pri zatýkaní novinára použili fyzickú silu. Pratasevič podľa viacerých pasažierov vyzeral vystrašene.

Zvyšní pasažieri z paluby lietadla zostali na letisku v Minsku niekoľko hodín, zatiaľ čo úrady preverovali ich batožinu a doklady, píše BBC. Lietadlo nakoniec pristálo vo Vilniuse približne o 21.30 h (20.30 h SELČ).

 

Reklama
Centrum Viasna uznalo novinára zadržaného Prataseviča ako politického väzňa

Bieloruského novinára Ramana Prataseviča, ktorý bol zadržaný 23. mája po vynútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, uznali za politického väzňa. Podľa agentúry Interfax o tom v pondelok informovalo bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna.

Podľa neho Pratasevičovo verejné účinkovanie nie je ničím iným ako realizáciou slobôd zaručených tak ústavou Bieloruskej republiky, ako aj medzinárodným právom v oblasti ľudských práv. Viasna spresnila, že ide o slobodu vyhľadávať a šíriť informácie, či vyjadrovať svoj názor.

Viasna vo svojom vyhlásení žiada okamžité prepustenie Prataseviča a všetkých občanov Ruska a Bieloruska zadržaných v dôsledku pristátia letu Atény-Vilnius na letisku v Minsku.

Pokiaľ ide o zadržaných občanov Ruska, v médiách sa objavila informácia, že spolu s Pratasevičom bola zadržaná aj jeho priateľka, ktorá je občiankou Ruskej federácie. Ruské veľvyslanectvo v Minsku oznámilo, že správu o zadržaní Rusky preveruje.

Prataseviča (26) spolu so Sciapanom Pucilom (22), druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradilo vlani v novembri Bielorusko na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti.

Úrady tak urobili na základe predošlých obvinení, že obaja mladí muži sa podieľali na organizovaní hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

 

Médiá v Bielorusku nebudú smieť pokrývať nepovolené zhromaždenia v reálnom čase

Úradujúci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podpísal zmeny a dodatky k zákonu o hromadných podujatiach, ktorým sa novinárom – okrem iného – zakazuje, aby v reálnom čase prinášali spravodajstvo z úradmi nepovolených verejných zhromaždení.

Okrem toho Lukašenko podpísal aj zákon, ktorým sa zakazujú finančné zbierky na zaplatenie pokút vyrubených v správnom konaní účastníkom nepovolených zhromaždení. V pondelok o tom informoval spravodajský portál Meduza.io.

Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko

Podľa novely zákona “novinárom sa pri výkone ich povolania zakazuje pôsobiť ako organizátori alebo účastníci masových podujatí”.

Reklama

Takéto podujatia sa okrem toho smú konať len s povolením príslušných úradov a zavádza sa zákaz vysielať z nich prenos v reálnom čase s cieľom ich popularizácie alebo propagácie.

Meduza.io dodala, že Lukašenko zároveň podpísal novely zákona o masmédiách, ktoré okrem iného zakazujú médiám zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky týkajúcich sa spoločensko-politickej situácie a uskutočnených bez získania potrebnej úradnej akreditácie.

Podľa novely zákona nie je dovolené ani uverejňovať hypertextové odkazy na správy a materiály obsahujúce informácie, ktorých šírenie je zakázané.

Zákon okrem iného v súčasnosti zakazuje cudzincom, osobám bez štátnej príslušnosti, zahraničným právnickým osobám a právnickým osobám so zahraničnou účasťou stať sa zakladateľmi masmédií, a to “bez ohľadu na čas ich vzniku,” informovala agentúra BelTA.

Tieto zmeny nadobudnú platnosť mesiac po ich zverejnení v oficiálnom vestníku.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali