Nová grécka vláda premiéra Tsiprasa sa zišla na prvom zasadnutí

Nová grécka vláda premiéra Tsiprasa sa zišla na prvom zasadnutí

Atény 28. januára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Premiér Tsipras dnes členom svojho kabinetu povedal, že Grécko sa nemusí obávať platobnej neschopnosti kvôli svojim nesplateným dlhom

Nová grécka vláda pod vedením premiéra Alexisa Tsiprasa, lídra ľavicovej koalície Syriza, sa dnes zišla na svojom prvom zasadnutí. Stalo sa tak len tri dni po tom, ako Syriza zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách.

Reklama
Na snímke druhý sprava nový grécky premiér Alexis Tsipras, druhý zľava vicepremiér Jannis Dragasakis počas prvého zasadnutia nového vládneho kabinetu v Aténach

Premiér dnes členom svojho kabinetu povedal, že Grécko sa nemusí obávať platobnej neschopnosti kvôli svojim nesplateným dlhom. Súčasne zopakoval, že má v úmysle rokovať s veriteľmi o odpísaní veľkej časti gréckeho dlhu, informovala televízia BBC.

“Nepustíme sa do obojstranne zničujúceho stretu (s veriteľmi), ale nebudeme pokračovať v politike podriadenosti,” povedal Tsipras na zasadnutí vlády, ktoré vysielala grécka televízia. Podľa vlastných slov chce v tejto otázke dosiahnuť “uskutočniteľné, spravodlivé a obojstranne prospešné riešenie”.

Reklama

Za svoje priority Tsipras okrem toho označil pomoc obyvateľom Grécka, ktorí sa ocitli v núdzi kvôli humanitárnej kríze, boj proti korupcii a predloženie “realistických návrhov” na ekonomické oživenie krajiny.

Vytvorenie novej gréckej vlády prebehlo bleskovým tempom. Už v pondelok, deň po voľbách z 25. januára, sa Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) dohodla na koalícii s konzervatívnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci a v ten istý deň Tsipras zložil premiérsku prísahu. Hneď v utorok predstavil zloženie svojho kabinetu.

Predstavitelia Európskej únie ihneď po voľbách Atény varovali, že aj nová vláda bude musieť plniť podmienky, na ktorých sa Gréci v minulosti dohodli s medzinárodnými veriteľmi.

 

Hneď v prvý deň vlády nastal názorový konflikt s Európskou úniou

Reklama

Nová grécka vláda prvý krát zasadala iba dnes a už došlo k prvému názorovému konfliktu s Európskou úniou. Únia dnes totiž poprela tvrdenia, že Brusel ignoroval námietky Grécka, keď v utorok vydal odporúčanie pre ministrov zahraničných vecí, aby preskúmali možnosti nových sankcií proti Rusku po zhoršení vojnových aktivít na východe Ukrajiny.

Ide o prvý názorový konflikt nového gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa s bruselskou administratívou. Očakávanou “trecou plochou” medzi Aténami a Bruselom bude prehodnotenie programu medzinárodnej pomoci, ktorý spravujú Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond.

V politickej rovine ide o neočakávaný postoj Grécka, hoci bývalý europoslanec Tsipras sa už v minulosti jasne staval proti sankciám EÚ voči Rusku.

V utorok ráno vedúci predstavitelia EÚ v spoločnom vyhlásení vyzvali ministrov zahraničných vecí, aby na svojom štvrtkovom zasadnutí v Bruseli vzali do úvahy “ďalšie reštriktívne opatrenia” voči Rusku. Tsipras sa krátko na to posťažoval gréckym médiám, že s jeho krajinou túto záležitosť nekonzultovali. “Grécko s tým nebude súhlasiť,” vyhlásil Tsipras v utorok večer a dodal, že Brusel porušil “správnu procedúru”.

V reakcii na Tsiprasovo tvrdenie dnes hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska, Preben Aamann, uviedol, že nie je pravda, že by boli Atény “vynechané” z procesu prípravu spoločného textu lídrov EÚ.

Reklama

“Konzultovali sme všetkých, ako to vždy robíme, a v žiadnom prípade sme neignorovali alebo sme sa nesnažili vyhnúť Grécku, skôr naopak,” uviedol Aamann vo vyhlásení pre médiá. Spresnil, že Európska rada sa snažila nájsť špeciálne riešenie, ktoré by vyhovovalo gréckej strane. Bližšie budú o celej záležitosti rokovať diplomati EÚ na štvrtkovom stretnutí, keď medzi sebou privítajú nového šéfa gréckej diplomacie Nikosa Kotziasa.

Tsipras sa do Bruselu, kde donedávna pôsobil ako europoslanec, vráti 12. februára v rámci mimoriadneho summitu EÚ zameraného na bezpečnostné otázky a výzvy pre Európu. Situácia na Ukrajine a vzťahy s Ruskom budú patriť medzi hlavné témy rokovaní lídrov EÚ.

Z hľadiska sankcií, ak sa na ich potrebe zhodnú diplomati, je potrebné dosiahnuť jednomyseľnosť. Ak Grécko bude aj naďalej trvať na práve veta v tejto oblasti, môže zablokovať nové sankcie voči Moskve.

 

Šéfovi európskych liberálov sa nepáči Tisprasov koaličný partner

Predseda skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt dnes vyslovil znepokojenie nad rozhodnutím gréckeho hnutia Syriza pribrať si ako koaličného partnera ultrapravicovú stranu Nezávislí Gréci.

“Dobrou správou je, že po prvý raz za posledných 40 rokov Grécku nebudú vládnuť dve tradičné strany Nová demokracia a PASOK. Vážime si voľbu gréckeho ľudu a dúfam, že Syriza prinesie životaschopnú a dôveryhodnú alternatívu voči rozdrobenej politike minulosti,” uviedol Verhofstadt v správe pre médiá.

Líder ALDE zároveň vyjadril znepokojenie nad tým, že Syriza sa rozhodla vybrať si ako partnera do vládnej koalície stranu Nezávislí Gréci. Podľa Verhofstadta tým Syriza otvorila dvere pre protiprisťahovaleckú, homofóbnu a antisemitskú stranu.

“Je poľutovaniahodné, že teraz máme v EÚ ministra obrany, ktorý v decembri deklaroval, že židia a moslimovia neplatia dane. Ide o druh rétoriky, ktorý bolo možné počuť medzi dvoma svetovými vojnami,” upozorni šéf ALDE.

Ministrom národnej obrany Grécka sa v utorok stal Panos Kammenos, ktorý v roku 2012 patril k zakladateľom novej politickej strany Nezávislí Gréci. Ide o euroskeptickú stranu, ktorá sa na rozdiel od Syrizy netají ambíciami na odchod Grécka z eurozóny. Kammenos sa doma “preslávil” výrokom, že Európu riadia nemeckí neonacisti.

Reklama

Verhofstadt zopakoval, že prijateľnejším partnerom pre Syrizu by bola nová centristická strana To Potami (Rieka), ktorá podľa jeho slov tiež chce “inú Európu a iné Grécko”, ale má k tomu zodpovedný prístup.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali